BHT1 I FTV: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka

Upozoravanje na nepravilnosti, neispunjene obaveze vlasti, fašizam unutar političkog korpusa, izvještavanje u interesu javnosti – proteklu sedmicu su obje TV kuće imale sve ove odlike, i red je pohvaliti ih

BHT1 I FTV: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka
Foto: Anadolija

 

BHT1: Za EU nismo spremni, ali nemamo druge opcije

  1. maj – 4. juni 2024.

KO ĆE ODGOVARATI? Tužilaštvo tuzlanskog kantona nastavlja istragu u vezi s nabavkom linearnog akceleratora na UKC-u Tuzla. BHT1 više od godinu dana izvještava o agoniji pacijenata od kojih neki gube bitku za život čekajući poziv za zračenje u drugim gradovima. Ko će snositi odgovornost, pita se voditeljica Dnevnika 2 emitovanog 29. maja. To jeste tema kojoj BHT1 posvećuje dužnu pažnju, a ovaj put uz hronologiju događaja te sve aktuelne detalje slučaja. Tu je i riječ građana Tuzle koji su ogorčeni ovakvim odnosom prema onkološkim pacijentima.

(NE)SPREMNI ZA EU: Teških tema, kao i problema, ne manjka u dnevnicima, a jedan od priloga podsjeća na obaveze bh. vlasti na putu ka EU – za uvod je poslužila izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta o tome kako BiH nije spremna za ulazak, ali da nema druge opcije. Gdje smo kad je u pitanju otpočinjanje pregovora, koliko ozbiljno se shvataju zadaci, zašto je fokus domaćih vlasti odmaknut od EU tema, na čemu se temelji optimizam u Vijeću ministara BiH, sve se reda i sklapa u jedan dobar prilog koji se kritički osvrće na sporost i neispunjavanje uslova koji se od bh. vlasti očekuju.

INKLUZIJA KOJE NEMA: U segmentu dnevnika koji nosi naziv „BHT1 priče“ gledamo prilog o borbi roditelja i nevladinih udruženja za ravnopravan položaj djece iz spektra autizma u HNK-u. Kako izgleda život porodice koja ima dijete iz spektra autizma, kakvi su izazovi, kako se sistem postavlja, koje su prepreke, šta znači rana detekcija, koliko treba podrške okoline, kako izgleda inkluzija ili njezin izostanak – sve je u prilogu koji podiže svjesnost o borbi za prava djece iz spektra autizima.

Ocjena: 8

 

FTV: Ludilo i režim jednog čovjeka

  1. maj – 4. juni 2024.

POSTOJI LI MJERA ZA DODIKA? Novi potez Milorada Dodika: Vlada RS donijela je Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu “Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH”. FTV traži reakcije na političkoj sceni o ovom novom razvoju događaja, a nastavlja se baviti Dodikom i kroz njegove nove skandalozne izjave o tome kako u Srebrenici 11. jula “nije bilo operacije, niko nije poginuo, niti je ubijen, a da oni obilježavaju taj datum kada sve što je stradalo, stradalo izvan Srebrenice”. Naveo je dalje kako će “zbog svih laži”, ljudi u toj opštini željeti promijeniti njen naziv. FTV opravdano pravi poseban uklon o ovome kroz komentar voditeljice te se zaključuje kako je Dodik prekršio svaku mjeru ljudskosti, a poentira se kako „politika negatora genocida, očito je, ne može na miru ostaviti mrtve, ali ni žive Srebreničane“.

PRIJEDOR U BROJKAMA UŽASA: Način na koji je FTV obilježio Dan bijelih traka zaslužuje priznanje. Uredništvo, voditeljica, reporter na licu mjesta, sve je baš onako kako treba: dostojanstveno i u skladu s kulturom sjećanja u gradu koji nikad nije dobio spomen-obilježje za žrtve. FTV je izabrao brojke kao najupečatljiviji način da prenese prijedorski užas: 3.176 ubijenih osoba, 102 ubijene djece, ekranom klize imena ubijenih, u pomen na žrtve; za zločine u Prijedoru doneseno je 56 presuda, više od 800 godina zatvora; na području ove opštine pronađeno je više od 400 masovnih grobnica, među njima i Tomašica, najveća na Balkanu. Važan i dobar prilog sa ponavljanjem brojki dobija još više na upečatljivosti. Reporter javljanje završava riječima Abdulaha Sidrana: “Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka.”

FOKUS NA SREBRENICI: U nastojanju da održi fokus na sad već ustaljenom negiranju genocida u RS-u, FTV nastavlja s temama o Srebrenici, kao i najavama moguće promjene imena ove opštine. Dnevnik 2 prenosi reakciju predstavnika srebreničkih žrtava, koji Dodikove i najave njemu odanih poslušnika nazivaju fašističkim idejama te pozivaju visokog predstavnika da “zaustavi ludilo i režim jednog čovjeka”. Zašto je važno imati ovakve vijesti i teme u dnevnicima? Zato što ako se ne reaguje, onda to postaje podrazumijevajuća činjenica. Mediji poput FTV-a i trebaju insistirati na ovakvim temama i ukazivanju na sve devijantne pojave i istupe zvaničnika RS-a.

Ocjena: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa s pažnjom prate presudu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prvom koji je optužen i osuđen u jednom krivičnom postupku. Prijeti mu i moguća kazna od četiri godine zatvora. Prilozi na obje televizije podsjećaju zašto se Trump uopšte našao pred sudom, ali i kako će se dalje odigravati zahuktali proces izborne mašinerije – s obzirom na to da je Trump republikanski predsjednički kandidat. Podsjeća se kako Trumpa zatvor ne bi spriječio u kampanji ili preuzimanju dužnosti u slučaju pobjede. Govor američkog predsjednika Joea Bidena o Izraelu i Gazi i prijedlog mirovnog rješenja također dobijaju dužnu pažnju – to je 1. juna prva vijest na FTV-u, a najavljena je u formi pitanja: Nazire li se kraj rata u Gazi?

BHT1 je prednost dao prilogu o tome kako je CIK odlučio da ne dozvoli SDS-u učešće na oktobarskim lokalnim izborima jer ne ispunjava uslove koji se odnose na otvaranje posebnog računa za finansiranje kampanje. Bidenov govor o prijedlogu mirovnog rješenja je bila druga vijest u Dnevniku tog 1. juna.

Obje televizije izvještavaju o postignutom dogovoru važnom za obje medijske kuće: generalni direktori BHRT-a i Radio-televizije Federacije BiH, Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić, potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji, kao i Aneks ugovora s Elektroprivredom BiH o prikupljanju RTV takse. Ovim je završena petomjesečna agonija uposlenika koji su najviše ispaštali zbog sporne situacije o podjeli naplate RTV takse.

 

 

Plus sedmice

BHT1

U svjetlu činjenice da je teška finansijska situacija uposlenika na BHRT-u riješena, barem privremeno, potpisivanjem sporazuma čelnika dviju TV kuća, BHT1 pravi poseban prilog donoseći javljanja reportera iz svojih informativno-tehničkih centara iz cijele BiH koji ilustruju teške uslove u kojima rade te nedostatak kapaciteta za svakodnevno izvještavanje upravo zbog finansijskih poteškoća. Prilog daje uvid u neadekvatno plaćeni rad novinara i drugih poslenika medijske industrije, što je velika sramota vlasti, posebno kad govorimo o krovnom javnom RTV servisu.

FTV

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH predstavilo je aplikaciju E-porodilja, elektronsku uslugu za ostvarivanje porodiljske naknade u iznosu od 1000 KM – a bez ikakve papirologije i odlaska na šalter. Prilog koji prati ovu vijest je informativan, detaljan te za mnoge porodilje, kao i one koje će to tek postati, vrlo važan.

Minus sedmice

BHT1

Od 1. juna, građani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživat će povlašten pristup njemačkom tržištu rada. Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza, na 50.000, koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada. I ovo jeste korisna informacija, imamo i reakcije običnih ljudi, imamo i izjavu iz akademske zajednice, ali je prilogu nedostajao stav zvaničnih institucija, kao i pitanja o tome šta se radi na otvaranju novih radnih mjesta, na stimulaciji privrede, na strategiji koja uključuje pokretanje domaće proizvodnje i na postizanje boljeg standarda građana kroz povećanje plata.

FTV

Srebrenica je zaista bila u fokusu FTV-a tokom proteklih sedam dana. Tu je i vijest o tome da su u ovom gradu osvanule table s novim nazivima ulica, a FTV odlično uočava kako vlast nikad nije brza i efikasna kad se radi o donošenju i provođenju odluka koje se tiču interesa građana, ali je očito brza i efikasna kad je u pitanju politički interes. I sve je dobro postavljeno u početku, prenijete su i riječi obrazloženja srebreničkog načelnika, ali nismo imali prilog sa lica mjesta.

 

About The Author