FRA IVAN ŠARČEVIĆ: Najzaštićenije se krade u svetim haljinama i s patriotizmom na usnama

SVIJET MEDIJA: Šta su pokazali protekli izbori? Ko je Putinu upumpavao milijarde? Djeluje li u Njemačkoj ilegalna kineska policija?

FRA IVAN ŠARČEVIĆ: Najzaštićenije se krade u svetim haljinama i s patriotizmom na usnama
Foto: Portalnovosti.com

Neutemeljeno prisvajanje Bosne

Kod Bošnjaka su se događale makar neke turbulencije, dogodila se pobjeda Denisa Bećirovića i poraz Bakira Izetbegovića? Je li riječ o kozmetici, tim prije što je SDA, odnosno desnica opet dominantna u bošnjačkom korpusu?

-Bez sumnje, Bošnjaci su najpluralniji, možda najizraženije religijski, jer ih je najviše deklariranih ateista. Ali političko-stranačka pluralnost nije još politički zrela ni svjetonazorski diferencirana, nego je više izraz želje za osvajanjem vlasti i rušenjem drugih s vlasti. Te stranke manje-više dijele iste političke stavove ili ideologiju oko uređenja društva i država. Bošnjačka politika, sa svim strankama i šarenilom, rado sebe imenuje probosanskom, što bi trebao biti sinonim za državotvornu politiku. U toj mantri probosanstva, bilo ona esdeavskoga, esdepeovskoga ili drugih političkih aktivista ima i opasnog, što skrivenog što očitog nacionalizma, i sekularnog i religijskog. Puno je neutemeljenog prisvajanja Bosne, opasne mitomanije s verbalnim nasiljem, iskrivljivanja ili selektivnog manipuliranja bosanskom poviješću; i da groteska bude veća, ZAVNOBiH-om i etničkom kompozitnošću zemlje koja se iskazuje, naravno, nesavršenim, ali za sada ipak nezaobilaznim pojmom konstitutivnosti, koji su, da politička farsa bude potpuna, nedavno svim silama zagovarali upravo ti probosanski aktivisti, a negirali ga najaviše hrvatski i srpski političari i vlastodršci. Pluralnost je bez dvojbe nužna. Za sve. Ona nije anarhija niti izdaja nacionalnog jedinstva, ali nije ni šminka za dominaciju moćnijih, bili oni brojniji ili lukaviji, nego jedini način zajedničkog obitavanja svijeta.

Unutar hrvatskog biračkog tijela je i dalje sve monotono, hrđavo, famozni izborni zakon je okupio birače oko HDZ BiH. Zanimljivo je da malo tko ovoga puta kuka nad izborom Željka Komšića i porazom Borjane Krišto?

-To što Vi nazivate monotonost, rekao bih da je duhovna devastiranost i obesmišljenost hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. Ispisane su stranice o bh. Hrvatima, o njihovom slijepom nalijeganju na autodestruktivnu politiku HDZ-a. Treba razumjeti neke ljude da su od toga umorni i da im se o tome više ne priča, da mnogi napuštaju BiH. Jer ako se progovori, morat će se ‘vikati’, što lažni pastiri i najamnici rodoljublja odmah prigušuju ili osuđuju kao izdaju. Za ovu priliku dopustite mi ponoviti dvije stare rečenice obmanjivača i svodnika hrvatskih masa Dragana Čovića kao ogledalo kako kažete ‘monotonosti’, a ja bih rekao opće devastiranosti i slijepog divljenja Čovićevom političkom beščašću. Prva je ona iz 2011.: ‘U Sarajevu su ostali samo oni Hrvati koji nemaju gdje i koji ništa ne razmišljaju.’ Sarajevo shvatite onako kako ga Čović i slični Hrvati smatraju, kao pars pro toto, simbol za čitavu Bosnu, pogotovo za od Hrvata očišćenu Republiku Srpsku.

Druga rečenica je nedavna Čovićeva najava kandidature Borjane Krišto za člana predsjedništva BiH: ‘Imamo svakako najpametnije, najljepše biće koje može ponuditi svoje životne vrijednosti i sve ono što gradi kroz politiku zadnjih dvadesetak godina i hrvatskom narodu svim žiteljima BiH, to je upravo gospođa Borjana Krišto.’ Kako god shvatili ove rečenice, sve te pridjeve i ‘životne vrijednosti’, kao manipulativnu ironiju, kao stvarno mišljenje, kao izbornu promidžbu, za um i ljudskost krajnje je nečasno i ponižavajuće. ‘U makijavelizmu ovoga političara’ – pisao je davno Ivan Lovrenović upravo u kontekstu Čovićeve tobožnje brige za hrvatski narod – ‘uvijek iznova zapanjuje surova beskrupuloznost i potpun nedostatak odgovornosti koja se pretpostavlja kod javnih osoba s demokratskim legitimitetom.’ Zato uopće nisu nevažni ni Komšić ni Krišto, ali samo kad se zna tko je hrvatski car. I kad se zna tko se sve slijepo divi carevom starom ruhu! (Fra Ivan Šarčević, intervju za Dnevni.ba)

 

Upumpavanje energetskih triliona u Putinovo čudovište

”Analizirajte samo odnose EU i njenih najmoćnijih članica prema istočnoj Evropi, posebno prema nečlanicama – Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji, pa ćete vidjeti da su  industrijski i energetski interesi Njemačke, Francuske, Danske ili Holandije uspjeli da u režim Vladimira Putina upumpaju trilione eura, stvorivši tako hibridnog superlevijatana. Ekonomija i novac evropskih potrošača koristili su se uglavnom za izgradnju ruske piramide oligarhične vlasti, za uspostavu sistema endemske korupcije, masivnog propagandnog aparata i istrebljivanje svakog drugačijeg mišljenja i opozicije, kao i za jačanje vojnih strateških kapaciteta (krstarećih i balističkih projektila, podmornica) Rusije, te kapaciteta za hibridna, sajber i propaganda dejstva. Najzad, taj je novac  Rusija koristila za miješanja u izborne procese i destabilizaciju najrazvijenijih demokratija Zapada. Sada, kada ukrajinski i američki forenzičari analiziraju elektroničke komponente ruskih oruđa koja siju smrt po istočnoevropskim ravnicama i gradovima, vidimo da su više od dvije trećine napredn(ij)e tehnologije Rusi kupili od zapadnih demokratija”, kaže Šušnica. ”Gdje su tu euro-atlantske aspiracije Ukrajine ili Moldavije? Gdje su tu ukrajinska stremljenja, ali i evropski interesi da Ukrajina bude suverena zemlja, primljena u evropski klub naprednih ekonomija; da, relativno zaštićena od ruskog invazivnog miješanja i destabilizacije, bude zaštićena kišobranom NATO-a i da razvija sopstvenu demokratiju i vladavinu prava?” (Srđan Šušnica u razgovoru s Tamarom Nikčević, Autonomija)

Njemačka istražuje napise o ilegalnoj kineskoj policiji u Frankfurtu

Policija i unutarnje sigurnosne službe Njemačke provjeravaju izvještaj grupe Safeguard Defenders koja tvrdi da je Kina uspostavila nezakonite policijske stanice u 30 zemalja.

Vlasti u Njemačkoj istražuju ima li Kina ilegalnu ekstrateritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu, potvrdio je glasnogovornik, sedam dana uoči sporne posjete kancelara Olafa Scholza ekonomskom divu.

Kineska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen rekao je da policija i unutarnje sigurnosne službe provjeravaju izvještaj španske skupine aktivista Safeguard Defenders koja tvrdi da je Kina uspostavila nezakonite policijske stanice u 30 zemalja, uključujući Njemačku, piše Reuters a prenosi Hina.

Potvrđujući raniji članak lista Frankfurter Allgemeine, glasnogovornik je rekao da do sada nisu imali naznake da takvi objekti postoje u Frankfurtu.

Njemačka je dva desetljeća prosperirala od kineske nezasitne potražnje za njemačkim alatnim strojevima, ali ruska invazija na Ukrajinu potaknula je preispitivanje dugoročnih troškova ekonomskih veza s autoritarnim zemljama.

Scholz se suočio s kritikama stranih saveznika i članovima vlastite vlade jer je dopustio prodaju manjinskog udjela u terminalu u Hamburgu, najvećoj njemačkoj luci, kineskoj državnoj kompaniji.

Scholz putuje u Kinu idućeg petka, a pratit će ga delegacija šefova najvećih njemačkih kompanija. To su kritikovali njegovi politički protivnici koji kažu da Berlin mora izvući lekcije iz neuspjeha glede dosadašnje politike saradnje s Rusijom.

Nizozemske vlasti u srijedu su saopćile da istražuju kineske urede koji su ilegalno poslovali u Nizozemskoj i, između ostalog, obnavljali vozačke dozvole.

To je uslijedilo nakon optužbi, koje je odbacila kineska ambasada u Hagu, da je ured maltretirao kineskog disidenta koji živi u Nizozemskoj. (Al Jazeera)

About The Author