BHT1 I FTV: Zašto sporna sarajevska vakcinacija i epidemiološka bomba s Kozare nisu zanimljivi javnim servisima?

Dok je privilegovana vakcinacija kantonalnih ministara u Sarajevu bila top tema na mrežama i portalima, javne televizije su polovično i nezainteresovano ispratile vijest. Isto važi i za stranački skup na Kozari

BHT1 I FTV: Zašto sporna sarajevska vakcinacija i epidemiološka bomba s Kozare nisu zanimljivi javnim servisima?
Foto: Facebook/Silvana Marić

 

BHT1: Šta (ni)su teme od javnog značaja?

  1. – 23. august 2021.

KAKO SU SE VAKCINISALI MINISTRI I DA LI JE TO TEMA OD JAVNOG ZNAČAJA? Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, priznao je na kraju, pod pritiskom javnosti, da se pojedini ministri jesu vakcinisali u zgradi Vlade, da je greška što to nisu učinili javno u Zetri, kao i ostali građani, te da su svojim činom trebali promovisati vakcinaciju. Forto tvrdi da su se članovi Vlade cijepili tek kada su saznali da ima dovoljno vakcina. Njegovu izjavu u četvrtak prenosi urednik Dejan Petrović, ali se ne upušta dublje u priču. Društvene mreže su se usijale od komentara u kojima su građani i mnoge javne ličnosti kritikovali Fortov kabinet, a pojavila se i sumnja da su ministri cijepljeni preko reda na štetu onkoloških pacijenata. O tome su opširno pisali mnogobrojni portali, ali sve to nije bilo dovoljno atraktivno za našu javnu televiziju. Kada je u Hrvatskoj otkriveno da je majka liječnice Alemke Markotić, članice kriznog stožera, vakcinisana prije drugih starijih lica, to je bila top tema danima. U nas, uprkos tome što vakcinacija za privilegovane jeste bila vruća priča u novim medijima, BHT1 ne prepoznaje javni interes. Da su ga prepoznali, za mišljenje bi pitali političke protivnike Fortove Vlade, kao što bi dodatno suočili ministre sa nizom neugodnih pitanja.

BOLNICE SE REORGANIZUJU, STRANKE PARTIJAJU: U subotu (urednik Milan Đurović) saznajemo da se bolnice reorganizuju jer se povećava broj COVID pacijenata, da se u nekim dijelovima zemlje, kao što je Banjaluka, priliv bolesnika i na dnevnoj bazi udvostručuje. Prognoze o novom valu epidemije nisu optimistične. To je s pravom bila udarna vijest nekoliko dana, ali je u sadržaju Dnevnika 2 izostala informacija da je u vrijeme kada se bolnice reorganizuju SNSD održao masovni skup koji predstavlja nemali epidemiološki rizik. Na primjer, Slobodna Bosna, za razliku od javne televizije, u prvi plan stavlja to da je ministar zdravlja Alen Šeranić prije partijskog korona-derneka poslao dopis zdravstvenim radnicima o alarmantnoj epidemiološkoj situaciji. Državna televizija, nažalost, opet nije prepoznala javni interes vijesti, iako je stranački skup SNSD-a bio tema i na društvenim mrežama.

MOST KOJI SE OBNAVLJA CIJELU DECENIJU: Urednica Blažica Krišto donosi reportažu o mostu preko Lima čija obnova traje deceniju i više. Most povezuje opštinu Rudo sa susjednom Srbijom, ali, uprkos svim obećanjima vlasti, vozači u nevjerici i dalje prelaze preko ćuprije koja više izgleda kao scenografija za film iz pretprošlog vijeka. Širom BiH mnogo je nevjerovatnih priča iz udaljenih krajeva koje zaslužuju da budu ispričane. Raduje to što im urednici i novinari sve više posvećuju pažnju.

OCJENA: 2

FTV: Odličan podsjetnik na neuspjelu nabavku helikoptera

  1. – 23. august 2021.

HELIKOPTER I ZAŠTO GA NEMAMO: Urednica Dejana Šešlija je istraživala u Dnevniku 2 početkom prošle sedmice zašto FBiH nema helikopter za gašenje požara. Vlada je još 2012. godine pokrenula inicijativu, ali letjelica ni dan danas nije nabavljena. FTV pravi pregled svih dešavanja od tada do danas, efektno ukazujući koliko su javni dužnosnici nezainteresovani za nabavke koje su od životnog značaja u borbi protiv nepogoda. Posebno je upečatljivo to što je problem s nedostajućim helikopterom izbio u eri godišnjih odmora, pa većina političara odbija dati bilo kakvu izjavu jer su na godišnjem odmoru.

EKONOMSKE TEME: Ekonomske vijesti i prilozi i dalje su rijetkost u Dnevniku 2, ali urednica Maida Muhović u subotu bilježi kako su strane investicije u porastu. Najveći broj investitora je iz Austrije, Mađarske i Slovenije, a prenijeta je i priča izvozne firme iz Tešnja koja ne trpi poslovne gubitke u eri epidemije. Idući put bismo mogli samo poželjeti nešto analitičkiji pristup, ili odgovor na pitanje kako izgleda priliv stranih investicija u dužem vremenskom periodu, i u odnosu na zemlje iz regiona.

BEZ VEĆE PRIČE: FTV jeste prenio vijest o skupu SNSD-a koji opozicija vidi kao korona-parti, kao i to da su ministri u KS vakcinisani u prostorijama Vlade. No, slično kao i BHT1, nisu od toga pravili veću priču. Da li su se ministri vakcinisali kada su s punkta vraćeni onkološki pacijenti? Da li su ministri razlog vraćanja ugrožene skupine pacijenata? Da li su ministri dobili pravo na vrstu vakcine (Pfizer-BioNTech) koja je većini drugih građana nedostupna? Šta o svemu misli opozicija? To su sve pitanja koja su ostala bez odgovora.

OCJENA: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Više puta smo ranije isticali da u odabiru i pristupu temama postoji rascjep između tradicionalnih i novih medija. Protekle sedmice je to bilo više nego uočljivo. Dok je privilegovana vakcinacija kantonalnih ministara u Sarajevu bila top tema na društvenim mrežama i na mnogobrojnim portalima, javne televizije su polovično i nezainteresovano pratile vijest. Stranački skup SNSD-a na Kozari prepoznat je kao događaj visokog epidemiološkog rizika i o tome su brujile društvene mreže. Javne televizije jedva da su prenijele vijest. Šta je razlog tome? Čini se da novi mediji imaju prisniji i neposredniji odnos sa publikom koja ih prati, te da lakše prepoznaju škakljivu priču ili ono što žulja javnost. Tradicionalni mediji ili formati kao što je Dnevnik 2 usmjereni su odviše na zvanična saopštenja stranaka, političara i institucija, i rjeđe se odlučuju da sami kreiraju priču ili da hrabrije prate vox populi. Najveća je odgovornost na urednicima, a najjednostavniji savjet koji im se ovdje može dati je da više prate šta je u trendingu na društvenim mrežama i u drugim medijima.

 

Plus sedmice

BHT1

BHT1 je donio reportaže iz Sanskog Mosta, ali i iz Rudog, upoznavši širu publiku sa nevoljama mještana iz manjih mjesta.

FTV

Raduje veća pažnja koja se posvećuje ekonomskim vijestima i parametrima.

 

Minus sedmice

BHT1

Vakcinacija ministara Vlade KS preko reda, ali i skup visokog epidemiološkog rizika u organizaciji SNSD-a, nisu dobili pažnju koju zaslužuju u Dnevniku 2.

FTV

Vakcinacija ministara u KS ostala je u sjeni kao nedovoljno obrađena priča.

 

About The Author