BHT1 I FTV: Sve što ste htjeli znati o Pelješkom mostu i vitalnom interesu nećete saznati kod nas

U odnosu na portale, ili čak na hrvatski RTL, naše javne televizije izgledale su kao jeftina zabava ili drugorazredne vijesti iz provincije

BHT1 I FTV: Sve što ste htjeli znati o Pelješkom mostu i vitalnom interesu nećete saznati kod nas
Foto: fenix-magazin.de

Piše: Uglješa Vuković

BHT1: Politički prilozi kao slaba tačka

16. – 22. juli 2019.

PELJEŠKI MOST I PDP: Zbog čega je Pelješki most vitalni interes Republike Srpske? Pitala se urednica Melisa Teletović u srijedu, ali i njene kolege u izdanjima narednih dana. Odgovor na BHT1 je uglavnom izostao, ali jesu se spominjale spekulacije da su u pozadini poslovni interesi Milorada Dodika. Kako god, lider SNSD-a je pokazao da u entitetskom parlamentu posjeduje dvotrećinsku većinu, da je opozicija usitnjena, i da svojom političkom moći može stopirati odluke Predsjedništva, čiji je član. BHT1 jeste pratio izbliza skupštinska dešavanja, posebice sukobe između onog dijela opozicije koji se još drzne suprotstaviti Dodiku, ali je utisak da je to sve moglo biti ispraćeno oštrije i dinamičnije. Urednica Adela Malkoč pita se u petak da li je na pomolu promjena kursa u PDP-u, jer osim nekoliko pojedinaca, stranka je podržala Dodikov naputak o glasanju o vitalnom interesu. Istina, taj dan u naslovu je stajalo „uzburkane strasti u PDP-u“, ali je izjava njihovog predsjednika Branislava Borenovića bila prozaična i dosadnjikava. Urednici su morali isprovocirati čelnike stranke da se oglase više puta jer javnost interesuje s kim je sada PDP. Jesu li oni nova vladajuća većina? Ili su većina kada Dodiku ustreba?

KAKO POSLATI ČOVIĆEVE PORUKE? Spekulacije o podjelama u PDP-u i Pelješkom mostu bile su još i profesionalno postignuće u odnosu na prilog koji je pripremila Monika Ćubela Savić o novom uslovljavanju u storiji o formiranju vlasti. Dragan Čović postavlja svoj uslov i daju nam se isječci njegove izjave, a onda se dalje kaže da u SDA vlada nerazumijevanje. Na kraju se zaključuje kako svi nešto traže, a da formiranje vlasti nije na vidiku, iako se čak ni to ne formuliše dovoljno jasno. Šta je bio cilj priloga? Ponoviti stavove Čovića?

PRIČE IZ UNUTRAŠNJOSTI: Subotnja reportaža Frane Mioča o povećanom broju oboljelih od karcinoma u Kantonu 10 vraća nas u svijet sadržajnih reportaža koji zaslužuje pažnju centralnih informativnih emisija. Novinar otkriva da gotovo vlada epidemija karcinoma, ali da vlasti za to ne mare, pa se ne znaju ni tačne brojke oboljelih. Uzroci se nagađaju, a kako nema zvaničnih ocjena, daje se pravo građanima da daju svoje mišljenje.

OCJENA: 3

 

FTV: Opet izostala druga strana

16– 22. juli 2019.

PELJEŠKI MOST I DRUGA STRANA: Nije se ni FTV naročito proslavio u praćenju priče o Pelješkom mostu, ali je njihova priprema bila gledljivija i uzbudljivija nego ona na BHT1. Mišo Vidović donosi solidan skupštinski izvještaj u kojem se naglašava šta je stav, ili argument (ako to uopšte postoji), Milorada Dodika kao inicijatora teme o vitalnom interesu Republike Srpske u izgradnji mosta kod susjeda. Dan prije, urednica Nevzeta Koljenović pita se da li je to interes Dragana Čovića i je li posrijedi dogovor političkih saveznika iz HDZ-a BiH i SNSD-a? To je bio smion prilog u kojem je urednica propitivala političke odnose, ali je u petak zato urednik Rasim Borčak napravio propust u sumiranju odjeka. Dan poslije skupštinskog glasanja, i kada smo već saznali da su ubjedljivom većinom zaključci Predsjedništva derogirani, FTV prenosi samo reakcije jedne strane. Odnosno, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Gdje je nestala druga strana?

NOVE TEME: Odsustvo udarnih vijesti dobra je prilika da se nametnu nove teme, ili one priče koje ne izbijaju u prvi plan. Urednica Azra Pašukan prostor je dala rudarima, uslovima u kojima rade, ali i otvaranju pitanja koncesionih naknada. Da li je moguće da opštine i gradovi ne ubiraju naknade? U čemu je problem? Na šta se žale rudari, na šta uprave, a na šta vlasti? Sve je to stalo u nedjeljni Dnevnik 2.

ŽELJKO KOMŠIĆ KAO POLITIČKI KOMENTATOR: Tako je otprilike izgledalo gostovanje predsjednika DF-a i novog predsjedavajućeg Predsjedništva u Dnevniku 2 Nevzete Koljenović. Komšić je u ugodnom položaju studijskog gosta kojeg se ne poziva dovoljno na vlastitu političku odgovornost komentirao u slobodnom stilu, kao da je u studiju komentator političke zbilje koji ne obnaša javnu dužnost. Plenković, po njemu, ne kontrolira situaciju u Hrvatskoj, Rusi su prodorni, a i Dodiku odgovara da se pitanje granica riješi. To nam poručuje komentator Komšić. Nismo saznali šta misli Komšić političar i dužnosnik. Možda jer ga se nije dovoljno pitalo, a kada ga se pitalo, pitalo ga se o HDZ-u. Ne i o njegovoj stranci i odgovornosti.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica se vrtila oko Pelješkog mosta i vitalnog i(li) poslovnog interesa Republike Srpske i(li) Milorada Dodika. Moglo se tu do beskraja spekulisati ne samo o otužnoj opozicionoj političkoj sceni Republike Srpske, koja je spala na nekoliko pojedinaca, već i o Dodikovoj politici. FTV je tu temu otvorio dosta hrabrije, ali je kiksao izostavljanjem druge strane u sumiranju odjeka. Prevladao je ipak utisak da su obje televizije izgledale dosadno i neuvjerljivo u odnosu na sve ono što se moglo čitati ili gledati na portalima i društvenim mrežama. Portali su npr. izvukli Dodiku izjavu u kojoj je potvrdio da njegov sin ima veze s jednom uspješnom banjalučkom firmom kojoj se pripisuje da svoj uspjeh duguje političkim vezama, dok je hrvatski RTL s predsjednikom SNSD-a uživo razgovarao u svojim Vijestima. U odnosu na to, naše javne televizije su izgledale kao jeftina zabava ili drugorazredne vijesti iz provincije.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Reportaže iz unutrašnjosti, poput one iz Kantona 10 o povećanom broju oboljelih od raka, imaju svoje mjesto u Dnevniku 2.
FTV
FTV donosi uzbudljivije političke priče, pa čak i onda kada izostavi drugu stranu.

Minus sedmice

BHT1
Politički prilozi su možda najslabija tačka BHT1. Neuvjerljivi, dosadni i bez poente, te kao takvi više izgledaju kao proizvodi iz stranačkih press- službi.
FTV
Razgovor sa Željkom Komšićem bio je sve ono što intervju s političarem ne smije biti. Neugodna pitanja su se izbjegavala, a dužnosnik je dobio priliku da komentira kao da je kolega novinar.