BNTV i RTRS: Izbori samo što nisu počeli

Plus nedjelje

BNTV
Analiza Željka Raljića posvećena političkoj trgovini narodnim poslanicima u RS-u. Novinar je, koristeći izjave predsjednika RS-a, ukazao na činjenicu da se ta vrsta trgovine više ni ne pokušava prikriti i da svaki od kupljenih političara javno ispostavlja svoju cijenu.
RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Minus nedjelje

BNTV
Verbalna prepucavanja političara dio su, na dnevnoj razini, političkog života u Republici Srpskoj. Iako oslikavaju i same aktere i odnose između vlasti i opozicije i kao takvi trebaju biti zabilježeni, smatramo da im nije nužno davati veći značaj nego što ga imaju – kako u dužini novinarskih izvještaja tako ni u pozicioniranju prilikom slaganja vijesti u Dnevniku.
RTRS
Uz SNSD i Socijalističku partiju, odluku kojom je u Narodnoj skupštini RS-a odbijena prodaja Rudnika željezne rude „Ljubija“ i uredništvo Dnevnika 2 javnog servisa RS-a teško je prihvatilo. I krenulo u novi napad na poslanike Koalicije „Domovina“, zahvaljujući čijim glasovima „Ljubija“ nije prodana. Poslužili su se pri tom najprljavijim mogućim sredstvom ‒  zloupotrebom bošnjačkih i hrvatskih žrtava iz prijedorske regije. Uz tvrdnju da su poslanici „Domovine“ za svoje glasove od kompanije ArcelorMittal dobili obećanje o izgradnji memorijalnog spomen-obilježja u Omarskoj. Za RTRS će biti da su koncentracioni logor na području Omarske (u samom krugu uprave rudnika) i ine masovne grobnice u neposrednoj okolini civila nesrpske nacionalnosti tek puka izmišljotina.

BNTV i RTRS: Izbori samo što nisu počeli

Uredništva obiju televizija uveliko pripremaju stranački obojene dnevnike, kao da će naredni izbori biti sutra, a ne za više od godinu

BNTV: Najviše interesa za politička prepucavanja

15. – 21. maj 2017.

JALOVE DISKUSIJE: Prodaja Rudnika željezne rude „Ljubija“ događaj je koji je obilježio nedjelju iza nas. Iako je glasanju poslanika prethodila žučna dvodnevna rasprava u Narodnoj skupštini RS-a, u kojoj je izneseno niz argumenata za prodaju i protiv nje, u izvještaju iz Dnevnika 16. maja to je teško bilo razaznati. Gledaoci su imali priliku vidjeti tek jalovo prepucavanje i preduge nekonstruktivne diskusije poslanika opozicije o tome ko će i iz kojih razloga glasati na ovaj ili onaj način.

ŠTA JE DODIK KAZAO O BORENOVIĆU: Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj o jednom od niza verbalnih sukoba lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika s pojedinim opozicionim političarima, koji vrvi međusobnim uvredama i optužbama.

Nastavku verbalnog sukoba dat je prostor i u Dnevnicima 17. i 19. maja. Otvoriti Dnevnik (19. maj) pričom o tome šta je Dodik kazao o Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, i šta mu je ovaj odgovorio držimo krajnje neprimjerenim vremenu u kojem živimo i problemima s kojima se građani svakodnevno susreću.

Na margini spomenutih jalovih rasprava tako su ostale daleko bitnije teme: od šteta na poljoprivrednim usjevima u Hercegovini, koja svoju egzistenciju u velikoj mjeri oslanja na tu granu, do položaja osoba s invaliditetom i njihovih porodica, kojima su za pomoć u budžetu RS-a predviđene tek simbolične naknade.

BEZ ANALITIČKOG PRISTUPA: Odluka DNS-a, stranke vladajuće koalicije u RS-u, da ne podrži prodaju RŽR-a „Ljubija“ otvorila je i temu stabilnosti vlasti i pitanje može li inicijativa opozicije za smjenu Vlade RS-a dobiti podršku u Narodnoj skupštini ovog bosanskohercegovačkog entiteta. No, umjesto analitičkog pristupa, u Dnevniku 18. maja gledaocima je prezentiran izvještaj koji se sastojao od zbira izjava predstavnika opozicije i pozicije o tom pitanju.

HAŠKI ZDRAVSTVENI BILTEN: A kada nema novosti o Radovanu Karadžiću, nepravomoćno osuđenom u Haškom tribunalu za ratne zločine, onda je tu drugi haški optuženik ‒ Ratko Mladić. Komandantu vojske Republike Srpske u novembru će biti izrečena presuda za ratne zločine, uključujući i zločin genocida. Odbrana i porodica tražili su da do tada bude, zbog zdravstvenih razloga, pušten na slobodu. Jednako kao i u slučaju Karadžića, u izvještaju iz Dnevnika 18. maja nijednom riječju se ne navodi zbog čega mu se sudi pred Tribunalom u Hagu. Ali zato se daje neprimjereno veliki prostor izjavi Mladićevog sina, koji govori o zdravstvenom stanju svog oca i detaljno objašnjava koju terapiju on prima u pritvoru Tribunala.

Izdvojeno

Predsjednik RS-a ponovo je svoje nezadovoljstvo iskalio na novinarima. U Narodnoj skupštini 16. maja ih je optužio da, izvještavajući o štrajku glađu rudara ArcerolMittala Prijedor, „liječe svoje frustracije zbog malih plata u kućama za koje rade“. Na BNTV-u, za koju je istakao da laže u svojim izvještajima, u Dnevniku o tome nije bilo ni jedne rečenice. Ostaje pitanje da li se toliko oguglalo na takav odnos Dodika prema novinarima da to više nije vrijedno ni spomena?

Ocjena 4

RTRS: Teško primljen neuspjeh prodaje rudnika „Ljubija“ 

15. – 21. maj 2017.

NJEGOVO VELIČANSTVO: Za uredništvo Dnevnika predsjednik RS-a Milorad Dodik etalon je kojim se određuje mjerna vrijednost svih segmenata života u RS-u. Po ko zna koji put tome smo svjedočili i u nedjelji iza nas: od stava entitetskog predsjednika vezanog za prodaju RŽR-a „Ljubija“ i prava radnika ArcelorMittala Prijedor da protestuju protiv prodaje rudnika, od toga šta o bilo kojoj temi iz političke ili društven sfere opozicija smije govoriti, do pitanja ko o čemu u BiH ima pravo da donosi odluke.

HORSKI NASTUP: I najpovršnijim poznavaocima prilika u RS-u jasno je da aktuelna vlast više ne preza od bilo kakvih poteza kojima bi namaknula novac potreban za održavanje tekuće budžetske likvidnosti i time osigurala opstanak na vlasti. Svi koji se takvim potezima usprotive neprijatelji su RS-a. I kako god to zdušno iz dana u dan ponavlja entitetski predsjednik, u horu za njim čine i novinari i urednici Dnevnika.

Otuda i ne čude izvještaji iz Dnevnika emitovanih 19. i 20. maja u kojima se javnosti kroz Dodikova usta insinuira da je odluka Vijeća ministara BiH prema kojoj će odluku o osobama koje bi se trebale naći na listi terorista UN-a donositi Predsjedništvo BiH nezakonit prenos nadležnosti s entiteta na državne institucije.

Umjesto argumenata gledaocima se prezentuju stavovi samozvanog analitičara za pitanja terorizma Dževada Galijaševića ‒ jednog od savjetnika predsjednika Republike Srpske, i stavovi samog Milorada Dodika. Pri tom upozoravamo na činjenicu da javni servis, bez i trunke promišljanja, izdvaja izjave predsjednika RS-a koje obiluju jasno potcrtanom netrpeljivošću spram bošnjačkog naroda u BiH. Koji su za Dodika ponovo „muslimani“.

Izdvojeno

Izložba o povijesti Sankt Peterburga/Lenjingrada jeste zanimljiva, ali ne i kulturni događaj od tolikog značaja da bi dobio izrazito veliku pažnju u centralnoj informativnoj emisiji javnog RTV servisa RS-a.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Uredništva Dnevnika RTRS-a i BNTV-a, jednako kao i političari, zauzela su busije. I kao da do narednih opštih izbora nije ostala gotovo godina i po već im se vrijeme broji danima, navijačke strasti za ovaj ili onaj tabor (RTRS, očekivano, uz vlast, prije svega SNSD, BNTV uz opoziciju) neometano se prikazuju.

About The Author