DIONICE FACEBOOKA PALE ZA VIŠE OD 20%

Cijena dionice Facebooka pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža objavila slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo i upozorila da će iduće godine njeni troškovi rasti brže od prihoda. Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, prihodi Facebooka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 […]

DIONICE FACEBOOKA PALE ZA VIŠE OD 20%

Cijena dionice Facebooka pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža objavila slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo i upozorila da će iduće godine njeni troškovi rasti brže od prihoda.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, prihodi Facebooka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit dostigla 5,1 milijardu dolara, 31 posto više nego godinu dana prije.

To je sporiji rast finansijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju juna Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu dana prije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže. Premda se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dvije godine.

Analitičari to povezuju s nedavnim skandalom koji je izbio nakon što je tvrtka za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka, i to za potrebe političkih kampanja.

Zbog toga se Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka 2004. godine, u niz navrata izvinio korisnicima, no to nije spriječilo pozive korisnicima da prestanu koristiti Facebook zbog slabe zaštite osobnih podataka i lažnih vijesti.

RSE

About The Author