Facebook pod novom istragom, guši konkurenciju i korisnike izlaže riziku

Državna odvjetnica New Yorka Letitia James jasno naglasila da se i najveće društvene platforme na svijetu moraju pridržavati zakona i poštovati svoje korisnike

Facebook pod novom istragom, guši konkurenciju i korisnike izlaže riziku
Društvena mreža Facebook je pod istragom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi se utvrdilo da li “guši konkurenciju i izlaže korisnike riziku.”
Ovu novu akciju najavila je državna odvjetnica New Yorka Letitia James uime koalicije predstavnika nekoliko država.
– Čak se i najveće društvene medijske platforme na svijetu moraju pridržavati zakona i poštovati svoje korisnike – istakla je James.
Iz Facebooka kažu da korisnici imaju “višestruki izbor” kada je u pitanju korištenje online usluga.
– Ukoliko prestanemo s inovacijama, ljudi vrlo lako mogu napustiti našu platformu. To pomaže konkurenciji s kojom smo suočeni, ne samo u SAD-u već širom svijeta – kazao je potpredsjednik Facebooka za državnu i lokalnu politiku, Will Castleberry.
U istragu će se uključiti i tužitelji iz Colorada, Floride, Iowe, Nebraske, Sjeverne Karoline, Ohia, Tennesseea i Distrikta Columbije.
James je poručila da će koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju tokom istrage da bi utvrdili da li je Facebook svojim potezima ugrožavao privatnost korisnika, ograničavao im pravo izbora ili povećavao cijene oglašavanja.
Facebook se već nalazi pod još jednom istragom zbog narušavanja zakona protiv monopola koju je pokrenula Savezna uprava za trgovinu SAD-a.
Američko ministarstvo pravosuđa u julu je otvorilo obimnu istragu protiv glavnih tehnoloških kompanija s naglaskom na to da li su gušile konkurenciju.
Iz Facebooka su ranije izjavili da se ne radi o monopolu te da korisnici sami mogu birati način na koji će se povezati sa svojim prijateljima na internetu.
Izvor: BBC

About The Author