BHT1 I FTV: Rat u kojem ubijaju bebe

Činjenica da su oba javna servisa protekle sedmice upozoravala na uznemirujuće snimke govori o sadržaju koji je dominirao dnevnicima: užas Gaze, mrtvi, ranjeni, krici djece, bolnice pretvorene u groblja

BHT1 I FTV: Rat u kojem ubijaju bebe
Foto: Dr. Ahmed El Mokhallalati

BHT1: Bez struje za inkubatore

  1. – 14. novembar 2023.

SNIMKE STRADANJA: BHT1 bira da iznova donosi broj žrtava iz Gaze te tako informiše javnost o razmjerama užasa koji se odvija na Bliskom istoku. U velikom su raskoraku izvještavanje o katastrofi s jedne strane u realnosti u kojoj bebe umiru jer nema struje za inkubatore u bolnicama i izjave zvaničnika koji svojim istupima razvodnjavaju ono što se dešava. BHT1 ispravno procjenjuje da u prvi plan stavlja snimke stradanja, odnosno da bude glas onih koji glasa nemaju.

PALESTINIZACIJA BOŠNJAKA? Dobar način da se ukaže na paralelu između onoga što se dešava u Gazi sa onim što imamo ovdje kod nas kao političku realnost. Nasilje i teror u Gazi je bh. javnost dočekala nespremno, ali većina ipak ispravno reaguje, kaže Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka, u emisiji Jedan na BHT1, a u Dnevniku 2 prenose se dijelovi razgovora u kojima profesor ističe kako su nam potrebne alijanse, savezi i kompromisi, te kako se nada da scenarij da dio Bosne bude Gaza nije vjerovatan.

MALTRETIRANJE MIGRANATA: U temi koja tretira migrante odnosno ljude u pokretu donose se detalji o tome kako je granica između BiH i Hrvatske u odnosu prema ovoj populaciji zona bez vladavine prava. Sugovornica u temi, Roberta Nikšić, službenica za zagovaranje prava izbjeglica JRS-a, prenosi iskaze migranata o tome kako doživljavaju maltretiranja od strane hrvatske policije: „Imali smo iskaz dječaka koji je rekao da su mu uperili pištolj u sljepočnicu i pritom se smijali.“

Ocjena: 7

 

FTV: Sve manje vakcinisanih

  1. – 14. novembar 2023.

PAKAO GAZE: Ako trenutno postoji pakao na zemlji, njegovo ime je sjeverna Gaza, gdje su mete bolnice i evakuacijske rute. Tako počinje Dnevnik FTV-a 10. novembra, uvodeći nas u prilog koji vodi gledatelje do svijeta patnje i krika. S druge strane, izraelski zvaničnici tvrde kako „nema humanitarne krize“: „Vodimo rat koji nismo započeli, Hamas je odlučio pokrenuti ovaj rat.“ Uznemirujuće snimke za koje bismo željeli da ih nikad nismo vidjeli svjedoče da je Gaza puno više od „nepostojeće humanitarne krize“.

VAKCINE SU KLJUČNE: Proteklih godina zabilježen je trend smanjenja redovnog vakcinisanja djece u našoj zemlji. FTV donosi upozoravajući i koristan prilog iz stručnog ugla o tome kako su vakcine ključne u sprečavanju pojave i širenja zaraznih bolesti, te kako je potrebno educirati i ohrabriti roditelje u donošenju odluke o imunizaciji djece. Najnoviji slučaj iz Mostara gdje je dvomjesečna beba preminula od hripavca je veliko upozorenje za sve nas.

JE LI FEMICID TEŠKO UBISTVO? Narodna skupština RS-a odbila je prijedlog Kluba zastupnika Za pravdu i red da raspravlja o izmjenama Krivičnog zakona kojima je predviđeno da se femicid tretira kao teško ubistvo. Uživo iz Banje Luke izvještava Branka Dakić, koja navodi kako je Vlada RS-a opredijeljena da femicid tretira kroz Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Pravilna terminologija i rigoroznije mjere te primjena slova zakona u praksi su ono što nevladin sektor ističe kao najvažnije. Novinarka upozorava kako je preventivno djelovanje ključno te donosi izjavu Gorice Ivić, predstavnice Fondacije Udružene žene: „Policija je dužna da realizuje procjenu rizika bezbjednosti žrtve te se na osnovu nje donose odluke šta će se raditi dalje u konkretnom slučaju.“ Odličan prilog koji se temelji na korisnim prijedlozima zakonodavcima.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Puno, puno pažnje FTV posvećuje ratu u Gazi. Navodi se kako se intenziviraju napadi na bolnice, a najteža situacija je u najvećoj bolnici u ovoj enklavi, Eš-Šifi, koju gađaju bijelim fosforom. Na meti ranjenici, bolesnici, osoblje, novorođenčad… Cjelokupan zdravstveni sistem u Gazi je na koljenima. Vapaji iz bolnice čini se da ne dopiru do svjetskih moćnika, dok se mrtvi ukopavaju u masovnu grobnicu.

Ponukana novim slučajem femicida, koji se desio u Sarajevu, Federalna televizija nastavlja s temama fokusiranim na nasilje nad ženama. Kršenje zaštitnih mjera koje je na koncu dovelo do femicida, sistem koji zakazuje u procedurama zaštite žena koje prijave nasilje – sve je u prilozima FTV-a. Kako je moguće da nasilnik uvijek pronađe žrtvu, pita se novinarka, te donosi i telefonske brojeve na koje se može prijaviti nasilje. I BHT1 se bavi femicidom, ima veliki broj sagovornika i pravi upozoravajući sadržaj kojim se trebaju voditi oni koji donose odluke po kojima službena lica trebaju postupati u slučajevima prijavljivanja nasilja u porodici. Poruka je jasna: „Nijedna više!“

Plus sedmice

BHT1 

Način na koji je prezentiran novi slučaj femicida, ovaj put u Sarajevu, pokazuje koliko mediji mogu kreirati atmosferu pritiska javnosti i traženja odgovora od nadležnih. Reporterka Larisa Omerčić donosi priču uživo, podsjeća na historijat nasilja koji je vodio ka femicidu, a njezine kolege predočavaju detalje ubistva, još jednog u nizu, koje je užasnulo javnost. Ponovo je u centru pažnje pritisak na zakonodavce da se femicid ugradi u legislativu, uz naglašavanje da se radi o problemu koji se tiče svih nas i koji treba rješavati na puno energičniji način.

FTV

Nekoliko dana prije femicida u Sarajevu, Dnevnik 2 imao je prilog u kojem podsjeća kako su prošla tri mjeseca od višestrukog ubistva u Gradačcu. Femicid je neophodno uvrstiti u krivični zakon. Hoće li žrtve dobiti konkretnu zaštitu po prijavi nasilja? Od početka augusta, pomoć i zaštitu od nasilnika iz Tuzlanskog kantona zatražile su 34 osobe, od čega ih je 15 iz Gradačca, saznajemo u prilogu, a novinarka navodi kako za slučaj koji je užasnuo javnost krivaca i dalje  nema, propusti su nepoznati, a sistem po starom. Ostali su protesti i novinari, zaključuje se u prilogu koji svjedoči da postoje novinari koji na častan i koristan način rade svoj posao – uvijek insistirajući na interesu javnosti.

Minus sedmice

BHT1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović sastali su se s premijerom Kosova Albinom Kurtijem. U prilogu se donose tri reakcije: Željka Cvijanović izjavljuje da to nije institucionalni sastanak, Milorad Dodik ističe kako nema jedinstvene odluke o priznavanju Kosova te da RS na to nikad neće pristati, a Aleksandar Vučić kaže da se radi o dvostrukim aršinima priznavanja nečijeg teritorijalnog integriteta. Obično prilozi imaju jednu ili dvije reakcije na određenu temu, a kad ih se poredaju tri, onda djeluje kao da se njime trebalo ubijediti gledatelje u pogrešan izbor – u ovom slučaju sastanka dvojice zvaničnika BiH sa premijerom Kosova. (Moralo se naći mjesta i za podsjećanje na odnos BiH sa Kosovom, kao i na problem ulaska građana Kosova u našu zemlju.)

FTV

Uz sve čime su se novinari i novinarke FTV-a bavili proteklih sedam dana, ostaje samo da preporučimo kako teme o inflaciji i poskupljenjima trebaju stalno biti u fokusu izvještavanja. Samo tako će se oni koji donose odluke natjerati na razmišljanje i, na kraju, na djelovanje.

About The Author