BHT1 I FTV: Zašto nismo čuli da Dodik uživa slabu podršku javnosti?

Saslušanje u američkom Kongresu dobilo je drugačiji tretman javnih televizija. Za BHT1 je to usputna vijest od jedva tri minute, dok su na FTV-u tematski obradili priču da je Dodik proglašen sigurnosnom prijetnjom

BHT1 I FTV: Zašto nismo čuli da Dodik uživa slabu podršku javnosti?

 

BHT1: Kako je Davor Dragičević otišao iz BiH?

  1. oktobar – 1. novembar 2021.

KO JE SVE OPOZICIJA? Poslanici opozicije su napustili sjednicu Narodne skupštine RS i nisu podržali zaključke Milorada Dodika u vezi s ranijim odlukama Predsjedništva BiH. U skupštinskim klupama su ipak ostali predstavnici SPS-a i DNS-a, koji se odskora takođe predstavljaju kao opozicija. Urednica Blažica Krišto je izvještavajući prenijela izjave poslanika, ali se BHT1 nije upuštao dublje u opozicione odnose. Jesu li Goran Selak i Nenad Nešić opozicioni političari i zašto nisu podržali kolege iz SDS-a i PDP-a?

KULTURA SJEĆANJA: Krišto je vijest o usvajanju odluke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima s pravom uvrstila u udarnu špicu Dnevnika 2. Spomen-ploča ostaće bez napomene da su zločin nad građanima srpske nacionalnosti počinili pripadnici Armije BiH, a BHT1 javlja da su mišljenja javnosti podijeljena i da su uslijedile brojne reakcije. U prilogu saznajemo da su protiv bili vijećnici Naše stranke, koji smatraju da prigodnog sjećanja i pijeteta prema žrtvama nema dok se jasno ne navede ko su počinioci ratnog zločina. Osim stavova iz vodećih političkih stranaka, i jednog prenijetog stava predstavnika Srba u FBiH, gledaoci nisu dobili priliku da čuju mišljenja šire javnosti. Glavni grad je i nakon skoro tri decenije ostao uskraćen za pristojno obilježavanje ratnog zločina.

KAKO JE JEDAN PROGON POSTAO ODLAZAK? Izvještavajući o povratku Davora Dragičevića u zemlju, BHT1 (Blažica Krišto) u najavi priloga podsjeća da je „Dragičević iz BiH otišao 30. decembra 2018. godine nakon niza protesta na Trgu Krajine“. Još se u uvodu navodi da je boravio u Beču, gdje mu je odbijen azil. No, neprofesionalno i neistinito je u dijelu gdje se daje kontekst navesti kako je otac ubijenog Davida Dragičevića otišao iz zemlje zbog protesta koje je održavao. To je, pristojno rečeno, eufemizam. A takvo ublažavanje mogli bismo nazvati i mnogo ružnijim atributima. Davor Dragičević je prognan iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine jer je zahtijevao da se otkriju ubice njegovog sina. Bio je izložen nezapamćenoj policijskoj represiji, a u danima kada je, kako javlja BHT1, otišao iz BiH, hapšeni su političari i građani koji su mu dali podršku bez ikakvog osnova, ljudi su premlaćivani, specijalci su na ulicama ganjali građane… Sve to staviti u rečenicu u kojoj se kaže kako je Davor Dragičević otišao, kao da se radilo o dobrovoljnom činu, nije ništa drugo do fabriciranje stvarnosti policijskim bojama.

DODIK I IVANIĆ: Urednica Azira Hrustemović je na Dodikovu izjavu o vraćanju nadležnosti pustila i reakciju Mladena Ivanića koji tvrdi da je opoziciji plan lidera SNSD-a neprihvatljiv. BHT1 je konačno našao pravu mjeru, pa na svaku Dodikovu zapaljivu izjavu čujemo i stavove njegovih neistomišljenika.

OCJENA: 3

 

FTV: Opširno o svjedočenju u američkom Kongresu

  1. oktobar – 1. novembar 2021.

ZADRŽATI OZBILJAN TON: FTV već tradicionalno donosi atraktivnije političke priloge, pa urednica Dejana Regoje u petak javlja o diplomatskoj ofanzivi međunarodne zajednice na naše političare, i to naslovom „Tresla se gora, nije se rodio Izborni zakon“. Upečatljivi naslovi i igra riječi odličan su način da se privuče publika. Ipak, ponekad treba zadržati i oficijelniji ton, pa je bilo neprimjereno najaviti prilog o susretu Dodika i Dragana Čovića  rečenicom da su se sastali stari znanci i prijatelji.

ŠTA JE REČENO U KONGRESU? Svjedočenje američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara pred Kongresom naširoko je ispraćeno na FTV-u (četvrtak, Merima Adembegović). Vijest je dobila skoro deset minuta, ili šest minuta više od obraćanja Christiana Schmidta u Parlamentu BiH. Urednica Hrustemović na BHT1 istoj vijesti posvećuje svega tri minute. Još je zanimljivije ispratiti kako su tzv. balkansko saslušanje u Kongresu prenijela oba medija. Dok su na BHT1 sve umotali u prozaičnu agencijsku obradu sa glavnim porukama da se mora održati mir i nastaviti reforme, na FTV-u direktniji i eksplicitniji – Milorad Dodik detektovan kao glavna sigurnosna prijetnja u Kongresu SAD-a. U nastavku smo čuli i javljanje novinarke Glasa Amerike koja je našoj publici objasnila prirodu saslušanja i postoje li različita gledanja na region među demokratama i republikancima. Na BHT1 Dodik se ne proziva direktno, ili bar prema njima on nije glavni krivac sa saslušanja, već se kaže da je poručeno da „separatistička retorika iz Republike Srpske samo dalje destabilizuje zemlju“. Kako su drugi mediji izvještavali? Glas Amerike jeste potcrtao, slično kao i FTV, da je Dodik poimenično prozvan na odgovornost i da su njegove prijetnje ocijenjene kao opasne, ali su prenijeli i Escobarovu procjenu da lider SNSD-a „ima slabu podršku za svoje poteze, uključujući i malu podršku javnosti“. Nešto što ne čujemo dovoljno glasno na FTV-u, a što je itekako vrijedno pomena u političkom haosu koji nas okružuje.

KRATKO I BEZ UDUBLJIVANJA: Nevolje sa spomenikom na Kazanima nisu bile u udarnoj špici, ali jesu dobile mjesto u Dnevniku 2. Urednica Dejana Regoje nije se opširnije bavila temom, a izostao je i pregled reakcija šire javnosti. Utisak je da su obje televizije mogle mnogo više pažnje posvetiti kulturi sjećanja.

OCJENA: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Saslušanje u Kongresu SAD-a o Balkanu dobilo je posve drugačiji tretman na javnim televizijama. Za BHT1 je to bila usputna vijest od jedva tri minute, dok su na FTV-u tematski je obradili sa udarnom pričom da je Dodik proglašen sigurnosnom prijetnjom. BHT1 je biranim rječnikom tek separatističku retoriku iz Republike Srpske oslovio destabilizirajućom po zemlju. Jedni su precjenjivali negativne ocjene o Dodiku, a drugi su ih minimizirali. Oba medija nisu bila na visini zadatka, pa nisu prenijeta i analizirana neka vrlo zanimljiva zapažanja, poput onog da, prema mišljenju američkog predstavnika za Zapadni Balkan, srpski član Predsjedništva uživa malu podršku javnosti za svoje posljednje poteze. Umjesto toga, gledali smo i slušali precjenjivanje i potcjenjivanje Dodikove uloge.

 

Plus sedmice

BHT1

Politički prilozi su bolji nego u prethodnim sedmicama i više se ne dešavaju propusti da jedan političar (čitaj: Milorad Dodik) ispuni sav Dnevnik 2 svojim izjavama.

FTV

Politički prilozi i naslovi su i dalje atraktivniji od onih na BHT1, pa i kad se prave propusti.

 

Minus sedmice

BHT1

Davor Dragičević nije otišao iz BiH, već je protjeran policijskom represijom. Zašto je to problem reći na BHT1?

FTV

FTV je požurio Dodika imenovati sigurnosnom prijetnjom prema svjedočenjima u američkom Kongresu, ali su olako prešli preko procjene tamošnjih službenika da prvi čovjek SNSD-a uživa slabu podršku u javnosti.

 

About The Author