FTV I BHT1: Uhapšen premijer – je li odjeknulo dovoljno jako?

BHT1 je profesionalno ispratio hapšenja federalnog premijera i kompanije. S druge strane, FTV je potpuno podbacio, pruživši Bakiru Izetbegoviću priliku za ničim ometanu odbranu

FTV I BHT1: Uhapšen premijer – je li odjeknulo dovoljno jako?

BHT1: Konačno slobodniji u rubrici politika

26. maj – 1. juni 2020.

PODSJETNIK NA IZJAVE OSUMNJIČENIH: Petak nije bio trinaesti, osim za premijera Fadila Novalića i ekipu. Poslije noći u SIPA-i sprovedeni su u Tužilaštvo jer se sumnjiče za kriminal pri nabavci respiratora. Medijske ekipe su očekivano bile na terenu, prateći svaki korak, a BHT1 nas je u prvom danu nove najveće afere (svakim danom izbijaju pretendenti za titulu „naj“) podsjetio na ranije izjave osumnjičenih. Kako je počela afera? Kada se posumnjalo na višemilionski kriminal? Bio je to solidan podsjetnik urednice Adise Dedić Kološ, poslije čega je uslijedio ne baš solidan prilog, satkan od prvih političkih reakcija. Odjeci su zabilježeni bez komentara i pokušaja da se objasne, iako je lepeza političkih trzavica bila nikad šarenija. Od tvrdnje SDA da je hapšenjem premijera pokušan državni udar do DF-ovog nemuštog poređenja sa aferom Agrokomerc starom nekoliko decenija.

RAZGOVOR KAO PUN POGODAK: Drugi dan afere urednica Dedić Kološ donosi razgovor sa Eldinom Karićem, urednikom portala Žurnal, koji je među prvima izrazio sumnju da je Novalićevo hapšenje posljedica političkih obračuna SDA i HDZ-a. Karić je podsjetio na dosadašnje porazne rezultate rada glavne tužiteljice Gordane Tadić, čime je pojačao svoju sumnju da je na djelu selektivna pravda. Bio je to više nego prigodan razgovor, jer Žurnal je medij koji je otkrio više afera koje nisu dobile sudski epilog, pa su gledatelji ispred sebe imali upućenog komentatora koji je u slobodnom novinarskom stilu povezao konce, sve sa političkom pozadinom.

IZGUBLJENI FOKUS: BHT1 se dobro nosio s aferom koja potresa političku scenu, ponajviše SDA, ali je nejasno zašto se u nedjelju (Azira Hrustemović) izgubio fokus pa su Novalić i ostali dobili jedva šest minuta. U ponedjeljak, novinarka Tijana Kecman donosi priču o tome kako će raditi prvi čovjek Federalne vlade sada kada je pod mjerama zabrane. Kecman se upustila i u procjene političkih odnosa vladajuće koalicije, u svjetlu novih dešavanja, a to zaista rijetko viđamo na državnoj televiziji.

OCJENA: 7

FTV: Suzdržani i stegnuti

26. maj – 1. juni 2020.

LAGANO I BEZ POMPE: FTV je dramu oko hapšenja Fadila Novalića ispratio suzdržano i skromno, uz utisak zatečenosti u prvim danima. Urednica Nevzeta Koljenović je naglasak stavila na pojašnjenje pravnih procedura. Stvar je tehnicizirana. Predat je Tužilaštvu, čeka se odluka Suda BiH, predstavljeni su mogući ishodi i sl. Sve je išlo lagano i bez pompe. Kao da je slobode lišen trećerazredni privrednik, a ne sam premijer. Ipak, u nečemu je bilo drame. A to je naslov iz špice u kojem se ponavlja mantra SDA da svjedočimo pokušaju državnog udara.

RAZOTKRIVANJE: I onda u nedjelju (urednik Sanjin Bećiragić) trenutak istine. Gost u studiju je Bakir Izetbegović, koji staje u odbranu svog stranačkog kolege, a voditeljica Nikolina Veljović razgovor je gradirala tako da je lider SDA bez uzbuđenja iznosio svoju poentu o antibošnjačkoj kampanji i političkoj zavjeri protiv njegovih ljudi. Pitanja su bila gotovo retorska. Je li ovo politički montiran proces? Je li Tužilaštvo pod političkim uticajem?  Je li to znači da Tužilaštvo kontrolišu HDZ i SNSD? Izetbegović je u razgovoru od bezmalo petnaest minuta, u kojem je tema bila hapšenje premijera koji je njegov izbor, trinaest puta spomenuo Bošnjake, skrećući pažnju na nacionalna previranja. Bošnjaci su jedan benigan narod, uzdahnuo je lider SDA, dajući komentar na prijetnje glavnoj tužiteljici. Lider SDA je odigrao svoju predstavu. Samouvjereno i bez dilema. Njegov je cilj bio jasan – sumnje u kriminal svojih funkcionera preobući u nacionalne sukobe. U jednom je uspio. Održati govor nesmetano, izvodeći poentu o ugroženim Bošnjacima do kraja. To je bilo moguće jer ga voditeljica nije prekidala i jer je dopustila da se u studiju osjeća slobodno i komotno, iako je predsjednik stranke čija se najmanje tri visoka funkcionera suočavaju s najtežim optužbama za korupciju i organizovani kriminal. U nekom zdravijem medijskom ambijentu Izetbegoviću ne bi palo na pamet da od Novalića pravi žrtvu pričom da tri dana nije jeo otkako je kod istražnih organa. I da je to čovjek koji radi sedam dana u sedmici. U našem ambijentu te i ostale doskočice o Bošnjacima prolaze bez da novinari na njih reaguju prekidajući sagovornika dok skreće u patetiku i sporedni kolosijek.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: Hapšenje premijera Novalića je okupiralo medijsku sedmicu, ili je bar tako trebalo biti. Ne dešava se baš svaki dan da prvi čovjek Vlade prespava nekoliko noći u prostorijama istražnih organa, i ne jede cijela tri dana, kako tvrdi njegov stranački šef. BHT1 je sramežljivo, ali opet slobodnije nego ranije, nastojao naslutiti političku pozadinu. FTV se držao kao da izvještava o nekom svakodnevnom hapšenju (šta su pravne posljedice, gdje je sada osumnjičeni, i sl.), a intervju sa Bakirom Izetbegovićem može ući u TV arhivu kao primjer kako ne razgovorati sa političarem. I to sa političarem koji je na čelu stranke i kojeg bi bilo opravdano pitati, direktno i bez ustezanja, jeste li vi, gospodine Izetbegoviću, na čelu kriminalne organizacije ako su tri vaša stranačka čelnika optužena za kriminal i korupciju? Umjesto toga, gostu se dopustilo da lagano vodi kampanju u odbranu svog stranačkog kolege.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Politička rubrika je konačno izgledala lepršavije kao rubrika pretpostavki, nagađanja i slobodnijih procjena, iako je utisak da je hapšenje premijera zahtijevalo još slobodniji pristup.
FTV
Nije ga bilo.

Minus sedmice

BHT1
Afera u kojoj je uhapšen prvi ministar ne smije biti izgubljena iz fokusa, posebno ne u svom trećem danu, dok je sve još vruće.
FTV
Razgovor sa Bakirom Izetbegovićem jer je izostalo sve ono što se očekivalo. Trebao je to biti oštar i naporan razgovor, a ne prilika za sagovornika da „opere“ sebe i svoje stranačke kolege.