FTV I BHT1: Dodik, Ukrajina, bonske ovlasti

Dinamična sedmica iza nas, pokrenuta posezanjem visokog predstavnika Christiana Schmidta za bonskim ovlastima te svim reakcijama koje su uslijedile

FTV I BHT1: Dodik, Ukrajina, bonske ovlasti

FTV: Dodik, Dodik i opet Dodik

  1. – 18. april 2022.

DNEVNIK = DODIK: Nemoguće je, naravno, izbjeći člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u informativnim emisijama, posebno kad je ovaj političar svojim istupima doprinio lančanim reakcijama iz svijeta, ali, ipak, malo manje priče o njemu ne bi bilo naodmet. Bilo je tokom sedmice mnogo događaja: Uskrs, obljetnice stradanja u Ahmićima i Trusini, Dan Armije RBiH, što je trebalo poslužiti da se ipak prvo serviraju priče korisne za publiku javnih servisa – kako žive povratnici. FTV jeste imala prilog o tome, i to odličan, za Uskrs, iz mjesta Bešpelj kod Jajca, ali je uredničkom intervencijom on trebao dobiti više mjesto na ljestvici hronologije prikazivanja događaja u Dnevniku. I time promijeniti ravnotežu moći o tome šta dospijeva u prve minute centralnih informativnih emisija.

DRŽAVA NA APARATIMA: Posebna pažnja posvećena je, sasvim razumljivo, činjenici da država trenutno funkcionira na privremenom finansiranju, te da od volje i odgovornosti izvršne vlasti upletene u mrežu političkih sukoba zavisi da li će doći do izbora ove godine. Komentar su novinari FTV-a potražili i od struke, od predstavnika Centralne izborne komisije, podastirući istovremeno podatke o tome kako su političke stranke uprkos svim izazovima usvajanja budžeta dobile 18,8 miliona KM za izbore.

PORUKE VJERNIKA: Gostovanje fra Mirka Majdančića u nedjeljnom Dnevniku bilo je vrlo korisno: upućene su razložne poruke, pozivi na djelovanje, otkrivanje plemenitosti u nama, vraćanje na put dobrote… Sjajan primjer dobrog odabira gosta u prilikama obilježavanja vjerskih blagdana.

Ocjena: 5

 

BHT: Red Dodika, red Ukrajine

  1. – 18. april 2022.

 DRUGA STRANA BiH: Kad razgrnete gustu zavjesu vijesti o politici pronađe se prostora i za drugačije priče. Kao što je prilog iz Živinica o poljoprivrednicima koji protestuju zbog neravnomjerne pomoći za sjetvu i mljekarima nezadovoljnim dodijeljenim podsticajima – jer traže drugačiju raspodjelu i više novca. To je priča koja govori o životu u današnjoj BiH.

PREDIZBORNA ZAHUKTAVANJA: BHT je donio i prilog o mogućim kandidatima za Predsjedništvo BiH na izborima – analizirajući sve prognoze, imena koja se pojavljuju i nestaju iz javnosti, a sve pod uslovom da do izbora dođe.

UKRAJINA: Nažalost, veći dio udarnih minuta zauzimaju vijesti o stradanjima civila u Ukrajini, naporima tamošnjih vlasti da pruže otpor Rusiji te apelima svijetu da im pomogne. Uprkos turbulentnim dešavanjima u BiH, vijesti iz Ukrajine našle su svoje važno mjesto u informativnim emisijama protekle sedmice na BHT-u. Ostaje žal što ova TV kuća nema izvještaje sa pograničnih područja s Ukrajinom ili čak iz ove zemlje, ali razumljivo je zbog situacije s nedostatkom finansija s kojim se suočavaju već dugo vremena.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Centralne informativne emisije obje TV kuće su ogledalo ružne stvarnosti: Dodik, pa Dodik i još malo Dodika. U međuvremenu su obljetnice stradanja, Uskrs te Ukrajina. Sadržajno vrlo dinamična sedmica, ali okosnicu kao i obično čine već dugogodišnje “TV zvijezde politike” – bez novih poruka, već po ustaljenom principu spinovanja i skretanja pažnje s problema bh. građana u kontekstu globalne krize uzrokovane agresijom na Ukrajinu. Obje TV kuće su primat dale njemačkim sankcijama RS-u, te posezanjem za bonskim ovlastima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kao i njegovom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i potom susretu Vučić – Dodik.

Plus sedmice

BHT1 

Kakve posljedice nakon sankcija političari mogu imati u BiH – dobar sveobuhvatan prilog sa podsjećanjima na ranije političke aktere koji su također bili pod sankcijama.

FTV

Odličan izbor komentatora u Dnevniku: Dragan Markovina, historičar i publicista, o političkoj situaciji u BiH, kontekstu globalnih dešavanja i odnosa EU-a prema BiH. Kritika čistog uma.

 

Minus sedmice

BHT1 i FTV: Obje TV kuće imaju previše političara i njihovih izjava, a premalo priča s terena o svakodnevnim problemima bh. građana.

About The Author