BHT1: Revnosno peglanje gafova Kolinde Grabar-Kitarović

Dok nas je FTV podsjetio na ranije nesmotrenosti hrvatske predsjednice u kojima je naša zemlja bila predmet kritika i napada, BHT1 joj priređuje blagonakloni tretman kojeg se ni HRT ne bi postidio

BHT1: Revnosno peglanje gafova Kolinde Grabar-Kitarović
Foto: Index.hr

BHT1: Kako se KGK demantovala na javnoj televiziji svojih susjeda?

30. juli – 5. august 2019.

PRILOG IZ GRANIČNOG POJASA: BHT1 otvara sedmicu solidnom reportažom u kojoj je Larisa Omerčić istraživala navode mještana da hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante na teritoriju naše zemlje. Novinarka je zabilježila svjedočanstva očevidaca i prenijela nam je više nego napetu atmosferu iz graničnog pojasa iz kojeg su hrvatski policajci tjerali i TV ekipu. Dobro je da se urednik Milan Đurović odlučio istražiti stvar, a posebno raduje što je sve ispraćeno po prijavi gledatelja iz tog kraja. Ipak, prilogu bi se moglo zamjeriti to što nije zatražen i uvršten zvaničan stav hrvatske Policije, kojoj se na teret stavljaju nimalo naivna nepočinstva. Posebice jer smo čuli šta poručuju iz naše Granične policije, gdje se uglavnom žale na kadrovske nevolje.

KGK + BHT1: Odnosi Hrvatske i BiH zategnuti su već duže vrijeme, i po više osnova, pa ih je izjava Kolinde Grabar-Kitarović (KGK) pri posjeti Izraelu dodatno narušila. Neko bi rekao, nije se tu baš šta imalo pokvariti, ali kraljici demantija, kako to već napisa Ozren Kebo u svojoj analizi, i to je pošlo za rukom. Pa čak i kada se ispostavilo, po demantiju, da je ovog puta navodno bila u pravu. Jer se i sama novinarka povukla, aminujući demanti. Opet, skepsa se javila i kod susjeda. Jurica Pavičić svoju posljednju kolumnu u Jutarnjem listu, posvećenu KGK, u tiskanom izdanju krasi naslovom „Neodgovorno izgovaranje riječi“. KGK doprinosi medijskoj i političkoj fenomenologiji jer joj se ne vjeruje i nakon što je navodno raskrinkan fake news na njenu štetu. Ako je to zaista sve na njenu štetu, u jeku predizborne trke. U tom napetom ambijentu demantija, i opšte nevjerice, nakon sporne i osporene izjave da je BiH okovana militantnim islamom, sve sa vezama sa Iranom, urednica Melisa Teletović vijest donosi iznenađujuće opušteno. Uz blagonaklonost prema akterici kojoj se na mnogim mjestima spočitava neodgovornost, ili nesmotrenost. Pa čak i kada je u pravu. Reporterka nam se javlja u program Dnevnika 2 ispred Predsjedništva BiH (koji se pokazuje tu kao scenski dekor, jer su izjave njegovih članova zanemarene) da bi nam rekla da su poslije sporne izjave uslijedile mnogobrojne oštre reakcije koje jedva da je i sumirala. Onda se daje demanti KGK u kameru, pa njena izjava, opet u kameru, u kojoj komentira reakcije. Sve to vrijeme naši zvaničnici, na koje se aludira da valjda sjede u onoj zgradi ispred koje se javlja reporterka, stali su u rečenicu. I nisu dobili prostor kakav je dobila hrvatska predsjednica, sve sa svoja dva izdvojena komentara, i koja vjerojatno ni na HRT-u nije dobila ovako ugodnu i meku pripremu.

IZABRAO I UREDIO BAKIR IZETBEGOVIĆ: Navodno je konačno postignut dogovor oko formiranja vlasti, ali smo prije toga u srijedu u Dnevniku 2 Melise Teletović slušali Bakira Izetbegovića kako još jednom tvrdi pazar. I ponavlja floskule. Mi branimo princip i vladavinu prava, i onda u krug po nekoliko puta isto je ponavljao lider SDA. Da li je to baš moralo stati u više od deset minuta?

OCJENA: 3

FTV: Kako nas je FTV podsjetio na ranije gafove KGK?

PODSJETNIK ILI KONTEKST ZA RAZUMIJEVANJE VIJESTI: Hrvatska predsjednica nije na FTV-u imala udvornički tretman kao na BHT1. Urednik Darjan Babić podsjetio nas je na njene ranije gafove i nesmotrenosti u kojima je naša zemlja isto bila predmet kritika i napada. I upravo je u tome razlika između ove dvije TV kuće. Federalna si rijetko dopusti propuste koje sve češće upražnjava državna televizija i njeni urednici, te se umjesto toga upusti u građenje šireg konteksta tamo gdje vijest bez toga nije moguće shvatiti.

EFEKTI PORESKE POLITIKE: Urednica Azra Pašukan u subotu donosi prilog o efektima trenutne poreske politike usljed najava da će biti donijet novi Zakon o porezu na dodatu vrijednost. Priča je najavljena ambiciozno kao mini istraživanje, ali u nastavku uglavnom saznajemo stavove različitih aktera, kao što su poslodavci, čime se prilog previše bazira na mišljenja sagovornika. To se nerijetko dešava, iako RTV pretplatnici od javnih televizija očekuju nezavisne osvrte i plasiranje podataka do kojih dolaze novinari.

UPOZORENJA NA SCENE NASILJA: Masovne pucnjave u SAD-u najavljene su upozorenjem o uznemirujućem sadržaju (nedjelja, Azra Pašukan), a upravo je ta napomena izostajala ranije. Zanimljivo, i u srijedu je prikazana scena nasilja iz kantonalne skupštine u kojoj je jedna zastupnica drugu gađala bocom. Tada upozorenje nije bilo eksplicitno, mada je sama scena bila eksplicitan prikaz nasilnog ponašanja. Prvi i drugi događaj se svakako ne mogu dovesti u vezu, ali mišljenja smo da obje vrste ponašanja treba pratiti upozorenje kao vid cenzure opasnog (prvi slučaj) ili neprimjerenog postupanja (drugi slučaj).

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Na primjeru odjeka sporne, a na kraju i demantovane izjave hrvatske predsjednice, vidjeli smo koliko različite mogu biti medijske interpretacije. BHT1 je pravo izričaja i demantija dao gotovo isključivo jednoj strani, tj. Kolindi Grabar-Kitarović, a brojne reakcije domaće javnosti je smjestio u kratki opis reporterke. Tako nešto teško da su uradili i hrvatski mediji naklonjeni političarki koju će HDZ vjerovatno opet kandidirati na predstojećim izborima. FTV je pak pustio čak pet izjava domaćih političara i jednu KGK stavljajući naglasak na činjenicu, nespornu koliko i demanti (možda i nešto slobodnije kako se prilog gradio kao osvrt), a to je da hrvatska predsjednica zbog svojih ranijih istupa mnoge nije uvjerila da zaista nije olajavala susjede u inozemstvu. Dvije interpretacije istog škakljivog događaja, punog političkih trzavica i bizarnosti, i kao posljedicu dobijamo dva posve drugačija lika glavne akterke (KGK). U jednom, njen demanti je nesporan i pobjedonosan; u drugom, poricateljici se ne vjeruje i trzavice ne prestaju. Nije teško bilo procijeniti koji je prikaz bio autentičniji, ali ostaje pitanje odakle dolazi revnosno peglanje gafova iz susjedstva na BHT1?

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Kolika je prosječna plata? Kako povećati plate? Koliko je stvarni dug Republike Srpske? Sve su to pitanja iz subotnjeg Dnevnika 2 Adele Malkoč koji je skrenuo pažnju na stvarne probleme građana.
FTV
Politički prilozi FTV-a, kao onaj o novoj aferi hrvatske predsjednice, uvažavaju širi kontekst i donose više informacija.

Minus sedmice

BHT1
Blag tretman hrvatske predsjednice, koja i pored demantija ne uživa povjerenje čak ni u hrvatskoj javnosti, a kamoli u našoj, u okolnostima kada svako malo našu zemlju kleveće.
FTV
Urednici i novinari se često previše oslanjaju na mišljenja sagovornika, čak i kada prilog ili temu najavljuju kao istraživanje.

VIJESTI

Vijesti

Latest