Dobro veče, gospodine predsjedniče!

Milorad Dodik ponovo je glavni lik, vodeći autoritet, centralna informacija i dominantna tema svih dnevnika RTRS-a. U informativnim emisijama BN TV-a bilježimo male, ali bitne pozitivne pomake RTRS: Sve bosanskohercegovačko je takozvano 18. – 25. novembar 2014. SEDAM MINUTA PREDSJEDNIKA: Politika kao sudbina i svakodnevni život koji svoje mjesto nalazi tek na margini obilježili su dnevnike […]

Dobro veče, gospodine predsjedniče!

Milorad Dodik ponovo je glavni lik, vodeći autoritet, centralna informacija i dominantna tema svih dnevnika RTRS-a. U informativnim emisijama BN TV-a bilježimo male, ali bitne pozitivne pomake

RTRS: Sve bosanskohercegovačko je takozvano

18. – 25. novembar 2014.

SEDAM MINUTA PREDSJEDNIKA: Politika kao sudbina i svakodnevni život koji svoje mjesto nalazi tek na margini obilježili su dnevnike RTRS-a u monitorisanom periodu. Kulminacija takvog pristupa u uređivačkoj politici centralne informativne emisije Javnog RTV servisa RS-a dogodila se 24. novembra, kada je u Banjoj Luci održana konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a. Izvještaju o izboru nove zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, u Dnevniku 2 koga je kao urednik potpisao Momčilo Ostojić, posvećeno je 14 minuta i 20 sekundi. Gotovo polovina tog vremena pripala je Miloradu Dodiku i njegovom govoru nakon polaganja svečane zakletve kao predsjednika RS-a. Novinarka Nada Veletić, bez ikakvog jasnog razloga, većinu tog priloga tonski podvlači himnom RS-a. Iza tek kratkog osvrta na sam tok sjednice parlamenta, uslijedilo je i emitovanje cjelokupnog Dodikovog obraćanja novinarima u holu Narodne skupštine. RTRS u Dnevniku 2 tako se vratio praksi koja je bila prisutna i tokom predizborne kampanje kada je Dodik bio centralna figura svakog središnjeg dnevnika.

SVE ZA DOBROBIT RS-a: Sa Miloradom Dodikom otvoren je i Dnevnik 25. novembra, najavom o početku konsultacija oko izbora mandatara za sastav Vlade RS-a. Pitanje osiguravanja parlamentarne većine okupljene oko SNSD-a, odnosno, afera oko navodne kupovine pojedinih poslanika koja je bila u žiži interesovanja političke javnosti iz ugla RTRS-a dobila je novu dimenziju. Izjavama Milorada Dodika i glavnih aktera te afere, poslanika Ilije Stevančevića i Vojina Mitrovića, nastojalo se po svaku cijenu taj čin predstaviti kao odluku o okretanju “političkoj opciji boljoj za RS” (novinarka Nada Veletić).

RASPIRIVANJE NETRPELJIVOSTI: Sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou između Saveza za promjene (opozicionog političkog bloka u RS-u) sa SDA i DF-om, za urednike Dnevnika 2 bio je samo okidač za raspirivanje nacionalne netrpeljivosti. Najočitiji primjer je Dnevnik 2 (urednik Siniša Mihailović) od 19. novembra, posvećen izboru odbornika SDA Ibrahima Polića za predsjednika Skupštine opštine Kotor Varoš. Novinar Dejan Rauš tako navodi da su Poliću čestitku uputili “ratni veterani 727 brigade takozvane Armije RBiH, koja je ostala upamćena po zločinima počinjenim nad Srbima na Vlašiću”. Sve to Rauš stavlja u kontekst potpisivanja spomenutog Sporazuma. Na RTRS-u, kako u Dnevniku 2, ali i u svim ostalim emisijama, za Armiju RBiH, na to smo i ranije ukazivali, koristi se epitet “takozvana”, a u Dnevniku 2 od 25. novembra epitet “takozvani” dobio je i Dan državnosti BiH.

DOBAR ANALITIČKI PRILOG: Jedina tema od interesa za građane kojoj je u Dnevniku 2 posvećena ozbiljna pažnja jeste višednevna blokada carinskih terminala bosanskohercegovačkih proizvođača mlijeka. Novinarka Milja Brkić u Dnevniku 2 od 24. novembra analitički je obradila cijeli problem vezan za uvoz mlijeka iz Evropske unije u BiH, zahtjeve domaćih mljekara, te stavove institucija BiH i RS-a o tom problemu.

Praksa najavljivanja priloga od strane reportera koji se emituju u Dnevniku 2 je uobičajena. No, u najvećem broju slučajeva riječ je o formi bez ikakvog smisla i sadržaja jer prilog najavljuje prvo prezenter dnevnika, potom nešto širu verziju istog događaja čini i reporter, da bi sve to ponovio i sam novinar.

NEUJEDNAČENO TRAJANJE: Za Dnevnik 2 RTRS-a u monitorisanom periodu karakteristično je i samo njegovo trajanje. Tako je najkraći dnevnik od 23. novembra trajao svega 20 minuta, dok je onaj 24. novembra imao dužinu od 34 minute.

PLUS SEDMICE

Nastavak protesta bosanskohercegovačkih proizvođača mlijeka i blokada carinskih terminala. Jedina analitički obrađena problematika od interesa za širu javnost u BiH.

MINUS SEDMICE

Dnevnik 2 od 24. novembra, u kojem je gotovo polovina centralne informativne emisije posvećena konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS-a. Polovina vremena iz tog priloga ustupljena je Miloradu Dodiku.

Ocjena 3

BN TV: Izvrsne reportaže i loša crna hronika

 18– 25. novembar 2014.

MALO MJESTA I ZA ŽIVOT: Monitorisani period Dnevnika 2 BN Televizije bio je fokusiran na formiranje nove vlasti u Republici Srpskoj te aferu vezanu za kupovinu glasova narodnih poslanika. Ipak, svakodnevno su se novinari BN TV-a bavili i životnim pitanjima, posvećujući im značajan prostor.

LAŽNE DIPLOME, OPASNA DRUŠTVENA DEVIJACIJA: Novinarka Mirjana Mičić je u Dnevniku 2 od 22. novembra, na primjeru Zvornika s podacima o lažnim diplomama profesionalih vozača, upozorila ne samo na jednu opasnu društvenu devijaciju nego i na činjenicu koliko to ugrožava bezbjednost i putnika i učesnika u saobraćaju. Kada su u pitanju ekonomske teme, Dnevnik 2 na analitički način obradio je i temu vezanu za uništavanje privrede u BiH, koristeći kako statističke podatke tako i izjave analitičara. Novinarka Ivana Erić tematski se u dnevniku bavila nasiljem nad ženama.

MINI REPORTAŽE ALEKSANDRA NOVAKOVIĆA: Ipak, posebno treba podvući rad novinara Aleksandra Novakovića, koji u formi mini reportaža svake nedjelje skreće pažnju na ljude i njihov svakodnevni život, satkan od problema i radosti. U Dnevniku 2 od 25. novembra donio je priču o dječaku s posebnim potrebama koga su roditelji napustili i o kojem brine njegov djed, koji mu je ujedno i personalni asistent u savladavanju školskog gradiva.

CRNA SUBOTA: Osim dešavanja u Republici Srpskoj, Dnevnik 2  BN TV-a najviše je, kao i u ranijem periodu, fokusiran na dešavanja u Srbiji. Tako je 22. novembra trećina Dnevnika 2 (urednica Suzana Rađen-Todorić) bila posvećena Srbiji. Nakon najave prezentera o “crnoj suboti u Srbiji”, gledatelji su bili opširno informisani o dešavanjima iz crne hronike susjedne države. Fokus je bio na pogibiji troje mladih ljudi u saobraćajnoj nesreći u Beogradu. Potpuno nepotrebno i neprofesionalno, u toj vijesti spominje se da je među preživjelim učesnicima nesreće i sin beogradske novinarke Olje Bećković. Kome je i zašto taj podatak tabloidnog karaktera važan, ostalo je potpuno nejasno.

KONAČNO FEDERACIJA: Svoje mjesto, za BN TV potpuno neuobičajeno, našla je u Dnevniku 2 i Federacija BiH. Povod: obilježavanje Dana državnosti BiH u gradovima Federacije, bez dodatnih komentara osim zabilješke da se isti praznik ne obilježava i u RS-u.

PLUS SEDMICE

Prilog Aleksandra Novakovića posvećen brizi djeda za unuka. Novinar Novaković i ovim prilogom iskazao je senzibilitet s kojim prilazi ljudima i njihovim svakodnevnim brigama i radostima.

MINUS SEDMICE

Dnevnik 2 od 22. novembra u kojem je jedna trećina posvećena vijestima iz crne hronike u Srbiji.

Ocjena 4

 

UPOREDNA ANALIZA

Favorizovanje vladajuće političke elite i forsiranje političkih događaja uz jasno zauzimanje strane uz vlast i dalje su dio programske i uređivačke orijentacije u Dnevniku 2 RTRS-a. Javni servis uz to ne odustaje ni od raspirivanja nacionalne netrpeljivosti i to uglavnom s ciljem diskreditovanja opozicije u RS-u. Iako je i u dnevnicima BN Televizije politika u prvom planu, okretanje svakodnevnici iz više uglova centralnu informativnu emisiju ove TV kuće čini daleko prihvatljivijom za građane.

 (U petak, 28. novembra čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i FTV)

About The Author