BHT1 I FTV: Kako tretirati bombaški napad u Podgorici?

PLUS SEDMICE

BHT1
Omaž Nazifu Mujiću koji je zaslužio mnogo više od TV posjete, ali i da mu se sačuva mjesto u našoj kulturi sjećanja.
FTV
Odlazak mladih iz našeg regiona prikazan je kroz nekoliko solidno obrađenih ličnih priča.

MINUS SEDMICE

BHT1
Šta je nagnalo urednicu Krišto da bombaški napad u Crnoj Gori izmjesti na sredinu Dnevnika?
FTV
Izostalo je biografsko predstavljanje kandidata Saveza za promjene za predstojeće izbore za predsjednika RS-a.  

BHT1 I FTV: Kako tretirati bombaški napad u Podgorici?

FTV je bio osjetno bolji prošle sedmice. BHT1 je, isto kao i RTRS, maksimalno izignorirao bombaški napad na Ambasadu SAD-a u Podgorici

 

BHT1: Šta otvara Dnevnik?

20. – 26. februar 2018.

UDARNA VIJEST: Vijest o bombaškom napadu na Ambasadu SAD-a u Crnoj Gori obišla je region, ali i šire, puneći naslovnice. Urednica Blažica Krišto odlučuje se ipak vijest izmjestiti u petnaesti minut, u dijelu koji je inače rezervisan za region, nakon sumiranja domaćih aktuelnosti kao što su povratak Hrvata u Republiku Srpsku. Iako je često teško pronaći dva urednika koji bi se složili šta treba staviti kao udarnu stvar, napad borca kojeg je svojevremeno odlikovao lično Slobodan Milošević na prostorije američke ambasade nikako se nije mogao naći u drugom planu. Region se već uveliko prikazuje, bezbjednosno gledano, kao izazovno područje, a posljednji napad, iako još nema terorističku pozadinu, s pravom je uznemirio i zainteresovao javnost. No, ne i urednicu BHT1.

NEDOSTAJAO BIOGRAFSKI OSVRT: Savez za promjene je izgleda već stavio sve karte na sto za predstojeće opšte izbore, pa su objavili kako će njihov kandidat za predsjednika Republike Srpske biti Vukota Govedarica. Urednica Krišto nije tome posvetila naročitu pažnju, a ono što je nedostajalo jeste opširniji biografski osvrt na prvog čovjeka SDS-a. Njihov novi predsjednik i dalje je slabije poznat široj javnosti, pa bi bilo zanimljivo da su se izvukli osnovni podaci iz njegove biografije s osvrtom na dosadašnje političko iskustvo.

SKROMNO O EU INTEGRACIJAMA: U ponedjeljak smo saznali šta misle naši parlamentarci o najavljenoj posjeti EU izaslanstva (urednica Svjetlana Topalić). Raspon se kretao od ocjene da se radi o veoma bitnoj posjeti do toga da ne trebamo očekivati ništa značajno, a data su i mišljenja političkih analitičara. Ono što nedostaje u ovakvim i sličnim pripremama jeste snažniji autorski pečat novinara. Ali ne u smislu da se istakne svoj definitivni stav o kursu evropskih integracija, već da se iznese slobodniji zaključak i opišu okolnosti uoči dolaska briselskog dvojca. O novom odnosu Bruxellesa prema Zapadnom Balkanu bruji se ne samo kod nas već i u medijima kod susjeda, ali i u dijelu EU javnosti, pa su se mogla sumirati i približiti tamošnja razmišljanja.

IZDVOJENO:

Hvale vrijedan je potez urednice Krišto koja se prisjetila glumca Nazifa Mujića u subotu, uoči dodjele nagrada na Berlinskom filmskom festivalu. Mujić će ostati upamćen u domaćoj i svjetskoj kinematografiji po ulozi berača željeza kada je u socijalnoj drami dočarao tegobe iz sopstvenog života, osvojivši Srebrnog medvjeda. Njegova prerana smrt nije prošla neopaženo u Dnevniku 2 nacionalne televizije.

OCJENA: 5

 

FTV: Bolji za otvaranje Dnevnika

20. – 26. februar 2018.

SADRŽAJNO NEDJELJNO IZDANJE: Nedjeljni dnevnik Edine Šečerović odavao je utisak pažljivo pripremanog uredničkog sadržaja u kojem je svaki prilog imao svoje mjesto. Odnosi između Srbije i Hrvatske posmatrani su s blage vremenske distance po održanom susretu Vučića i Grabar-Kitarović. Prikazane su nam i prednosti sustava zvanog e-građanin, koji susjedima u Hrvatskoj olakšava svakodnevni život jer više ne moraju čekati u šalterskim redovima na osnovne lične dokumente. Obrađena je i tema internet-kupovine u našoj zemlji, ali i nova migrantska ruta. Bio je to sadržajan dnevnik s bogatim i iscrpnim pregledom.

BEZ BIOGRAFIJE, ALI S VIŠE INFORMACIJA: Dan prije urednica Šečerović je prenijela vijest o kandidaturi Govedarice za predsjednika manjeg entiteta. Iako ni FTV ne predstavlja najavljenog kandidata njegovim dosadašnjim radom i postignućima, ili biografskim crticama, primjetno je da je njegovo predstavljanje bilo znatno izdašnije. Izdvojene su glavne poruke koje je sam akcentirao predsjednik SDS-a, a detaljnije je obrađen odnos koalicije Domovina prema Savezu za promjene.

IZDVOJENO:

Jadranka Milošević nije imala dilemu: bombaški napad u Podgorici je vijest dana i s njom se otvara Dnevnik 2. Izdvojene su i pojedinosti s društvene mreže koje je počinilac objavio i koje mogu objasniti motiv njegovog napada.

OCJENA: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica u kojoj je FTV bio osjetno bolji, naročito jer je birani sadržaj bio bogatiji i prigodniji za program informativnog karaktera. BHT1 uopšte nije dao značaj bombaškom napadu na Ambasadu SAD-a u Podgorici koji je bio udarna vijest u regionu. Sličnu odluku je, naprimjer, donio i RTRS koji je u svojim jutarnjim vijestima o ovome izvijestio tek nakon najnovijih vijesti o Dodikovim kretanjima. Da se napad slučajno desio u Beogradu i Zagrebu, vjerovatno bismo gledali specijal izdanja, pa se nameće pitanje da li je Crna Gora, koje gotovo i da nema u našim Dnevnicima, zaslužila toliko podcijenjen tretman? Istina, FTV je otvorio svoj Dnevnik 2 pričom o bivšem Miloševićevom borcu koji se javno i otvoreno protivio ulasku u NATO i koji se sada pojavljuje kao bombaš samoubica pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima. Takođe, uputno je pitati se da li bi vijest dobila posve drugačiju i ekskluzivniju pripremu da je napadač koji slučajem (i)migrant, kako se negdje moglo čuti u prvim mahovima, ili da je muslimanske vjeroispovijesti? Kako god, ispravnim smatramo urednički potez FTV-a jer su dali na značaju podgoričkom napadu koji jeste bio vijest dana, dok je odluka BHT1 da to izmjesti na sredinu Dnevnika 2, najblaže kazano, neobična. Razlike u uredničkom pristupu oko vrućeg sadržaja su uvijek moguće, ali ne i u toj mjeri da se ne prepozna značaj događaja o kojem je pisala i svjetska javnost.

 

About The Author