BNTV: 19 hiljada KM za 19 najnerazvijenijih opština u RS-u, 70 miliona za avion i helikoptere

Pomoć za nerazvijene opštine u RS-u je rijetka, ali mala. Ulaganja u nove letjelice u punom su zamahu. Uporedio i objasnio – BNTV

BNTV: 19 hiljada KM za 19 najnerazvijenijih opština u RS-u, 70 miliona za avion i helikoptere
Foto: InfoRadar

RTRS: Dodik i Vučić nemaju problema s Macronom

  1. – 17. novembar 2019.

“BALANSIRANO” O SVESRPSKOM JEDINSTVU: Sve što su poslanici opozicije i lideri SDS-a i Partije demokratskog progresa, Mirko Šarović i Branislav Borenović,  kazali tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja se vodila o „Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH“, stalo je u izvještaju u četiri rečenice. Ostatak prostora od 11 minuta, koliko je izvještaj sa sjednice u Dnevniku 2 emitovanom 11. novembra  trajao, ustupljeno je stavovima koje su iznijeli lider SNSD-a Milorad Dodik i predsjednica ovog bh. entiteta Željka Cvijanović, te predsjednici nekih od stranaka koje su dio vlasti.

Ovo je stoga samo jedna u nizu potvrda potpunog disbalansa u načinu izvještavanja kojim se rukovodi uredništvo centralne informativne emisije javnog medijskog servisa RS-a. No na taj način ne samo da se opozicioni političari dovode u neravnopravan položaj nego se i gledateljima uskraćuju ključne informacije. Naime, iako su autori izvještaja sa sjednice entitetskog parlamenta u više navrata isticali kako je opozicija odbila Dodikov poziv na svesrpsko jedinstvo, o razlozima zbog kojih je to učinjeno nije rečena nijedna riječ.

JAČANJE RS-a: Kada bi RTRS prestao biti glasnogovornik vlasti RS-a i počeo propitivati njene postupke, onda ne bi zdravo za gotovo prihvatili i favorizovali tezu „da su zaključci Narodne skupštine o neustavnom prenosu nadležnosti ojačali položaj RS-a“. Teško je vjerovati da  novinarima i urednicima Dnevnika 2  nije poznato da zaključci entitetskog parlamenta nisu pravno obavezujući i da im je jedini cilj bio diskreditacija opozicije.

IZDAJNICI RS-a: I ostale teme koje su dominirale političkom scenom BiH u izvještajima emitovanim u dnevnicima imale su za cilj  da političare iz RS-a koji djeluju u državnim institucijama, a članovi su SDS-a i PDP-a, prikažu kao izdajnike srpskih nacionalnih interesa. U izvještaju koji se bavio inicijativom lidera SDS-a i PDP-a o okupljanju nove većine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kako bi se formiranjem parlamentarnih komisija deblokirao rad ove institucije, Branka Kusmuk svjesno je prešutjela posljedice koje BiH trpi. A odnose se na milijardu konvertibilnih maraka blokiranih sredstava za infrastrukturne projekte na cijeloj teritoriji BiH. Umjesto toga, tek nizanje izjava onih koji su rad parlamenta blokirali (zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba) začinjeni uobičajenim komentarima.

SVILENE UŠI: Šta je važnije: poštovanje protokola ili zaštita interesa države? Ovo pitanje nameće se nakon izvještaja emitovanog 12. novembra u kojem je Danijel Kovačević optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je postupio nediplomatski jer je pri susretu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom pozdravljanje iskoristio kako bi izrazio nezadovoljstvo njegovom ocjenom da je „BiH  tempirana bomba „referirajući se na povratak bh. državljana sa sirijskog ratišta. No Kovačevićev izvještaj samo je preslika odnosa Milorada Dodika prema BiH, koji je ponovio da „s Macronovim stavovima nema problema“. Pokazan je i odnos predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema BiH: on je, zamoljen za komentar,  kazao za RTRS da „nema problema s Macronovim  izjavama“, te da ga je „baš briga za one koji imaju svilene uši pa im svašta smeta“!?

Ocjena: 1

BNTV: Janjeći i praseći fond

  1. – 17. novembar 2019.

NEOČEKIVANO PROSJEČNO: Uredništvo Dnevnika 2 je tokom protekle nedjelje ponudilo tek prosječnost u sadržajnom smislu. Ovo navodimo u samom uvodu jer su gledatelji već naviknuti da osim pukog zbira vijesti o događajima koji su obilježili dan dobiju i šire uvide ili analize nekih od ključnih događaja ili pojava koje čine našu svakodnevnicu.

PATRIOTE I IZDAJNICI: Početak protekle nedjelje obilježila je posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj se na zahtjev poslanika vladajuće većine raspravljalo o „Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH“. Fokus diskusija, a koje su proizašle iz same informacije, bio je na raspravi ne samo poslanika vlasti i opozicije nego i lidera parlamentarnih stranaka  u jalovom nadmetanju oko toga ko je veći patriota, odnosno izdajnik, pa je i izvještaj sa sjednice jedino to i mogao ponuditi gledateljima.

REZERVACIJA NA VRIJEME: Jedina korist koja se iz svega predočenog mogla izvući jeste iznošenje SNSD-ovog plana za osvajanje glasova na lokalnim izborima  u Banjaluci. Riječ je o izjavi lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je sa skupštinske govornice poručio da je zarad prikupljanja naklonosti birača ta stranka „već rezervisala sav jagnjeći i praseći fond koji treba biti pojeden na predizbornim mitinzima“.

OSUDE POSLANIČKOG RADA: Dan nakon sjednice Narodne skupštine RS, novinari Dnevnika 2  (12. novembar) prikupili su reakcije političkih analitičara i novinara na ovu temu koji su listom osudili kako sadržaj ponuđenog materijala za sjednicu tako i poslaničke rasprave.

PRODAJ JEFTINO, SKUPO KUPI: U vijestima koje su se nizale jedna za drugom i u kojima su dominirale jalove političke teme u vezi s neuspješnim pokušajima formiranja vlasti na državnom nivou i međusobnim optužbama političkih aktera, pomak bilježimo tek u temi emitovanoj 14. novembra. Riječ je o još jednom primjeru bahaćenja vlasti bh. entiteta Republika Srpska novcem poreskih obveznika. Naime, Vlada RS sprema se od privatnog preduzeća „Kaldera“ otkupiti  51 posto vlasničkog udjela u hidroelektrani Bistrica za dvostruko veći iznos nego je tu HE istoj kompaniji prije nekoliko godina prodala u cijelosti.

PRIČA O LANETU: U moru crnih priča koje se  svakodnevno javnosti nude na uvid, pravo osvježenje koje daje nadu u ljudsku dobrotu bila je mini reportaža o baki Nevenki i njenom prije nekoliko godina usvojenom lanetu. Koje je u međuvremenu  izraslo u prelijepu srnu koja svake godine odlazi na parenje, nakon čega se vraća Nevenki. Da donese novo potomstvo o kojem se ova žena brine s mnogo ljubavi.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Čak i kada nam uredništvo BNTV-a ponudi prosječne dnevnike koji se sastoje od nizanja aktuelnih vijesti, to čini u skladu sa standardima profesionalnog izvještavanja. Na drugoj strani, za sve što je gledateljima ponuđeno u dnevnicima RTRS-a u nedjelji iza nas nastavak je prakse gaženja  standarda profesionalnog izvještavanja sa samo jednim ciljem –promovisanje politike vladajućih struktura RS-a.

About The Author

Izdvojeno
U Republici Srpskoj sve je moguće, pa stoga građane ne bi trebalo začuditi ako i njima i privatnim poduzetnicima bude uveden novi finansijski namet za osnivanje fonda za pokretanje tužbi protiv svih visokih predstavnika zbog, kako je to naveo Milorad Dodik, „njihovog neustavnog djelovanja i političkog i pravnog nasilja koje su provodili protiv RS-a i srpskog naroda“.

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Tatjana Lukić je 16. novembra ukazala na to kako Vlada RS „bira prioritete u načinu trošenja budžetskog novca“. Da nije krajnje ozbiljna, bila bi tragikomična odluka Vlade RS da kao pomoć za 19 najnerazvijenijih opština u RS-u izdvoji ukupno 19 hiljada KM. Novinarka je, uz komentare nezadovoljnih načelnika tih lokalnih zajednica, dala i uporedni podatak da je u ovoj godini iz budžeta RS za nabavku novog aviona i helikoptera, koje uglavnom koristi samo entitetski politički vrh, izdvojeno 70 miliona maraka.

Minus sedmice

RTRS
Niz izvještaja koji su se bavili dvjema političkim temama koje su obilježile nedjelju iza nas. Jedna se odnosi na posebnu sjednicu Narodne skupštine koja se bavila „neustavnim transformacijama dejtonske BiH“, a druga nastojanjem dijela zastupnika u državnom parlamentu da deblokiraju rad Predstavničkog doma. Još jednom je uredništvo Dnevnika 2 potvrdilo svoje neprofesionalno izvještavanje na štetu opozicionih stranaka, selektivnim prenošenjem informacija, a sve u cilju afirmacije političkih stavova vladajućih struktura RS-a.
BNTV
Nijedan izvještaj.
Izdvojeno
U izvještajima se rijetko bavimo dijelovima Dnevnika posvećenim svjetskim dešavanjima, jer je riječ o pukom prenošenju agencijskih vijesti. Evidentno je da redakcija informativnog programa BNTV-a nema novinara, spoljnopolitičkog komentatora ili analitičara specijalizovanog za te teme. Iako ne očekujemo da imaju svoje novinare i dopisnike u inostranstvu, ipak bi bilo zanimljivo kada bi se gledateljima ponudili razlozi i korijeni te šire analize ključnih dešavanja u svijetu. U nedjelji iza nas bilo bi dobro da su se okušali na pitanju nemira u Boliviji i Čileu.