EVROPSKO ZLATO LANE PUDAR: Kako bi tek plivala da ima bazen?

NOVA BLOG PRIČA

EVROPSKO ZLATO LANE PUDAR: Kako bi tek plivala da ima bazen?
Foto: N1

Šta Lana Pudar ima? Ima, za početak, talenat, vjerovatno i nešto od tjelesnih predispozicija, evidetno ogroman rad koji ulaže u plivanje, lasersku koncentraciju, a po svemu sudeći i neuništivu volju. Također, ima i veliku podršku bosanskohercegovačke javnosti?

A šta nema? Nema dvije ključne komponente neophodne na današnjem vaktu za vrhunski sport: nema bazen u kojem bi trenirala i nema potporu države. Međunarodni uspjesi za većinu bosanskohercegovačkih sportista najčešće su nedostižan san, čak i kada treniraju kao niko, čak i kad su beskrajno talentirani, jer savremena sportska takmičenja odavno su postala biznis i stvar (među)državnog prestiža, pa odgovornost nikako ne može biti samo na onima koji se natječu.

Za razliku od Hrvatske i Srbije, koje stalno negdje i u nečemu pobjeđuju, Bosna i Hercegovina i onaj dio stanovništva koji je osjeća kao svoju zemlju, rijetko su u prilici prepustiti se trijumfalnoj euforiji. Izuzimajući, naravno, nenadmašne momke iz sjedeće odbojke. Kada se po strani ostave razumljivi izlivi radosti koji su posljednjih dana i sati preplavili mreže, kada dakle zanemarimo sve one priče o patriotizmu, ponosu, slavi i suzama, ostaje činjenica da je Lana neponovljiv fenomen u svijetu sporta. Bez osnovnih uvjeta za treniranja, iz mjeseca u mjesec ostvaruje rezultate nemoguće bez jače sistemske podrške i velikog novca. A tek joj je 16 godina.

Na našim prostorima takvu posvećenost i takvu superiornost možda je još jedino isijavao Dražen Petrović, koji nije trenirao košarku, nego ju je živio 24 sata dnevno, sedam dana sedmično i 12 mjeseci godišnje. Nešto od njegove fatalne zaigranosti i razoružavajuće jednostavnosti već se sada može prepoznati i kod Lane. Ona ima sve osobne predispozicije za nezaboravnu svjetsku karijeru, ali lakše je zamisliti da će se i ubuduće boriti s politikom i elementarnim uslovima, nego da će taj segment njenog sportskog života biti uspješno riješen. Tako da, kada strani izvještači i komentatori  govore o uspjehu Bosne i Hercegovine, s najvećom žalošću i stidom valja napomenuti da je to ipak samo uspjeh jedne divne, posvećene djevojčice. Svaka čast njenoj porodici na svemu što je do sada urađeno. Priželjkujemo da ova medalja promijeni nešto ne samo povodom Lane, nego u pogledu ukupnog odnosa države prema sportu, a o kulturi i umjetnosti za sada ne smijemo ni sanjati.

About The Author