Deveti novinar ubijen u Ukrajini

Reporteri bez granica smrt Bohdana Bitika smatraju još jednim ruskim ratnim zločinom

Deveti novinar ubijen u Ukrajini
Foto: International Media Support / Ilustracija

Ukrajinskog novinara smrtno je ubio ruski snajperist u blizini grada Hersona u južnoj Ukrajini. Deveti novinar koji je ubijen u Ukrajini otkako je Rusija započela invaziju u februaru 2022. godine, pomagao je talijanskom novinaru lista La Repubblica koji je ranjen u rame.

Kada su ruski topovi konačno prestali pucati, ukrajinski vojnici su tokom noći izvukli tijelo Bohdana Bitika s mjesta na kojem je ležalo nekoliko sati na Antonivskom mostu, u blizini Hersona.

Unatoč tome što je na sebi imao odjeću s natpisom PRESS koji se mogao vidjeti izdaleka, Bitik je ubijen snajperskim metkom. Nije nosio pancirku.

– Namjerni napad na novinara tokom oružanog sukoba je ratni zločin prema međunarodnom pravu. Smrt Bohdana Bitika okrutni je podsjetnik da ih oružane snage, suprotno svojoj obavezi da garantiraju sigurnost civila, uključujući novinare, koriste kao mete – kazao je voditelj odjela Reporetar bez granica za istočnu Evropu i centralnu Aziju Jeanne Cavelier.

RSF je već podnio sedam pritužbi Međunarodnom krivičnom sudu i ukrajinskom glavnom tužitelju u vezi s ukupno 44 zločina počinjena u Ukrajini koji su pogodili više od 100 novinara i 11 TV i radio tornjeva ili instalacija.

Bitik je bio novinar iz Kijeva koji je često sarađivao s talijanskim medijima koji su izvještavali o ratu u Ukrajini. U Hersonu je pomagao dopisniku La Repubblice Corradu Zuninu, s kojim je do sada sarađivao već pet puta.

Bitik i Zunino su prije jučerašnje kobne pucnjave izvještavali u gradu koji je prije nekoliko mjeseci oslobođen. Zunino je prebačen u bolnicu u Odesi zbog prostrijelne rane na ramenu koju je zadobio u istoj pucnjavi iako je nosio pancirni prsluk s natpisom PRESS.

Kad su Bitik i Zunino ubijeni, bili su na ukrajinskoj strani poznatog Antonivsky mosta, koji prelazi rijeku Dnipro u blizini Hersona. Upozoreni povicima ukrajinskih vojnika, spremali su se napustiti područje kada su ruski snajperisti počeli pucati na njih, iako ih je bilo lako identificirati.

– Bohdan je još uvijek bio okrenut prsima prema ruskoj strani. U tom sam trenutku osjetio peckanje na ramenu i vidio sam Bohdana kako se srušio na tlo – rekao je Zunino talijanskoj novinskoj agenciji Adnkronos, koja ga je uspjela kontaktirati.

Izvor: RSF

About The Author