BHT1 I FTV: Kako SDA treba “doći tobe”, a ko se ne smije smijati pred kamerama

Ko se smijao pred kamerama objašnjavajući proces blokade u FBiH? Zašto BHT1 minimizira posjetu kolektivnog šefa države Turskoj? Kako su javni servisi obilježili godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu?

BHT1 I FTV: Kako SDA treba “doći tobe”, a ko se ne smije smijati pred kamerama

BHT1: Užasi ruske invazije

  1. – 28. februar 2023.

GODIŠNJICA RATA: U 15-minutnom bloku kojim se obilježava godišnjica rata u Ukrajini, uredništvo Dnevnika 2 podsjeća gledatelje na užase izazvane ruskom invazijom, izjave zvaničnika Ukrajine, Rusije, NATO-a, zapadnih zemalja i stanovnika zemlje zahvaćene ratom, donosi presjek svih dešavanja, ali istovremeno i propituje aktuelni proces mirovnih napora da se obustave stradanja. U prilogu koji slijedi donosi se i priča o tome kako se situacija u Ukrajini odrazila na BiH i region te kakve sigurnosne i ekonomske posljedice to nosi. Također se propituje novoprobuđeni fokus na BiH, zbog eventualnih nestabilnosti koje rat u drugom dijelu ovog kontinenta može donijeti. Tu je i prilog o Ukrajincima koji su utočište našli u našoj zemlji, te se donose njihove poruke o željama za ishod rata.

SIROMAŠTVO U BiH: Ranije objavljeni podaci UN-a pokazuju da je 15 posto stanovništva apsolutno siromašno, u javne kuhinje po tople obroke odlazi sve više naših građana, dok političari zarađuju po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka i žive u luksuzu. BHT1 se vraća socijalnim pričama, onome što nam svima čini svakodnevnicu, penzioneri govore o tome kako preživljavaju. Prilog demonstrira izostanak socijalne pravde te kako je velik i nepremostiv jaz između običnih građana i onih koji nam kroje politiku i imaju moć nad našim životima.

ZAKON O NEPOKRETNOJ IMOVINI: Nakon sastanka Vijeća za provedbu mira, Christian Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u dan prije njegovog stupanja na snagu. Iz Banje Luke negiraju moć visokog predstavnika, kažu da je to udar na ustavnopravni poredak ovog entiteta. Privremenom mjerom visokog predstavnika ovaj je problem samo odgođen – jer se konačna odluka o novom zakonu o državnoj imovini tek treba donijeti. Primjena entitetskog zakona donijela bi ingerenciju RS-a nad državnom imovinom, što iz OHR-a stopiraju. Prilog donosi sve potrebne elemente gledateljima – kako bi razumjeli kompleksnost ovog problema.

Ocjena: 6

 

FTV: Sve o Džuvi

  1. – 28. februar 2023.

DODIK I NEGIRANJE GENOCIDA: Prilog u Dnevniku 2 donosi temeljan kontekst o Almiru Džuvi, novom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH: kako je tekla njegova karijera, kakve odnose ima sa američkim obavještajnim službama… Poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH Safet Kešo zatražio je procesuiranje Milorada Dodika zbog negiranja genocida. Rasprava koja je uslijedila, kako prenosi FTV, nije donijela nikakve konkretne pomake. Američki ambasador Michael Murphy upozorio je da, ako dođe do blokada i sprječavanja formiranja vlasti u Federaciji BiH, međunarodna zajednica ima kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti.

GODINA RATA U UKRAJINI: Cijelih 18 minuta je FTV posvetio obilježavanju godišnjice rata u Ukrajini. Kraj se ne nazire, ali Volodimir Zelenski najavljuje pobjedu. Kakva je situacija na terenu? Da li se nazire mir? Iz Kijeva se uživo za FTV javio novinar austrijske televizije ORF Christian Wehrschütz, s odličnim presjekom situacije, očekivanjima, prognozama onoga što je pred Ukrajincima i Rusima. Dobar izbor gosta za godišnjicu rata.

POSJETA PREDSJEDNIŠTVA BiH TURSKOJ: Za razliku od prethodne sedmice kad je posjeta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Turskoj popraćena šturo u Dnevniku 2, samo fotografijama i saopćenjem, ovaj put je boravak cijelog kolektivnog šefa države u toj zemlji ispraćen dobrim prilogom, izjavama, kontekstom, porukama upućenim nakon susreta s Erdoganom te najavljenim novim saradnjama dviju zemalja.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Osim dobrih priloga koji su ispratili godišnjicu rata u Ukrajini, oba javna servisa su iz dana u dan izvještavala o nastavku dešavanja vezanih za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH te sve reperkusije koje donosi trenutna blokada ovog procesa.

U nastavku sedmice stigao nam je snijeg, uzrokovavši velike probleme na putnim komunikacijama, nestanak električne energije u nekim dijelovima BiH – sve to smo imali priliku vidjeti u dnevnicima BHT1 i FTV-a. Sastanke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Albina Kurtija sa evropskim zvaničnicima pratila su oba servisa, donoseći nove detalje o naporima ka normalizaciji odnosa i stabilizovanju situacije na Kosovu.

Plus sedmice

BHT1 

Odličan analitički prilog o krizi u FBiH koja će potrajati zbog neizbora njenog predsjednika i dva potpredsjednika. Dnevnik BHT1 donosi presjek stavova tri analitičara u devetom danu sage o izboru čelnika FBiH. Žarko Papić kaže kako je nemoguće očekivati od SDA da “dođe tobe” – ta vrsta odgovornosti kod njih ne postoji. Adnan Huskić smatra da toj stranci nedostaje fundamentalne argumentacije zbog čega ne žele formirati federalnu vlast, a da to mogu objasniti bilo čime osim egoističnim obrazloženjima. Srećko Latal dodaje kako je izvjesno da neće doći do formiranja federalne vlade bez neke vanjske intervencije.

FTV

Dobro praćenje slučaja pritiska na novinare u RS-u: oni su spontanim okupljanjem u Banjoj Luci podržali kolegu Nikolu Moraču, novinara dnevnog lista Euroblic i portala Srpskainfo, koji je dobio status osumnjičenog jer nije želio otkriti izvor objavljene informacije. Zastrašivanje novinara i prisiljavanje da otkrije svoj izvor, nije primjereno demokratskim društvima, poručili su okupljeni.

Minus sedmice

BHT1

U 18. minuti Dnevnika 2 emitovan je prilog o posjeti Predsjedništva BiH Turskoj. Kako se radi o susretu na najvišem državnom nivou, te o javnom televizijskom servisu, imamo pravo postaviti pitanje: Zašto ova vijest nije bila u prvim minutama Dnevnika? Posebno u kontekstu činjenice da prošlosedmična posjeta jednog od članova Predsjedništva BiH toj zemlji, Željka Komšića, također nije imala zasluženo mjesto i pažnju na BHT1.

FTV

Politička sapunica zvana izbor čelnika FBiH nastavljena je i tokom proteklih sedam dana. Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo našli su se za stolom, a Lendin neprimjereno široki osmijeh dok izgovara rečenicu “Dogovorili smo se da se nismo dogovorili” mogao je dovesti do novinarskog pitanja o tome da li u situaciji u kojoj se nalaze građani FBiH i cijele BiH ima mjesta smijehu. Ali pitanja nije bilo. Smijeha je bilo i kod Mirjane Marinković-Lepić, predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH, gdje se postupak izbora za čelnike FBiH ponovo vraća u proceduru, dok izgovara rečenicu: “Mi smo se dogovorili!” Ovakvi neozbiljni istupi pri složenoj situaciji koja blokira procese izbora federalne vlade i u konačnici odlaže pristupanje rješenjima nagomilanih problema – iziskuje i reakciju reportera te kakvo-takvo upozorenje da neozbiljnost pred kamerama nije primjerena situaciji u kojoj se nalaze građani.

About The Author