RTRS I BNTV: Koga štiti javni servis, vlast ili građane?

Novog zaključavanja neće biti jer nema sredstava za pomoć subjektima čiji bi rad bio zabranjen. Cijena su životi i zdravlje građana. Kada javni servis to ignoriše, teško je ne upitati se čije interese zastupa

RTRS I BNTV: Koga štiti javni servis, vlast ili građane?
Foto: eTrafika

RTRS: Nova kriza, stare prijetnje

  1. – 14. mart 2021.

OPET O SECESIJI: Kada nema dovoljno cjepiva za ozbiljnu imunizaciju stanovništva, kada broj zaraženih i umrlih od posljedica Covida-19 ponovo raste, kada zdravstveni sistem sve teže odgovara na potrebe građana, kada raste siromaštvo, a stabilnost budžeta se osigurava konstantnim zaduživanjem, onda ponovo Milorad Dodik poseže za prijetnjama o secesiji Republike Srpske.

Kako bi se to BiH „mirno razdružila“, nije na sjednici Narodne skupštine obrazložio. Nije kazao ni da li je spreman svog sina poslati u novi rat. Kao ni svi poslanici koji su podržali zaključke parlamenta o potrebi zatvaranja OHR-a. Nisu Dodika i njegove koalicione partnere o tome pitali ni novinari.

Ali tema skupštinskog zasjedanja o radu visokih predstavnika u BiH ionako nije donijela ništa novo u odnosu na sve ranije Dodikove stavove o radu visokog predstavnika i ulozi OHR-a u BiH. Sve što je gledateljima Dnevnika predočeno osmog i devetog  marta u najavama posebne sjednice Narodne skupštine RS, kao i na samoj sjednici desetog marta, zbir je njegovih „tumačenja„ Mirovnog sporazuma i aneksa. Tu je i neizostavna tvrdnja kako bi „Bosni i Hercegovini svanulo“ da mandat visokog predstavnika bude okončan, ničim potkrijepljena izjava da  su mu zvaničnici država članica Evropske unije kazali da je BiH nefunkcionalna država koju treba rasturiti.

BEZ PROPITIVANJA: Nijedna se Dodikova riječ na javnom servisu RS-a ne propituje. Kao što se ozbiljno ne pristupa ni stavovima opozicionih političara koji su iznijeli niz upozorenja o svim posljedicama koje bi ovaj entitet mogao imati zbog stavova koje vladajuća koalicija promovira.

RUSKA PODRŠKA: Evidentno je da Dodiku vjetar u leđa daje Ruska Federacija, koja je bezrezervno stala iza zaključaka Narodne skupštine. I upravo zbog toga je javni servis tek natuknuo da su potpuno drugačija mišljenja stigla iz samog OHR-a, ambasada SAD, Njemačke, Velike Britanije, šefa misije Evropske unije u BiH. Umjesto toga, ponovo se nastavilo prenošenje Dodikovih intervjua u kojima ne odustaje od prijetnji secesijom, ali i bilježenje brojnih negativnih komentara na odluku opozicije da napusti raspravu na posebnoj sjednici parlamenta i ne glasa za zaključke.

NEPROVJERENE INFORMACIJE: Jedna od vijesti koje su se protekle nedjelje našle na pojedinim portalima jest i da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Njemačku ušla s lažnim PCR testom. Ova informacija temeljena je na neimenovanom izvoru, pa je stoga krajnje neprofesionalno njeno plasiranje na javnom servisu, bez pokušaja da se vjerodostojnost iste utvrdi.

Ali kada se ima u vidu da je glavni urednik Informativnog programa RTRS-a Gvozden Šarac, o čijem smo neprofesionalnom radu često proteklih godina izvještavali kroz konkretne primjere, onda je i jasno zašto javni servis ne samo da okreće glavu nego i forsira politike koje u pitanje dovode opstojnost BiH i rezultiraju strahom brojnih građana od novog, mogućeg oružanog sukoba.

BENIGNA UPOZORENJA: Iako se, kako smo naveli, epidemiološka situacija u RS-u iz dana u dan pogoršava, evidentno je da osim benignih upozorenja o poštovanju epidemioloških mjera, Vlada RS nije spremna preduzeti odlučnije korake kako bi se suzbilo širenje epidemije Covida-19.

Umjesto toga, Vlada lopticu prebacuje u dvorišta lokalnih zajednica, koje također ništa ne preduzimaju. Razlog je jednostavan: novog „zaključavanja“, jasno je, neće biti jer nema sredstava za pomoć subjektima čiji bi se rad zabranio. Cijena su životi i zdravlje građana. I kada javni servis svjesno to ignoriše, ne možemo a da se ne upitamo na čijoj je strani: vlasti ili građana? Ili su urednici i novinari RTRS-a posebno imuni na koronavirus, ili pak cijepljeni preko reda sve sa članovima obitelji, pa ih za ostale nije briga?

Ocjena: 1, jer niže od toga nemamo

 

BNTV: Epidemija ne postoji

  1. – 14. mart 2021.

PROPUST UREDNIŠTVA: Koronavirus u novom je zamahu, informacije o novozaraženim i preminulim u BiH i regionu ponovo pune udarne minute Dnevnika. Ali, jednako kao RTRS, i uredništvo ove medijske kuće ne otvara pitanje zašto se ništa ne čini na sprečavanju širenja zaraze među stanovništvom. Naime, i u nedjelji iza nas vidjeli smo niz izvještaja koji su se bavili temom korupcije, nenamjenskog trošenja javnog novca, novim zaduživanjima Vlade RS na domaćem tržištu kapitala. Izostanak vezivanja tih pokazatelja za razloge zbog kojih se u RS-u i dalje ne razmatra uvođenje novog „zaključavanja“ smatramo propustom uredništva.

Umjesto „aplauza“ kojim je javni servis RS-a ispratio sjednicu Narodne skupštine RS i nove prijetnje Milorada Dodika po opstanak BiH, gledatelji Dnevnika dobili su izbalansiranu sliku izlaganja kako Dodika, tako i lidera opozicije koja nije podržala zaključke entitetskog parlamenta. Gledatelji su informisani i o reakcijama međunarodnih zvaničnika i OHR-a, koji je demantovao Dodikova tumačenja načina izbora i mandata visokog predstavnika u BiH.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Osmi mart, Međunarodni dan žena, nije za milione žena dan slavlja, već dan u kojem se javnost dodatno upozorava na orodnjenost rada, feminizaciju siromaštva, činjenicu da iako gazimo treću deceniju 21. stoljeća, borbe za ravnopravnost i dalje moraju da se vode. BNTV  na kraju Dnevnika otvara izvještaj o Osmom martu pitanjem imaju li žene u RS-u razloga da slave i donosi neke od pokazatelja koji problematiziraju njihov položaj u društvu. RTRS tek je minut centralnog dnevnika istog dana posvetio Osmom martu.

No obje medijske kuće bombastično su najavile da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „praznik proveo u društvu Biljane Čekić“. Za one koji ne znaju, riječ je o dvanaestogodišnjoj djevojčici iz jednog potkozarskog sela  koja je nosila naslovnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“. Nastavak je to jeftinog nacionalnog politikanstva koje se već duže vrti u vezi s ovim filmom. I zloupotrebe jedne djevojčice, uz, nažalost, saglasnost njenog oca.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Kroz izvještaje o nastojanju Vlade RS, tačnije Ministarstva za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, da ospori odluku gradonačelnika Banjaluke o rušenju nelegalno izgrađenog ugostiteljskog objekta „Kajak“ na gradskom građevinskom zemljištu, ukazano je na jasnu vezu između građevinskih lobija i vlasti u ovom bh. entitetu. Ili preciznije, o funkcionisanju sistema utemeljenog na kumovskim vezama, jer vlasnik spomenutog objekta je porodica Mile Radišića, kuma Milorada Dodika.

 

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji koji su se bavili posebnom sjednicom Narodne skupštine RS i novim prijetnjama Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske.

 

BNTV

Uredništvo informativno-političkog programa BNTV-a ni ne nastoji da prikrije naklonost opozicionim strankama u entitetu Republika Srpska. I tu upadaju u zamku zbog koje ne vide, ili ne žele da vide, licemjerje političara bez obzira čine li dio vlasti ili opozicionih struktura. Izdvajamo primjer iz Dnevnika 12. marta o smjeni ministra za ljudska prava BiH Miloša Lučića. Lučić je na tu poziciju postavljen kao kadar DNS-a, stranke koja je u međuvremenu napustila vladajući blok u Republici Srpskoj. Fokus izvještaja je ukazivanje lidera DNS-a „na licemjernu politiku SNSD-a koja na funkcije postavlja samo kadrove iz vladajućeg bloka“. Pitamo, da li je moguće da se tek sada konstatuje da se funkcije dodjeljuju članovima vladajućih struktura? Naravno da ne, i toga su svjesni uredništvo i novinari Dnevnika, što je u konačnici jednako licemjerje.

 

About The Author