DOGODILO SE U ČAČKU: Ulica stranog investitora

IZDVAJAMO

Sam termin “strani investitor” kroz svakodnevnu medijsku propagandu dobio je pomalo mitski prizvuk, kao da se radi o mesiji, spasitelju koji dolazi u Srbiju kako bi preobrazio društvo i doneo sreću građanima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da strane investicije, čak i kad bi značajno porasle, mogu u najboljem slučaju da čine 20 odsto srpske privrede.

DOGODILO SE U ČAČKU: Ulica stranog investitora

Peter Kelen još nije izgradio fabriku, niti zaposlio makar jednog radnika, ali gradonačelnik je odlučio da krene događajima u susret

Piše: Tomislav Marković

Strani investitori u Srbiji imaju kraljevski tretman: dobijaju subvencije od države za svako radno mesto koje otvore, imaju niža fiskalna opterećenja, država im dodeljuje činovnika koji im pomaže da se lakše probiju kroz lavirint administracije, a i prećutno im dozvoljava da u korenu saseku svaki pokušaj sindikalnog organizovanja. Ipak, neki državni službenici smatraju da sve te privilegije nisu dovoljne u iskazivanju zahvalnosti biznismenima koji dolaze u Srbiju privučeni mahom jeftinom radnom snagom.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović otišao je korak dalje u dobrodošlici stranim investitorima, pa je odlučio da dodeli ulicu Peteru Kelenu, vlasniku nemačke kompanije “Forverk”, koji će izgraditi fabriku u 15 kilometara udaljenoj Preljini. Prema Todorovićevim rečima, “svaki investitor koji zaposli najmanje 1.000 ljudi i investira oko 50 miliona evra, zaslužuje jednu saobraćajnicu”. Istini za volju, Kelen još nije ni počeo da gradi fabriku rezervnih auto-delova, nijedan radnik od najavljenih hiljadu još nije dobio posao, ali gradonačelnik nije želeo da čeka razlog za preimenovanje ulice, već je krenuo događajima u susret.

Zbog Todorovićevog lakejskog postupka, jedan član Komisije za određivanje naziva ulica, istoričar Goran Davidović, podneo je ostavku, jer ovakvo davanje imena ulicama smatra ponižavanjem građana Čačka i prošlosti ovog grada.

Sam termin “strani investitor” kroz svakodnevnu medijsku propagandu dobio je pomalo mitski prizvuk, kao da se radi o mesiji, spasitelju koji dolazi u Srbiju kako bi preobrazio društvo i doneo sreću građanima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da strane investicije, čak i kad bi značajno porasle, mogu u najboljem slučaju da čine 20 odsto srpske privrede. Ostalih 80 posto trebalo bi da pokriju domaće investicije, uglavnom mala i srednja preduzeća, ali se to ne dešava, jer je vladajuća Srpska napredna stranka, u čijem predsedništvu sedi i gradonačelnik Čačka, učinila sve da onemogući normalno poslovanje i razvoj domaćim kompanijama.

Sa ulicom ili bez nje, Kelen svakako planira da do kraja godine izgradi fabriku u kojoj će prosečna bruto plata iznositi oko 500 evra (neto – oko 330, znatno ispod zvaničnog srpskog proseka). Todorovićev postupak je potpuno nepotreban i spada više u domaći folklor, nakaradno shvaćenu “tradicionalnu srpsku gostoljubivost” koja je pervertirala u čisto poltronstvo.

About The Author