BHT1 I FTV: Zbog čega BHT1 forsira Aleksandra Vučića?

Dok se FTV bavila 30 godina starom antibirokratskom revolucijom, BHT1 ponovo ne može odoljeti predsjedniku Srbije i njegovim bajatim izjavama

BHT1 I FTV: Zbog čega BHT1 forsira Aleksandra Vučića?

BHT1: Da li ekonomska kriza predstoji ili postoji?

  1. – 24. februar 2020.

KOLIKO TRPI PRIVREDA? Kako koronavirus utiče na domaću privredu? U subotnjem Dnevniku 2 urednika Milana Đurovića, BHT1 je istražio koliko trpe privrednici zbog pada uvoza sirovina iz Kine. Vrlo aktuelna tema koja je prisutna i u globalnim razmjerama, jer sve više se govori o usporavanju svjetske ekonomije zbog virusa koji je u stanju milionski grad pretvoriti u karantin.

VUČIĆ UDARNA VIJEST: U nedjelju, Đurović u špicu stavlja izjavu Aleksandra Vučića iz intervjua Prvoj televiziji, u kojoj je ponovio da je zabrinut za Bosnu i Hercegovinu. I da zbog Republike Srpske ima mnogo strahova. U nastavku slušamo kao drugu vijest Vučićevo poređenje Kosova i Republike Srpske, i zamjeranje nekim političarima iz BiH što žele priznati Kosovo. Nova politička kriza već polako postaje bajata vijest, a jedan od njenih aktera, lider srpskih naprednjaka, ništa novo nije rekao. On je samo ponovio svoje već uveliko poznate stavove, pa je nejasno zašto mu se daje udarna pažnja. BHT1 uvijek kasni s aktuelnostima, pa se tek urednici sada bave odjecima političke krize koja je eskalirala u prošloj sedmici. Odlomci iz Vučićevog intervjua zato su zvučali neatraktivno i promašeno

EKONOMSKA KRIZA? BHT1 je u vikend-izdanju smjelo postavio svoju temu sa pitanjem da li nam pored političke predstoji i ekonomska kriza. Povod je prognoza da novi državni budžet neće biti usvojen, da su razvojni programi obustavljeni, te da je skoro svako odlučivanje na čekanju. Dobro je da javna televizija izlazi s procjenama i upozorenjima, ali ekonomija se ne kreće samo oko budžeta i javnih finansija. Rijetko čujemo o drugim ekonomskim parametrima, pa je prava šteta što ovdje nismo više informisani o BDP-u iz posljednjeg kvartala, stopi zaposlenosti ili prosječnoj plati.

IZDVOJENO: Raduje to što BHT1 ima dopisnika na Berlinaleu (Dževdet Tuzlić) koji nam donosi prve novinarske prikaze s jedne od najpopularnijih filmskih smotri.

OCJENA: 4

 

FTV: Šta je nama antibirokratska revolucija u Dnevniku 2?

FORSIRANJE ISTORIJE: U nedjeljnom Dnevniku 2 Azre Pašukan, u najavi drugog priloga prezenterka nas podsjeća da je prošlo 30 godina od antibirokratske revolucije u kojoj se Novi Sad ispostavio kao centar srpskog nacionalizma. U nastavku, u prilogu Dejana Kožula, saznajemo gdje je danas mjesto vojvođanske prijestonice u srpskoj nacionalnoj politici. Gledatelji su mogli čuti promišljanja sociologa koji upozorava da je srpski nacionalizam i dalje živ, a da je u Vojvodini na djelu pravi kulturni rat. I sve je to OK čuti i pogledati, ali u kolažnoj društveno-političkoj emisiji u kojoj se intelektualizira i gdje ima mjesta za istoriju i sociologiju. Kakve to veze sve ima s aktuelnim trenutkom i Dnevnikom 2 koji je otjelovljenje top aktuelnosti? To što se radi o obljetnici antibirokratske revolucije? Sumnjamo da je se u BiH malo ko i sjeća. Možda sve što se zbiva u Novom Sadu i jeste bitno za nas, ali urednica to nije povezala s današnjim trenutkom. Umjesto toga, gledali smo još jedno forsiranje istorije u emisiji kojoj bi sadašnji momenat trebao biti vrhunski kriterij.

KOLIKO RADIMO I KAKO STIČEMO DIPLOME? I FTV je sam otvarao teme u protekloj sedmici, pa se Azra Pašukan pitala zašto nam radnici nisu produktivni i gdje je zapelo sa provjerom diploma? O prvoj temi se malo razgovara kod nas, dok se o reviziji stečenog znanja govorilo na sve strane, pa je bilo zanimljivo saznati dokle su došle zvanične provjere.

VAL EKSTREMIZMA U NJEMAČKOJ: Urednik Darjan Babić je ozbiljno pristupio novom valu desnog ekstremizma u najmoćnijoj evropskoj privredi gdje političari na čelu s Angelom Merkel ne zatvaraju oči pred činjenicama, priznajući da je Njemačka suočena sa porastom rasizma i ksenofobije. Sve je potresao posljednji teroristički napad koji je izveo radikalni desničar. Babić nam priređuje opširniji prilog, kao i intervju sa poznavaocem tamošnjih prilika koji sumira promjene i mjere koje najavljuju berlinske vlasti.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Prosječna sedmica na obje televizije, bez pristupa i priloga koji se naročito izdvajaju. Dobro je to što su obje televizije bile slobodnije, pa su urednici nametali teme i stvarali vijesti koje bi mogle biti zanimljive i drugim medijima (provjera diploma, uticaj virusa na domaću privredu, itd.). BHT1 je ponovo pažnju usmjerio na srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, čija izjava o političkoj krizi u nas sada već zvuči prozaično i dosadno. Baš kao i pokušaj javne televizije da reaktuelizuje temu kojoj nisu odmah pomno pristupili. FTV je ponovo pokazao boljku iz ranijih sedmica forsirajući lament nad događajima iz bliske prošlosti. To je izgledalo neuklopljeno u Dnevnik 2, i posve promašeno.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Prilog o opštini Grude u kojoj radnici uglavnom rade u privatnom sektoru, i gdje se bilježe pozitivni ekonomski trendovi.
FTV
Odluka da se nametnu teme i vijesti po izboru urednika.

Minus sedmice

BHT1
U četvrtak je vijest dana bio teroristički napad u Njemačkoj u kojem je stradao i mladić našeg porijekla. BHT1 je vijest stavio u najavi na posljednje mjesto, nakon Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori. Kada u nekom terorističkom napadu u inostranstvu strada državljanin bilo koje zemlje, onda je to za javnu televiziju u toj zemlji po pravilu glavna vijest. BHT1 je opet pobrkao prioritete, a urednik Dejan Petrović prilog daje tek u sedmom minutu.
FTV
To što se Dnevnik 2 opet pretvorio u istorijsku čitanku. Nije sporno da se prave istorijski podsjetnici, ali to mora biti povezano sa sadašnjim trenutkom, unaprijed osmišljeno i uvezano u cjelinu koja ima smisao.