FAKE & SPIN: Dodik daje dio RS-a Hrvatima, Rusija podržava otcjepljenje

IZDVAJAMO

Pokušaj Saveza za pobjedu da zaigra na identičan način kao i SNSD, te kroz podmetanje laži i neistina u medijima pokuša od političkih protivnika napraviti rušioce interesa RS-a i izdajnike, mogla bi dodatno uništiti svaku poru objektivnosti u novinarstvu RS-a, a, s druge strane, i opoziciju smjestiti u koš lažljivaca i manipulatora zajedno s vlašću. Rizična i prljava igra u kojoj ima većih majstora od njih.

FAKE & SPIN: Dodik daje dio RS-a Hrvatima, Rusija podržava otcjepljenje

Vlast u RS-u predizbornim spinovima vlada s toliko spremnosti i vještine da je sličan pokušaj opozicije neutralizirala u startu

Izdajnici, Bakirovi izvođači radova, rušioci Republike Srpske, trgovci srpskim interesima, bošnjački poslušnici…

Sve ovo i još mnogo toga uspjela je vlast preko svojih medija prišiti predstavnicima Saveza za promjene, odnosno Saveza za pobjedu, kako se stranke opozicije iz RS-a odnedavno nazivaju. Svakodnevna paljba iz svih raspoloživih medijskih sredstava bliskih vlasti dovela je opoziciju u RS-u u poziciju da mora tražiti izlaz iz situacije u kojoj se našla zbog vještog i konstantnog spinovanja političkih protivnika.

I našli su ga! Prije nekoliko dana, prihvatili su igru manipulacija i dezinformacija koju je nametnula vlast. U pokušaju da vruć krompir prodaje Republike Srpske i njenih interesa prebace na vlast, predstavici Saveza za pobjedu posegnuli su za istim oružjem iz kojeg je na njih konstantno pucano. Odnosno, ovim potezom ušli su zajedno s predstavnicima vlasti u isto kolo obmana, laži i medijskih podvala pokazujući da nisu mnogo odmakli od onih protiv kojih se bore.

A evo i o čemu se radi.

Slab pokušaj opozicije

Nakon masovnih osuda i podmetanja koja su im servirana u medijima od strane vlasti, opozicija u RS-u je krenula u kontraofanzivu poturajući informaciju o navodnom dogovoru između Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Naime, ovim dogovorom, kako to piše u tekstu koji objavljuje anonimni portal naziva Nas-portal, “stvaranjem trećeg entiteta Republika Srpska bi ostala bez osam opština, 1945 kvadratnih kilometara teritorije, preko 140.000 stanovnika! Tako bi konačno bila podijeljena na dva dijela, istočni i zapadni, koji bi razdvajala tzv ‘Hrvatska posavina’ koju bi činile opštine Derventa, Vukosavlje, Modriča, Šamac, Brod zajedno sa opštinama sadašnjeg posavskog kantona”.

Ovu informaciju odmah su preuzeli mediji bliski opoziciji u RS-u, prvo BN, pa zatim i ostali. Naravno, niko od njih nije nijednom posumnjao u vjerodostojnost informacije koja je plasirana, ili bolje je reći, nije želio da posumnja. Još manje da provjeri o čemu se radi.

Da je u pitanju dobro osmišljen koncept akcije i reakcije na ovu vijest pokazuje i brzi potez opozicionih političara koji su i više nego spremno dočekali informaciju o predaji teritorije RS-a Draganu Čoviću zarad stvaranja trećeg entiteta. Oni su odmah, pripremljeni i dobro obaviješteni, što skoro nikad nije slučaj kada je opozicija u RS-u u pitanju, poslali niz saopštenja i reakcija, a na kraju čak organizovali i konferenciju na kojoj su pojasnili o čemu je zapravo riječ.

Kad Dodik zavrti spin

Ipak, nevješta i nedorečena, opozicija u RS-u nije čak uspjela do kraja da izgura i zavrti svoj medijski spin a mašinerija SNSD-a ih je već izgurala iz prvog plana svojom novom pričom koja je odjeknula među građanima RS-a.

Rusija voljna da se otvori status Srpske”.

Ova vijest pojavila se niotkuda i tako skrajnula u stranu sve što je opozicija pokušala pripisati Dodiku i njegovoj vlasti. Izmišljena predaja dijelova RS-a Hrvatima ostala je zatrpana desecima vijesti koje su Dodika ponovo vraćale na tron glavnog zaštitnika interesa Srba u BiH, čuvara Republike Srpske i jedinog sagovornika Rusije koji bi mogao donijeti nezavisnost.

Ovo su samo neke od njih koje pokazuju kako izgleda kad Dodik zavrti spin:

Inače, sama vijest koju su plasirale Novosti sadrži informaciju da je “Moskva spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rješenju za Kosovo i Metohiju. Prema saznanjima lista, ovu poruku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku trebalo bi da prenese ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji će 16. i 17. septembra posjetiti Sarajavo i Banjaluku.”

Na ovaj način, Dodik je preko srpskih medija opet uletio klizeći opoziciji i pokazao ko je car medijskih manipulacija u RS-u.

Da li je ovo početak?

Na kraju, postavlja se logično pitanje: Da li je ovo početak medijskih spletki i spinovanja s obje strane? Dosad smo gledali bjesomučno iživljavanje vlasti putem medija koji su im naklonjeni, a odsad bi medijska scena RS-a mogla postati još zagađenija.

Pokušaj Saveza za pobjedu da zaigra na identičan način kao i SNSD, te kroz podmetanje laži i neistina u medijima pokuša od političkih protivnika napraviti rušioce interesa RS-a i izdajnike, mogla bi dodatno uništiti svaku poru objektivnosti u novinarstvu RS-a, a, s druge strane, i opoziciju smjestiti u koš lažljivaca i manipulatora zajedno s vlašću. Rizična i prljava igra u kojoj ima većih majstora od njih.

About The Author