FTV I BHT1: Zašto je lakše praviti specijal o Kosovu nego o Nikoli Špiriću?

PLUS SEDMICE

FTV
Pokrivanje vijesti da je Nikola Špirić dospio na crnu listu. Vijesti se dao značaj kakav zaslužuje, a gledatelji su se mogli podsjetiti na sočne detalje afera koje naše pravosuđe nikad nije otvorilo.
BHT1
Koliko god se BHT1 prigovara da je previše umiven, a samim time i dosadnjikav, na primjeru FTV-ovog koketiranja sa crnom hronikom najbolje smo vidjeli koliko je značajno što državna javna televizija ne igra nisko s ciljem uznemirenja javnosti. BHT1 gotovo nikad ne stavlja crnu hroniku u prvi plan, a jednako tako izbjegavaju neprimjerene i uznemirujuće opise.

MINUS SEDMICE

FTV
Odluka da se crna hronika stavi u udarnu špicu kako bi se privukla pažnja zastrašene javnosti. Nisko i neprimjereno, u stilu tabloidnih listova.
BHT1
Odluka da se Dnevnik 2 ne otvori Nikolom Špirićem.

FTV I BHT1: Zašto je lakše praviti specijal o Kosovu nego o Nikoli Špiriću?

BHT1 se obrukao izvještavanjem o Špiriću, a ni jedna od ove dvije televizije nije spomenula da je osvještanje ruskog hrama u Banjaluci predvodio umirovljeni episkop Kačavenda, kojeg se proziva zbog pedofilije

 

FTV: Kad crna hronika pokvari utisak

11. – 17. septembar 2018.

CRNA LISTA U CENTRU PAŽNJE: FTV je bio na vrhuncu zadatka u utorak: u prve dvije vijesti obrađivalo se saznanje da je parlamentarac i bivši ministar finansija Nikola Špirić dospio na tzv. crnu listu američke vlade. I to zbog umiješanosti u korupciju velikih razmjera. Urednica Jadranka Milošević prepoznala je bitnost vijesti, pa je podsjetila javnost na sve afere i optužbe koje se godinama stavljaju na teret SNSD-ovom funkcioneru. Milošević je podvukla i to da je Tužilaštvo ranije saopštilo kako je obustavilo istragu protiv Špirića. Posebno je bilo upečatljivo citiranje iskaza Kemala Čauševića koji je ranije isticao na koji se način obogatio bivši prvi čovjek bh. finansija.

NEPRIMJERENO FORSIRANJE CRNE HRONIKE: Iako u monitoringu koji se ovdje sprovodi nikada nismo zauzimali puritanski stav u vidu gnušanja spram crne hronike, ono što je urednica Nevzeta Škrijelj Koljenović pripremila u subotu može se najblaže okarakterisati kao neprimjerena gesta. Dnevnik 2 je otvoren viješću da je jedno lice u Krajini ubilo svoju majku, i to sve sa akcentiranjem brutalnosti koju je počinio ubica. Taj opis je stavljen u naslov u udarnu špicu. To nije ništa drugo do senzacionalizam koji je sam sebi svrha, ili uznemiravanje javnosti. Takvi naslovi ne bi smjeli biti dio TV kulture. Urednica nije prezala da nam saopšti da se najvjerovatnije radi o psihički bolesnom licu, što je nije zaustavilo da prikaže počinioca u krupnom planu.

IZDVOJENO:

FTV je propratio usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku slično kao i BHT1. Prilog se sveo na nešto bogatiji skupštinski izvještaj, ali gledateljstvo se nije podsjetilo na sve peripetije koje su pratile nova zakonska rješenja.

OCJENA: 5

BHT1: Kako Nikola Špirić nije otvorio Dnevnik 2?

11. – 17. septembar 2018.

ŠPIRIĆ TEK TREĆI U PREGLEDU DANA: Svjetlana Topalić izmjestila je vijest o Špirićevoj crnoj listi na treće mjesto u najavnoj špici, a u sadržaju je prilog počeo tek u sedmoj minuti. Nije bilo upečatljivog podsjećanja javnosti na sočne detalje iz afera koje prate ovog političara, ali zato za mišljenje jesu konsultovani upućeni sagovornici. Naglasak je bio na tome da i pored toga što američke vlasti imaju kredibilna saznanja to očito nije dovoljno za naše pravosuđe. Ipak, urednica je počinila nemali propust jer ovom viješću nije otvorila Dnevnik 2.

NAJUNOSNIJE ZANIMANJE: Seid Masnica nam u četvrtak donosi istraživanje prema kojem je političar najunosnije zanimanje u BiH. Mogli smo saznati prosječne zarade političara, koliko im ukupno iznose ušteđevine, ali utisak je pokvarilo to što nije bilo pojedinačnih prozivanja. Sve je izgledalo mlako i neuvjerljivo jer nisu se prozvali najplaćeniji, tj. najbogatiji. Opet se ponavljala mantra koju svi već znamo, a to je da živimo u zemlji u kojoj je politička elita korumpirana. Obaveza javne televizije je da demistifikuje tu elitu ne samo brojkama već i imenima i prezimenima.

IZDVOJENO:

Ista primjedba koja je upućena FTV-u u vezi sa izmjenama najvažnijeg krivično-procesnog zakona može se izreći i na račun BHT1. Fino je što smo saznali da je zakon konačno usvojen, ko ga je podržao i kakve novitete uvodi. Ali ko je i zašto kočio proces? Šta je pozadina zakonskih izmjena? Zašto su poslanici SNSD-a bili odsutni?

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sad se najbolje sjetiti svih onih specijala BHT1 o Kosovu i Aleksandru Vučiću. Zašto sada i poslije ove sedmice? Zato što dok je Kosovo svojevremeno dobilo specijal, vijest da je jednom parlamentarcu zabranjen ulazak u drugu zemlju zbog korupcije dočekana je na državnoj televiziji hladno i rezervisano. Izostali su vanredno izdanje, studijski gosti, polučasovni maraton… Umjesto toga, lagani prilog kojim se ne otvara Dnevnik 2. S druge strane, Kosovo je imalo tu privilegiju da više puta ne samo otvara centralno izdanje već i da ga pretvori u tematsku emisiju. Na tom primjeru se najbolje vide urednički prioriteti. Lako je bdjeti nad sudbinom susjeda, ali očito nije nimalo zgodno bez ustezanja i na sva zvona pričati o korumpiranim političarima u svojoj zemlji. Na svu sreću, FTV je tu bio slobodniji i temeljniji u pripremi. Ali oba medija su propustila napraviti iscrpno tematsko izdanje posvećeno bivšem ministru finansija i svim njegovim aferama.

Druga stvar, obje televizije su izvijestile o osvještanju ruskog hrama u Banjaluci. No, bez bitne informacije o kojoj su pisali banjalučki portali. Skup je predvodio kontroverzni umirovljeni episkop Kačavenda kojeg se proziva za pedofiliju. Javne televizije su trebale naći način da to spomenu.

About The Author