BHT1 I FTV: OPREČNI IZVJEŠTAJI O GODIŠNJICI SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

PLUS SEDMICE

FTV
Ivana  Đurđević-Bajić donosi nedjeljnu priču iz Semberije o izgledu i prilikama poplavljenih krajeva. Uključeno je više sagovornika i predočene su brojke koje same za sebe najbolje govore o perspektivi obnove.
BHT1
Briselske razglednice Elvira Bucala, jer ih izdvajaju elokvencija, preciznost i beskompromisna profesionalnost.

MINUS SEDMICE

FTV
TV historijska čitanka u pomen Aliji Izetbegoviću kao primjer ideološke jednostranosti u programu javne televizije.
BHT1
Ako je izmišljeni događaj podrške Trumpu u Istočnom Sarajevu uspio prevariti i državni javni servis, šta onda očekivati od tzv. manje ozbiljnih medija? Da li je to uopšte bila prevara ili smo svi bili svjedoci koliko se ne provjeravaju izvori i kako se površno pristupa obradi teme?  

BHT1 I FTV: OPREČNI IZVJEŠTAJI O GODIŠNJICI SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

Povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića, svjedočili smo različitim uredničkim pristupima. FTV se odlučila za glorifikaciju lika i djela, dok je ova tema na BHT1 obrađena znatno suzdržanije i profesionalnije

 

FTV: HISTORIJSKA ČITANKA

18. – 24. oktobar 2016.

BEZ KOMENTARA O NAGRAĐENOM PRILOGU: U Dnevniku 2 Darjana Babića u utorak (18. oktobar) saznajemo da je novinarka FTV-a, Zerina Ćosić-Vrabac, dobila posebno priznanje USAID-a za istraživačku priču o obrazovanju odraslih. U kratkom prilogu o nagrađenima, gledateljstvo nije saznalo više o nagrađenom radu, već smo samo čuli autorku koja je naglasila kako je priču uspjela smjestiti u svega dvije i po minute. Ćosić-Vrabac spada u najtalentovanije novinare federalnog javnog servisa, što smo ovdje više puta isticali, pa upućeniji gledatelji sigurno nisu iznenađeni priznanjem koje je otišlo na pravu adresu. Ostaje žal što urednik nije više pažnje posvetio radu njegove novinarke koji je ovjenčan posebnim priznanjem, sumirajući o čemu se radi, šta to izdvaja nagrađenu i sl. Kako je istraživanje stalo u nešto više od dvije minute, mogli smo ga opet i pogledati. Ponekad je potrebno rad svoje kuće promovisati, naročito onda kada postoji povod za to.

TAJNE I NABOJI NAJVEĆE POSLIJERATNE INVESTICIJE: Faruk Durmišević se dva dana bavio pitanjem izgradnje bloka 7 TE Tuzla. U središtu obrade je bila izjava Fahrudina Radončića, koji traži ponovnu reviziju projekta iako isti sprovode kadrovi njegove stranke. Novinar je prepoznao dramski naboj ispolitizovane sage o najvećoj poslijeratnoj investiciji i insistirao na njemu, ali šteta što se u dvodnevnoj posveti nisu spomenule i neke druge okolnosti. Poput one da civilno društvo i dio stručne javnosti upozoravaju kako se radi o prevaziđenom energetskom konceptu i da navodno nijedna zapadna kreditna organizacija nije htjela finansirati poduhvat jer na snazi je zabrana izgradnje pogona na ugalj.

IZDVOJENO:

Urednica Edina Šečerović je u srijedu pripremila omaž Aliji Izetbegoviću povodom 13 godina od njegove smrti. Njegove knjige nazvane su svjetski priznatim djelima, a sjećanje je upakovano u lekciju iz historijske čitanke, sve sa arhivskim snimcima i fotografijama koji su doprinosili divanizaciji prvog predsjednika SDA. Kakav god da je credo urednice Šečerović, javni servis ne trpi (ili barem ne bi smio trpjeti) novinare i urednike koji vlastita gledišta nameću kao povijesnu činjenicu. Alija Izetbegović, eufemistički kazano, spada u red kontroverznih političkih figura i njegovo spominjanje mora biti praćeno različitim i oprečnim gledištima o njegovom političkom djelovanju. Za jedne, u koje ubrajamo Edinu Šečerović, on je romantizovani nacionalni lider, politički genije i svjetski priznat autor, dok je za druge pamfletista, nacionalistički vođa, ratni profiter ili čak ratni zločinac kojem nikada nije suđeno. To su dva pola oko kojih se vrti naša javnost, ali u program Federalne televizije uvršten je tek onaj kojem je naklonjena aktuelna urednička politika. Otud smo gledali historijsku čitanku u koju je upisan hvalospjev o “našem prvom predsjedniku”.

OCJENA: 4

BHT1: KAKO SATIRU PRETVORITI U OZBILJNU VIJEST?

 18. – 24. oktobar 2016.

IZVRSNI ELVIR BUCALO: Briselski dopisnik BHT1 izvijestio nas je u četvrtak o Samitu EU, a kao i do sada, i ovoga puta njegovu najavu su krasili elokventnost i oštrina. Uspio je u nekoliko minuta sumirati glavna evropska politička kretanja, stanje Unije i njene spoljnopolitičke dileme. Njegove prezentacije karakterišu preciznost, jednostavnost i utisak lakoće u pripremi koji odaje da su posrijedi dobra priprema i odlično poznavanje teme.

OBLJETNICA KAO VIJEST: Za razliku od FTV, koja se upustila u valorizaciju ratnog predsjednika Predsjedništva i njegovog političkog stvaralaštva, BHT1 je vijest o trinaestoj godišnjici smrti oca sadašnjeg člana Predsjedništva propratila kroz kratku crtu o pomenu kao samom događaju. Urednica Samira Krehić odlučila se za mnogo profesionalniji pristup, kojim je poručila da, iako se prema njenom stanovištu radi o događaju koji je vrijedan bilježenja, nije uputno vijest bojiti odama i superlativima.

IZDVOJENO:

Domaći mediji pali su na ispitu iz šale. Možda bismo tako najkraće mogli nazvati seriozno izvještavanje o navodnom skupu podrške republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu u Istočnom Sarajevu koji je na društvenim mrežama najavljen u očiglednom satiričnom tonu. No, u uredničkom izdanju Blažice Krišto, skup štovatelja Hillary Clinton stavljen je u istu ravan sa Trumpovim mitingom iako je prvi imao objelodanjenu logistiku i organizaciju, a drugi je bio lako prepoznatljiv satirični performans. BHT1 je nagađao sa analitičarima da li se radi o medijskom spektaklu, aktivizmu ili samopromociji, ali zaozbiljeni prikaz dva događaja, od kojih jedan nije imao namjeru ostvarenja, pokazao je da su mediji, uključujući i javni servis, najblaže kazano, promašili temu.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

U protekloj sedmici na površinu je izbio odnos javnih servisa prema bliskoj prošlosti. Obje televizije su u ponedjeljak ispravno podcrtale prekornim tonom da je Narodna skupština Republike Srpske dodijelila nagrade osuđenim ratnim zločincima. BHT1 je, naprimjer, ustupio prostor komentatorima koji su osudili odluku entitetskog zakonodavnog tijela. U istoj sedmici obilježeno je i sjećanje na Aliju Izetbegovića, koji je prema predodžbi FTV-a zaslužni građanin, priznati autor i politički radnik oko kojeg ne postoje sporenja. Uljepšana slika ratnog predsjednika izraz je uredničke ideološke naklonosti kojoj nije mjesto na javnom servisu. BHT1 je ostao uzdržan priznajući Izetbegoviću značaj, ali bez jakih i konačnih ocjena. Duhovi prošlosti i dalje nerijetko muče medijske radnike jer niti je uspostavljena profesionalna distanca, niti se očito vremenski nalazimo na dovoljno odmakloj historijskoj distanci.

About The Author