Brojne organizacije pozvale UN da objavi potpun izvještaj o ubistvu novinara u Libanu

Pismo je upućeno najvišim dužnosnicima UN, a potpisali su ga CPJ, Human Rights Watch, MENA Rights Group, The Tahrir Institute for Middle East Policy i Reporteri bez granica

Brojne organizacije pozvale UN da objavi potpun izvještaj o ubistvu novinara u Libanu

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pridružio se u petak međunarodnim partnerima u potpisivanju pisma u kojem se pozivaju Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNFIL) da objave svoju istragu o ubistvu Reutersovog videonovinara Issama Abdallaha, kojeg su ubile izraelske snage 13. oktobra. Pismo su potpisala i četiri novinara ozlijeđena u istom napadu.

Prema Reutersu, koji je objavio zaključke izvještaja od sedam stranica koje sažima istragu, od 27. februara 2024. godine, UNIFIL je otkrio da je izraelski tenk ubio Abdallaha ispalivši dva metka od 120 mm na grupu “novinara koji se jasno mogu identificirati” kršeći međunarodne zakone.

Osoblje UNIFIL-a nije zabilježilo nikakvu razmjenu vatre preko granice između Izraela i Libana više od 40 minuta prije nego što je izraelski tenk Merkava otvorio vatru, navodi se u dijelovima izvještaja UNFIL-a koje je objavio Reuters.

Ako se potvrde, napadi bi se mogli istražiti kao ratni zločin, što su ranije iznijeli Human Rights Watch i Amnesty International.

Pismo je upućeno generalnom sekretaru UN-a Antóniju Guterresu, komandantu snaga UNIFIL-a generalu Aroldu Lazaru Saenzu, posebnoj koordinatorici UN-a za Liban Joanni Wronecki i podtajniku glavnog tajnika za mirovne operacije Jean-Pierreu Lacroixu.

Pismo UN-u poslalo je 16 nevladinih organizacija i novinarskih grupa, uključujući Human Rights Watch, MENA Rights Group, The Tahrir Institute for Middle East Policy i Reportere bez granica.

– Reutersov izvještaj sugerira da je istraga UNIFIL-a potvrdila nalaze istraga koje su proveli Reporteri bez granica, Reuters, AFP, Amnesty International i Human Rights Watch. Stoga tražimo da UNIFIL svoju punu istragu objavi u skladu s UN-ovom obavezom transparentnosti – navode organizacije u pismu.

Zahtjev je uslijedio nakon rastuće zabrinutosti da nalazi UN-a možda neće biti objavljeni u javnosti, scenarij koji bi bio bez presedana.

– Ako UNIFIL trenutno nije u mogućnosti javno objaviti cijeli izvještaj, molimo vas da date javnu izjavu u kojoj ćete objasniti zašto je to tako i navesti rokove kada će se objaviti. U takvim slučajevima, redigirana ili sažeta verzija izvještaja trebala bi biti objavljena u međuvremenu – stoji u pismu.

Objava nalaza je “nužna za podršku drugim naporima za pravdu i odgovornost”, dodaje se.

Prema podacima CPJ-a, u prvih 10 sedmica rata između Izraela i Gaze, koji uključuje i napade u Libanu, ubijeno je više novinara nego je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine.

Izvor: CPJ

About The Author