Evropska komisija problematizirala kontroverzni francuski zakon o sigurnosti

Kritičari kažu da bi zakon mogao spriječiti novinare, građane i nevladina udruženja da izvještavaju o policijskim prekršajima

Evropska komisija problematizirala kontroverzni francuski zakon o sigurnosti

Evropska komisija revidirala je kontroverzni francuski zakon o sigurnosti, kojim se zabranjuje dijeljenje slika policajaca u “zlonamjerne svrhe” te su naglasili da bi novinari trebali biti u mogućnosti “raditi svoj posao slobodno i u punoj sigurnosti”.

Iako vlada tvrdi da je to nužan korak da se policajci zaštite od nasilnih radnji, tekst zakona osudile su grupe za građanske slobode i zagovornici slobode medija u Francuskoj koji su tokom vikenda izašli na ulice kako bi mu se usprotivili.

– Kada države članice Evropske unije izrađuju sigurnosne zakone, moraju poštivati načelo razmjernosti između sigurnosti i građanskih sloboda – kazao je glasnogovornik Komisije na pres-konferenciji komentirajući francuski prijedlog zakona.

– U ovom kriznom periodu važnije nego ikad je da novinari slobodno rade svoj posao i u punoj sigurnosti. Komisija će provjeriti konačni nacrt kako bi se uvjerila da je u skladu s evropskim zakonom – najavio je.

Francuska vlada prošle sedmice uvrstila je odredbu kojom se osigurava očuvanje slobode medija, no kritičari kažu da je zakon napisan na način koji bi policajcima mogao olakšati da im zabrane snimanje.

Ured visokog komesara za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima upozorio je Francusku da bi prijedlog zakona “mogao dovesti do značajnih kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda, posebno prava na privatnost i pravo na slobodu izražavanja”.

Francuska ombdusmanka za ljudska prava Claire Hédon kazala je da bi zakon mogao predstavljati “znatne rizike” za slobodu podataka i privatnost.

– Objavljivanje slika koje se odnose na policijske intervencije legitimno je i neophodno za funkcioniranje demokratije – naglasila je.

Amnesty International i Reporteri bez granica (RSF) kažu da je pojam zle namjere nejasan i da ga je teško dokazati. Također bi mogao biti otvoren za pogrešno tumačenje policije i, u konačnici, dovesti do zloupotreba koje bi mogle ugroziti slobodu govora građana i novinara.

Izvršna vlast porekla je da bi nacrt zakona mogao ugroziti slobodu medija, no ministrica kulture Roselyne Bachelot izjavila je da su kritičari pokrenuli “legitimna pitanja” o prijedlogu zakona i zatražili pojašnjenja kako bi “osigurali zaštitu prava na informiranje”.

Ako bude usvojen, zakon predviđa novčane kazne do 45.000 eura i jednogodišnju zatvorsku kaznu za one koji su proglašeni krivima za kršenje zakona.

Izvor: Politico

About The Author