BNTV I RTRS: Šešelj naprijed, Uskrs stoj!

Davanje prevelikog značaja Vojislavu Šešelju i minimaliziranje Uskrsa zajedničke su karakteristike prošlosedmičnih dnevnika ove dvije TV kuće. Takvo što se i očekivalo od tradicionalno neprofesionalnog RTRS-a, ali BNTV neprijatno je iznenadila sve one koji posljednjih mjeseci svjedoče profesionalnom usponu ove televizije     RTRS: Jednostrano, neprofesionalno, zapaljivo 1. – 7. april 2015. ŠEŠELJ I KAKO […]

BNTV I RTRS: Šešelj naprijed, Uskrs stoj!

Davanje prevelikog značaja Vojislavu Šešelju i minimaliziranje Uskrsa zajedničke su karakteristike prošlosedmičnih dnevnika ove dvije TV kuće. Takvo što se i očekivalo od tradicionalno neprofesionalnog RTRS-a, ali BNTV neprijatno je iznenadila sve one koji posljednjih mjeseci svjedoče profesionalnom usponu ove televizije

 

 

RTRS: Jednostrano, neprofesionalno, zapaljivo

1. – 7. april 2015.

ŠEŠELJ I KAKO GA TRETIRATI: Kada optuženik Haškog tribunala za ratne zločine Vojislav Šešelj u Beogradu zapali zastavu Hrvatske, za RTRS u najavi Dnevnika 2 se navodi “radikali u svom stilu: Šešelj zapalio hrvatsku zastavu”. Novinarka Teodora Vranješ podrobno je gledaoce izvijestila o Šešeljovoj reakciji na odluku Haškog suda da bude vraćen u pritvor. O izjavi-uvredi člana srbijanske Vlade, ministra rada i socijalne skrbi Aleksandra Vulina, upućenoj Hrvatskoj, generalu Anti Gotovini i premijeru Zoranu Milanoviću gledaoci RTRS-a nisu čuli nijednu riječ. Nisu čuli ni reakciju hrvatske Vlade niti su imali priliku saznati da je iz tih razloga Hrvatska povukla svog ambasadora iz Beograda na konsultacije. (Dnevnik 2, prvi april, urednik Momčilo Ostojić).

OTOPLJENJE BEZ ZAHLAĐENJA: Ovo je istaknuto kao još jedan u nizu neprofesionalnih poteza uredništva dnevnika RTRS-a. Jer sljedećeg dana u najavi Dnevnika 2, urednika Jasenka Todorovića, gledaoci su imali priliku čuti da “odnosi između Srbije i Hrvatske otopljavaju”. Zbog čega su zahladnjeli, ostalo je bez objašnjenja.

NEJASNI KRITERIJI: I u ranijim monitorinzima navodili smo da su u dnevnicima RTRS-a često nejasni kriteriji kojima se utvrđuju teme centralne informativne emisije. Ta praksa nastavljena je i ove nedjelje (Dnevnik 2, prvi april, urednik Momčilo Ostojić). Novinarka Branka Kusmuk bavila se u svom prilogu sarajevskom jedinicom Ševe i njenim djelovanjem tokom rata. Povod je ostao nerazjašnjen, ali komentari novinarke ni ovog puta nisu izostali. Pa prilog zaključuje: “Ratni sarajevski gospodari života i smrti su i dalje na slobodi.”

SAMO JEDNA STRANA: Dnevnopolitička dešavanja i dalje su dominantna tema dnevnika. Ova nedjelja ostala je u znaku razmimoilaženja stavova oko utvrđivanja mehanizma koordinacije u BiH između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika i premijerke RS-a. Gledaoci su ostali uskraćeni za cjelovit stav Ivanića o ovom pitanju. Ali su zato trećeg, četvrtog, petog i šestog aprila Milorad Dodik i Željka Cvijanović dobili veliki prostor u udarnom dijelu Dnevnika 2. Iz dana u dan, u tim izjavama ponavljani su istovjetni stavovi. Novinari se pritom nisu ni potrudili da se udube u problematiku mehanizma koordinacije u svjetlu Evropskih integracija. Umjesto toga, jedino što je gledaocima ponuđeno jesu napadi rukovodstva RS-a na Ivanića, te prijetnje da “RS neće pristati na prenos nadležnosti s entiteta na državu”.

VJERSKI PRAZNICI PRVOG I DRUGOG REDA: Iako je RTRS korektno izvijestio o proslavi Uskrsa (nedjelja, peti april, urednik Momčilo Ostojić), zamjerka se odnosi na pozicioniranje ovog događaja u samom dnevniku. Prilog je emitovan u 11. minuti, u danu koji je bio bez značajnih dnevnih događaja. Za katoličke vjernike Uskrs je najveći praznik, kao i za sve kršćane, pa je stoga morao biti prezentiran u vrhu dnevnika. Ali to je jedna od boljki RTRS-a koje se ponavljaju kada su u pitanju vjerski praznici. Dok se u pravilu pravoslavnim praznicima posvećuje gotovo cijeli dnevnik, praznici drugih konfesija dobijaju tek neznatnu pažnju i minutažu u dnevnicima.

Minus nedjelje

Prilog novinarke Branke Kusmuk o djelovanju sarajevske ratne jedinice Ševe. Događaj koji je bez povoda našao mjesto u Dnevniku 2.

Plus nedjelje

Novinarka Tamara Čuruvija trebala bi biti uzor kolegama kako se profesionalno radi posao. U prilogu posvećenom sprovođenju sporazuma o rastu i zapošljavanju na koji se BiH obavezala prema Evropskoj uniji, novinarka je gledaocima na uvid ponudila materijal o tome šta se očekuje da urade vlasti BiH i entiteta, te mišljenja bh. političara i predstavnika nevladinih organizacija.

Ocjena 2

 

BNTV: A Uskrs je, a kao da nije…

1. – 7. april 2015.

KO PREFERIRA HAŠKOG OSUĐENIKA? Zašto su mediji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska fascinirani vođom srpskih radikala i haškim optuženikom Vojislavom Šešeljom, prava je enigma. Tek i u dnevnicima BNTV-a, tokom monitorisane nedjelje, Šešeljevo paljenje hrvatske zastave, odbijanje da se dobrovoljno vrati u pritvor međunarodnog tribunala i korištenje jezika mržnje dobili su neprimjereno veliki prostor. I BNTV pritom propušta informisati gledaoce o izjavi srpskog ministra Aleksandra Vulina o uvredama koje je uputio na račun hrvatskog generala Ante Gotovine i premijera Zorana Milanovića, što je i rezultiralo, kao što smo već naveli, povlačenjem ambasadora Hrvatske iz Beograda.

USTRAJNO O BOBAR BANCI: BNTV se ne rukovodi poslovicom “svakog čuda tri dana dosta”. Stoga i ne odustaju od istrajavanja na pitanjima zašto policija i pravosuđe u RS-u ne rade svoj posao. Novinar Vladimir Kovačević stoga je nastavio gledaoce podsjećati na slučaj likvidirane Bobar banke i nestanak iz trezora blizu 10 miliona maraka. I ponoviti upit zašto se Specijalno tužilaštvo RS-a proglasilo nenadležnim za tu aferu? (Dnevnik 2, četvrti april, urednica  Suzana Rađen Todorić.)

Minus nedjelje

Proslava Uskrsa je petog aprila svoje  mjesto našla tek u 28 minuti Dnevnika 2. Poštivanje različitosti i uvažavanje svih konfesija jedan je od bitnih pokazatelja demokratičnosti i društva i medija. BNTV, nažalost, to nije pokazala u ovom slučaju, što se bitno i odražava na ukupnu ocjenu dnevnika u monitorisanoj nedjelji.

Plus nedjelje

Cjelokupan Dnevnik 2 urednice Suzane Rađen Todorić emitovan četvrtog aprila. Osim što su kao gosta imali lidera SDS-a Mladena Bosića, s kojim su u razgovoru otvorili niz tema od interesa za javnost, gledaocima je prezentiran i izvještaj CIN-a o načinu trošenja novca javnih institucija u BiH. U istom dnevniku, novinar Dubravko Curač bavio se i svim propalim projektima bivšeg ekonomskog savjetnika Milorada DodikaDragana Vučetića. Samo u posljednjem projektu, Vučetić, koji se odrekao bh. državljanstva i napustio našu zemlju, građane RS-a oštetio je za 12 miliona KM.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Sve dok presuda Haškog tribunala u predmetu protiv Vojislava Šešelja ne bude konačna, on će biti lice koga se tereti za ratne zločine. To, ali i činjenica da je prekršio uvjete privremenog puštanja na slobodu, te njegov jezik mržnje i dizanje tenzija između Srbije i Hrvatske – za RTRS i BNTV su nevažni. Šešelju oba medija posvećuju ogromnu pažnju, brižljivo prate njegove istupe, i sve to bez trunke kritičkog osvrta.

 (U petak, 10. aprila čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

About The Author