Dodikova nervoza pred novinarima

Press-konferencije Milorada Dodika odavno su postale poligon za svađu s novinarima koji mu nisu po volji. Ništa drugačije nije bilo ni u Istočnom Sarajevu

Dodikova nervoza pred novinarima
Foto: N1

Taj vaš osmijeh bit će na mom licu, a da li ćete se vi smijati tada, vidjet ćemo. Tako se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik obratio danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu novinaru online magazina Žurnal Avdi Avdiću.

Avdić je pitao Dodika da li zna šta želi jer je prije neki dan u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao „goodbye BiH, welcome RSExit“, a danas je pozvao na dogovore, na šta mu je Dodik kazao da on izvlači njegove riječi iz konteksta.

Novinar se osmjehnuo, a potom je uslijedila Dodikova reakcija. Nervozni Dodik za nervozu je optuživao novinare, a njegov savjetnik Radovan Kovačević upozoravao je novinare i gestikulacijom i verbalno da se ne raspravljaju s predsjednikom, nego da mu postave pitanje i čekaju odgovor.

No, reagirali su i novinari koji su izrevoltirani provokacijama Dodika usmjerene ne samo na Avdića nego i na druge novinare, pozivajući ga da se ne obraća tako predstavnicima medija koji su došli ispratiti sastanak političkih predstavnika RS-a koji rade u institucijama na nivou BiH gdje primaju platu.

Uz konstataciju novinarke N1 Adisa Imamovic da je Dodik takvim ponašanjem na neki način uputio prijetnju kolegi Avdiću, Dodik je kazao da su to novinari samo tako shvatili i imaju pravo da to shvate kako god žele.

Ostali novinari otvoreno su pitali Dodika zbog čega je toliko arogantan prema njima i to uglavnom prema novinarima čije su redakcije sa sjedištem u Federaciji BiH, a on je samo kazao da je na pitanje odgovorio kako misli da treba, nakon čega je uslijedila rasprava.

Ipak uz pozive da se smire strasti, uslijedilo je i Dodikovo izvinjenje, ali je kazao da krivicu za raspravu snose oboje i on i novinarka te je izrazio nadu da niko nikome više neće upadati u riječ.

No, to ipak nije bilo sve od Dodikovog ponašanja na 40 minuta dugoj pres-konferenciji. Jedan od novinara je konstatirao da je javnost negodovala zbog činjenice da je članica SNSD-a i delegatkinja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić o trošku države na službenom putovanju iako oni odbijaju učestvovati u donošenju odluka.

Dodik ga je potom upitao koja je to javnost negodovala, novinar je odgovorio bh. javnost, na šta je Dodik kazao da to uopće ne postoji.

Novinari su se ponovo usprotivili i pozvali Dodika da ih ne vrijeđa jer su i oni dio upravo te bh. javnosti, uz podsjećanje da je on član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nije ovo prvi put da se Dodik tako arogantno ponaša prema novinarima koji mu postavljaju pitanja, a koja njemu nisu po volji.

About The Author