Društvo novinara BiH: Huškačka retorika nije oblik demokratije

Neophodno skrenuti pažnju javnosti da se u virtuelnom prostoru izražava korektno i etično

Društvo novinara BiH: Huškačka retorika nije oblik demokratije
Foto: World Economic Forum

Društvo novinara Bosne i Hercegovine pozvalo je, u povodu predstojeće Povorke ponosa, novinare i svoje članove da profesionalno i u skladu s novinarskim normama izvještavaju o ovom.

To se, kako je istaknuto u saopćenju  ove najstarije strukovne organizacije u BiH, posebno odnosi na virtualni prostor koji je u BiH  poznat po “govoru mržnje” te je prema tome neophodno skrenuti pažnju javnosti da se u ovom prostoru izražava profesionalno, korektno i etično.

Napomenuli su da je poštivanje ljudskih prava osnova demokratije svakog društva te su upravo iz tog razloga pozvali i političku zajednicu u BiH na suzdržanost u izjavama.

– Huškačka retorika nije oblik demokratije društva, uvredljive i nehumane kvalifikacije nisu poštivanje ljudskih prava i ne vode vladavini zakona i pravde, dok medijski prostor kojeg ostavljamo budućim naraštajima moramo razvijati u poštovanju različitosti – poručili su iz Društva novinara BiH.

U nedjelju, 8. septembra, planirano je održavanje prve Povorke ponosa u BiH, događaja koji je izazvao brojne reakcije i oprečna mišljenja bosanskohercegovačke javnosti.

Učesnici Povorke ponosa prošetat će Ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Trga BiH. Šetnja će početi u 12 sati. Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom svijeta.

Većina parada se organizira u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

Povorke ponosa održavaju se širom regije, a BiH je još uvijek jedina zemlja u kojoj će se ovakav vid protesta prvi put održati sutra.

Izvor: Društvo novinara BiH

About The Author