BNTV I RTRS: SVE SE VRTI OKO ALEKSANDRA VUČIĆA

Plus nedjelje

BNTV
Izvještaj novinarke Danine Milaković o budžetu predsjednika RS-a Milorada Dodika. Kroz komparativne pokazatelje o visini budžeta članova Predsjedništva BiH, i predsjednika okolnih država te broju savjetnika istih, novinarka je efektno ukazala da je “Dodik rekorder u regionu”.
RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Minus nedjelje

BNTV
Entitetski premijeri su na sjednici Fiskalnog vijeća BiH 14. marta postigli dogovor o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Novinarka Slađana Jašarević je bez vidljive potrebe ovu vijest popratila nizom komentara: “premijerka (Željka Cvijanović, op. aut.) zadovoljna , kako i ne bi kada će novac ići u budžet”, “očito je da je Vlada RS zbog MMF-a spremna ići na sve”, “premijerka ne zna šta joj je važnije – novac ili da optužuje Savez za promjene”. Činjenica jeste da se entitetski premijeri, kako bi se nastavio kreditni aranžman s MMF-om, lako dogovaraju o pitanjima oko kojih se inače lome koplja u BiH. No sve se to može navesti kroz relevantne pokazatelje, bez da se novinarka upušta u vlastite ocjene i komentare.
RTRS
Ovo je nedjelja u kojoj se između niza loših izvještaja bilo teško opredijeliti za minus nedjelje. U konačnici izdvajamo onaj Aleksandra Crkvenjaša najavljen kao “početak kampanje SDA i Dragana Mektića protiv pravosuđa BiH”. Novinar se poziva na pisanje Glasa Srpske, a ove novine na neimenovani izvor koji tu tvrdnju potkrepljuje. Izvještaj je teško razumljiv za gledatelje, s vrlo nejasnim poveznicama SDA i Mektića u toj antikampanji protiv državnog ravosuđa. Ono što jeste zanimljivo, iz istog se iščitava rukopis Branke Kusmuk, djelatnice RTRS-a (termin novinarka za nju ne možemo koristiti). Dakle, jednake optužbe i insinuacije Kusmuk je u više navrata iznosila kroz svoje komentare u dnevnicima RTRS-a.

BNTV I RTRS: SVE SE VRTI OKO ALEKSANDRA VUČIĆA

RTRS je nezadovoljan što se na sarajevskom Samitu pojavio premijer Srbije. BNTV ovom je skupu posvetio pažnju koju takav događaj i zaslužuje, uz suvišno likovanje zbog Vučićevog tretiranja Dodika

 

BNTV: Dobra sedmica s mnogo otvorenih tema

13. – 19. mart 2017.

VUČIĆEVA POSJETA: Politička top tema u nedjelji iza nas bio je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na Samit premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevo. Gledaoci su brižljivo izvještavani kroz najavu posjete, spekulacije o Vučićevoj sigurnosti i izvještaje o njegovom boravku u glavnom gradu BiH. Izdvajamo i razgovor koji je BNTV vodio s njim o odnosima unutar BiH i Srbije. BNTV nije propustio ni da podcrta način i dužinu sastanka predsjednika RS-a Milorada Dodika i srpskog premijera.

PROTESTI ŽELJEZNIČARA: I u ovoj je nedjelji,  kroz niz izvještaja, na vrlo dobar način javnosti upućena poruka da iza velikih političkih tema postoji nimalo prijatna realnost. Izdvajamo praćenje protesta radnika Željeznica RS, posebno izvještaj o stupanju u štrajk glađu njih nekoliko, najavu prezentera i potom razgovor novinara sa štrajkačima. Upečatljive priče ljudi koji su dovedeni u situaciju da se za svoja prava bore ovako radikalnom metodom (Dnevnik 17. februar, urednik Slobodan Durmanović).

BEČKI STAN NIKOLE ŠPIRIĆA: Iz istog Dnevnika i izdvajamo izvještaj Dragane Rašević o ponovnom otvaranju istrage protiv visokog funkcionera SNSD-a Nikole Špirića zbog kupovine stana u Beču vrijednog 400.000 eura. Novinarka je javnost podsjetila na sve činjenice vezane za otvaranje i obustavu istrage, dok je na čelu Tužilaštva BiH bio sada suspendovani Goran Salihović, te prenijela i Špirićevo reagovanje. A tu je i dobro postavljeno pitanje “kako je Špirić od prodaje četiri stručne knjige mogao zaraditi toliki novac imaju li se u vidu tiraži, cijene i prodaja istih ne samo u BiH nego i regionu”.

Izdvojeno

Smatramo da bi bilo dobro da uredništvo BNTV-a angažuje još jednog novinara/ku koji bi izvještavao o dešavanjima na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Ovako i u ovoj nedjelji bilježimo u dnevnicima po dva izvještaja novinarke Slađane Jašarević.

Ocjena 7

RTRS: Prvo podsticaji, pa tek onda Vučić

13. – 19. mart 2017.

VIJEST U SJENI: Iznenađenje za gledaoce Dnevnika 15. marta bila je činjenica da je, i u najavi i redoslijedu emitovanih izvještaja, dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na samit premijera država Zapadnog Balkana ostao u sjeni odluke Vlade RS o početku isplate podsticaja poljoprivrednicima.

U samom izvještaju, zapravo reporterskom javljanju, Gvozden Šarac je u fokus stavio pojačane mjere sigurnosti koje su pratile ovaj događaj, ali u kontekstu srpskog premijera. Ostatak njegovog javljanja sastojao se samo od nabrajanja najavljenih dešavanja na Samitu, koji je održan dan kasnije, 16. marta.

KLASIČNA MANIPULACIJA: Šta se na Samitu dešavalo, o čemu se razgovaralo, šta je dogovoreno, gledaoci su mogli saznati u Dnevniku 16. marta, nakon nepotrebno opširnog izvještaja o sastanku Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu. Riječ je o klasičnoj manipulaciji javnošću, kako od samog Dodika, koji se jedini obratio novinarima, tako i Branke Kusmuk, jer je sastanak trajao petnaestak minuta. No, Kusmuk podvlači da su “dva srpska predsjednika tragala za strateškim projektima za RS koje će zajedno finansirati”, a potom navodi sve teme o kojima se razgovaralo. Prema njenim i Dodikovim tvrdnjama, nije bilo oblasti političkog ili ekonomskog života koje nisu pretresene.

ŠTA JE MEKTIĆ KAZAO? RTRS se na ovaj susret osvrnuo i u Dnevniku 17. marta, kroz Dodikovu izjavu agenciji Srna o odnosima s Vučićem. Povod su bili komentari ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, odnosno Dodikove izjave iza istog. Šta je Mektić kazao, gledaoci Dnevnika nisu mogli saznati.

RTRS-ov ANALITIČAR: O zahtjevu nekoliko republikanskih senatora da se izvrši uvid u trošenje američkog novca u Makedoniji i Albaniji saopšteno je u Dnevniku 16. marta, uz konstataciju “dobra je vijest za Srbe”. U nastavku izvještaja tu je tvrdnju obrazložio RTRS-ov (i jedino RTRS-ov) analitičar Dževad Galijašević. Koji je bez i trunke zazora ustvrdio da su ambasade SAD-a u BiH i Srbiji uložile milione dolara u cilju destabilizacije RS-a i Srbije.

JEDNOSTRANO IZVJEŠTAVANJE: Protest radnika Željeznica RS-a u Banjoj Luci nije bilo moguće izbjeći. No, novinarka Ljubica Kovačević ostavila je zahtjeve radnika u drugom planu. Uz procjenu da su o tome važniji stavovi uprave ŽRS-a i ministra saobraćaja, te verbalni napadi radnika na ekipu RTRS-a. Kakvi, gledaoci nisu vidjeli. Na radnike ŽRS-a, odnosno one koji su stupili u štrajk glađu uredništvo se vratilo u Dnevniku 17. marta. Ali samo kroz komentar potpredsjednika Vlade RS Antona Kasipovića. Za radnike i njihove “priče” nije bilo mjesta u Dnevniku.

Izdvojeno

Kao najava političkog magazina Pečat, u Dnevniku 16. marta emitovan je i dio priloga koji je pripremio Siniša Mihailović, inače urednik informativno-političkog programa RTRS-a. Kako je rečeno, radi se o istragama neriješenih političkih ubistava u Sarajevu. Tema o kojoj je bez sumnje vrijedno govoriti. No bili bismo sretniji da se Mihailović pozabavio neriješnim slučajevima u Banjoj Luci: od ubistva građevinskog inžinjera Milana Vukelića, pa do podmetanja bombe pod automobil sada već pokojnog vlasnika Nezavisnih novina Željka Kopanje, koji je tada ostao bez obje noge.

Ocjena 1

Komparativa analiza 

Način na koji je bio tretiran sarajevski Samit premijera država Zapadnog Balkana poslao je indirektnu, ali jasnu poruku da je RTRS, bolje reći predsjednik RS-a, nezadovoljan što se na njemu pojavio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Na drugoj strani, BNTV ovom skupu posvetio je pažnju koju kao regionalni događaj i zaslužuje. No ne možemo ne upozoriti i na blago likovanje ove medijske kuće zbog načina na koji je došlo do sastanka Dodika i Vučića.

About The Author