BHT1: Javne finansije uredne, izvještava ministrica Jelka Milićević

Obje televizije su profesionalno pokrile proteste. Reporteri su birali riječi i nisu se upuštali u slobodnije procjene. Raduje takav pristup, jer u mnogim medijima prevladava govor mržnje prema migrantima

BHT1: Javne finansije uredne, izvještava ministrica Jelka Milićević
Foto: NAP.ba

BHT1: Sumnjivi testovi i nestručni odgovori

25. – 31. august 2020.

SUZDRŽANO I PROFESIONALNO O PROTESTIMA: Građani Bihaća su u subotu protestovali protiv odnosa vlasti prema migrantskoj krizi. Učesnici i organizatori protesta tvrde da je sigurnost u njihovom kantonu narušena, te da su migranti i oni prepušteni sami sebi. Da je ostatak zemlje zaboravio na njih. Reporter Haris Domazet je izvijestio sa lica mjesta. Odmjereno i suzdržano. Držeći se činjenica i ne upuštajući se u slobodnije procjene. Sam događaj je osjetljiv, izaziva i različita tumačenja sigurnosne situacije, ali je dobro što se novinar prateći protest držao samog događaja, trudeći se da ga što vjernije prenese. Urednik Milan Đurović odlučio je priči o migrantskoj krizi prići opširnije i u tematskom maniru, pa smo gledali i prilog o krijumčarenju migranata. Reporterka Ivana Trbić oslikala je put krijumčarenja na istočnoj granici naše zemlje.

DA LI SU TESTOVI POUZDANI? Slijedeći poruku Svjetske zdravstvene organizacije da bi sve zemlje trebale testirati sve kontakte zaraženih koronavirusom, BHT1 se u subotu pita koliko naša zemlja testira i da li su pouzdani postojeći testovi? Nameće se slutnja da je upitna pouzdanost ovdašnjih testova, a to se bazira na izjavama upitanih građana u uličnoj anketi. Nije li to ipak previše ozbiljna stvar da se spekulira samo na osnovu izjava prolaznika? Ako se već spominje sumnjiva pouzdanost testova, onda se moralo tražiti mišljenje odgovornih i/ili stručnih lica. Javnost je ionako zbunjena poplavom svakovrsnih informacija o epidemiji, a javna televizija mora biti naročito obzirna u prenošenju ili kreiranju vijesti. Ona mora biti svetionik u moru neprovjerenih informacija.

SVE JE U OČEKIVANIM OKVIRIMA, ČAK I U DOBA KORONE: U petak saznajemo da je Vlada FBiH usvojila izvještaj o izvršenju budžeta u prvom polugodištu, a ministrica finansija Jelka Milićević nas uvjerava da je sve u očekivanim okvirima. Navodno smo ostvarili 51% prihoda od onoga što je planirano usvojenim rebalansom. Nažalost, urednica Azira Hrustemović se nije odlučila da proširi izjavu ministrice i Vladinog saopštenja, pa nismo gledali ekonomski prilog o stanju javnih finansija. A prilika je bila zgodna. Da li je zaista sve u najboljem redu? Koliki je pad budžetskih prihoda u odnosu na ranije godine? Kakve su projekcije za ostatak godine? Umjesto toga, čuli smo od Jelke Milićević da je sve u najboljem redu.

OCJENA: 5

FTV: Sadržajnije o izborima u Crnoj Gori

25. – 31. august 2020.

IZBORI U KOMŠILUKU: Crnogorski izbori su nešto opširnije i sadržajnije propraćeni na FTV-u nego na BHT1. Reporter Hasan Gabela potrudio se dočarati tamošnju političku ponudu i previranja, a kroz razgovor na ulici uključio se i kolumnista Balša Brković. On je posebno poručio, kako veli, svojim mnogobrojnim prijateljima u Sarajevu da ne misle da je opozicija kompaktna. I da je ne čini samo blok okupljen oko SPC-a, već i druge stranke drugačijih provenijencija, kako se možda čini posmatračima iz regiona. Osim ovih opservacija, crnogorske izbore su na obje televizije pratile ocjene o najneizvjesnijim izborima do sada. Uz napomenu da se osjećaju tenzije i da je tamošnje društvo duboko podijeljeno. FTV dan poslije (urednik Sanjin Bećiragić) donosi bogatiji pregled reakcija, ali i profil sarajevskog studenta Dritana Abazovića. Ili političara kojeg mnogi nazivaju game changerom u postizbornoj kombinatorici.

BIHAĆKI PROTESTI: Enesa Hrustanović je slično kao i njen kolega Domazet proteste u Bihaću ispratila profesionalno i neutralno. Šta su zahtjevi i očekivanja prosvjednika? Kroz izjave građana saznajemo da u Krajini među nekima vlada animozitet prema migrantima, pa neki tvrde da „oni imaju veća prava nego mi“. Baš zbog takvih i sličnih tvrdnji bitno je da novinari ne padaju u vatru i rade svoj posao suzdržano i odmjereno. Sa profesionalne distance.

KONAČNO  KONKRETNI POTEZI: U četvrtak Amra Zaklan u špicu stavlja naslov „Konačno konkretni potezi“ prateći najavu Predsjedništva BiH da će potpisati sporazume o readmisiji s Pakistanom kako bi se izručili ilegalni migranti porijeklom iz ove zemlje. Ovakvih smo se i sličnih najava već naslušali, sve sa ocjenom da hitamo ka konačnom rješenju i pravim potezima, pa bi bilo bolje da se nije išlo sa naslovom koji je već riješio stvar.

NAMETANJE OBRASCA POLITIČKE NEKULTURE: Milorad Dodik je putem video-veze dao intervju FTV-u u četvrtak (urednica Amra Zaklan), a u jednom trenutku rekao je „onaj smrad Paddy Ashdown“. Teško je voditi i prekidati razgovor sa sagovornikom koji nije u studiju, ali je, čini se, ipak pogrešno preći preko ovog gafa. Još gore je to da se tu ne radi o gafu, već o obrascu jednog političara koji normalizuje mržnju i duh netolerancije. I baš zbog toga ga se moralo opomenuti.

OCJENA: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije su profesionalno pokrile proteste u Bihaću. Reporteri su birali riječi, prenijeli su glavne poruke organizatora, ali se nisu upuštali u slobodnije procjene o stvarnoj dimenziji migrantske krize. Ton je bio odmjeren i smiren, i to raduje jer u mnogim medijima prevladava govor mržnje prema migrantima. Javne televizije to sebi nisu dopustile. Pratili su proteste gdje je retorika na mahove zaoštrena, ali su to činili u duhu neutralnih izvjestilaca koji svojim javljanjem smiruju stvari. Izbori u Crnoj Gori dospjeli su u središte pažnje, a FTV je događaj pokrio sadržajnije i svestranije. Sve sa javljanjem upućenijih poznavalaca tamošnjih prilika. Ipak, očigledno je da dešavanja u Podgorici ne dobijaju pažnju poput onih u Zagrebu i Beogradu.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Izvještavanje sa protesta u Bihaću. Haris Domazet kao i uvijek na visini zadatka. Neutralan i smiren s događaja koji je pun tenzija.
FTV
Javljanje iz Bihaća. Profesionalno i odmjereno o protestima o kojima postoje suprotstavljena mišljenja.

Minus sedmice

BHT1
Vijest o (ne)pouzdanosti testova je morala biti pažljivije obrađena.
FTV
Naslov u kojem se najavljeni potez Predsjedništva BiH o rješavanju migrantske krize slavi kao konačno konkretan potez. Mediji moraju biti poslovično oprezni, bez obzira na to kako političari predstavljaju svoje postupke.