BHT1 I FTV: Kako izrasti u uticajan medij?

PLUS  SEDMICE

BHT1
Bogato izdanje na 1. maj. Nedostajao je samo sadržajniji razgovor ili debata o radničkim pravima.
FTV
Vijesti iz regiona obrađene su sveobuhvatno i sadržajno.

MINUS SEDMICE

BHT1
Ostaje žal što se, recimo, u studiju nije ugostio predsjednik ili predstavnik/ca DNS-a kako bi se s njima otvoreno razgovaralo o različitim stajalištima u vezi sa prodajom rudnika.
FTV
Prvomajski Dnevnik mogao je biti obogaćen istraživanjem o stanju radničkih prava, tj. nedostajali su posvećeniji prilozi koji nisu nastali samo kao razlog da se obilježi praznik.

BHT1 I FTV: Kako izrasti u uticajan medij?

Obje televizije sve otvorenije postavljaju teška pitanja, ali i dalje nedostaje hrabriji pristup, u maniru najboljih javnih servisa, koji nemilosrdno preispituje političke odnose

BHT1: Prvi maj ili kako smo se sjetili radničke klase

25. april – 1. maj 2017.

LAMENT NAD RADNIČKOM KLASOM: U bogatom prvomajskom izdanju (urednica Adela Malkoč), BHT1 je sačinio presjek sindikalnih aktivnosti iz najvećih gradova, ali još bitnije, progovorilo se o radničkim pravima. I to kako kroz brojke o (ne)zaposlenima, tako i kroz kratke pojedinačne priče uposlenika negdašnjih industrijskih giganata. Raduje da se na praznik progovorilo o radničkim nevoljama, a jedino što bi se moglo poželjeti jeste da javna televizija proširi svoj pristup, te da se otvori debata o mnogim pitanjima iz oblasti radnog prava pozivanjem komentatora i pozvanih sagovornika. A to ne mora biti samo na 1. maj.

KAKO IZVIJESTITI KADA POLITIČARI ŠUTE? Tokom cijele sedmice pratile su se vruće političke teme, pa smo mogli čuti da je u najavi javno saslušanje u Parlamentu manjeg entiteta o prodaji Rudnika Ljubija, kao i da SDA drmaju unutrašnji sukobi i razmirice koji su rezultirali jednim isključenjem i s više ukora. Novinar Danijel Lepir postupio je onako kako bi uvijek trebalo kada političari izbjegavaju javnu riječ o stvari koja interesuje javnost, prozvavši poslanike SNSD-a koji su odbili oglasiti se o spornoj prodaji rudnika. Najavljena prodaja izaziva sumnje u jedinstvo vladajuće koalicije, pa zaslužuje povećanu pažnju i u narednim danima. Bilo bi zanimljivo vidjeti npr. predsjednika DNS-a kao studijskog gosta, jer se već neko vrijeme spekulira da je njegova stranka drugačijeg mišljenja od ostatka koalicije.

IZDVOJENO:

Incidenti u makedonskom Sobranju nisu prošli nezapaženo u programu državne televizije. Politički analitičar Suad Misini dao je svoj osvrt približivši našoj publici stavove suprotstavljenih struja. Komentator je djelovao trezveno i nepristrasno, odnosno uspio je hladne glave sumirati uzavrele događaje i njihovu pozadinu.

OCJENA: 7

 

FTV: Odličan regionalni pregled

25. april – 1. maj 2017.

REGION U FOKUSU: U pripremi Seada Rizvanovića, urednica Jadranka Milošević sumirala je dešavanja u Skoplju, a u nastavku je priređen pregled međunarodnih i regionalnih reakcija. Dan prije, smjena ministara u Hrvatskoj bila je udarna i prva vijest Dnevnika 2. Ukratko, Federalna veoma visoko na svojoj agendi tretira vijesti iz regiona, posebice one dramatičnog sadržaja. I to je pristup koji publika sigurno cijeni, jer kod nas su regionalne informativne televizije i sadržaj koji nude rado gledani i dosta uticajni.

KONAČNO DRUGAČIJE O SDA: U utorak, 25. aprila, Faruk Durmišević ispituje odnose unutar SDA nakon isključenja jednog državnog parlamentarca i ukora čak trojici njih. Prenijeti su stavovi onih koji su se oglasili, a dopunjeni su komentarima političkih analitičara. Iznimno oštri stavovi isključenih i ukorenih članova citirani su u njihovom najvažnijem dijelu. Poslije duže vremena SDA je bila predmet profesionalne pripreme na FTV-u, bez pristrasnog i navijačkog intoniranja, a s kritičkom odstupnicom.

IZDVOJENO:

Darjan Babić u subotnjem Dnevniku donosi istraživanje o tome koliko koštaju predstavništva Republike Srpske. Spomenute su sve afere i uvezane su izjave parlamentaraca, a u svjetlu saznanja o fiktivnom izraelskom predstavništvu. Tema vrijedna pomena i istraživanja.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Dvije stvari su bitne u sedmici iza nas: svestran regionalni prikaz i uravnotežena priprema političkih priloga iz zemlje. Obje televizije su pokazale da znaju obraditi događaje iz regiona i da su alatke (komentatori, specijalni izvjestioci) koje koriste dostatne za poštenu obradu. BHT1 i FTV sve otvorenije postavljaju pitanja o političkim događajima koje prate i koji pobuđuju naročito interesovanje njihove publike. Nisu se prećutala komešanja u SDA, kao ni trzaji unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, ali i dalje nedostaju hrabriji pristupi u maniru najboljih javnih servisa koji nemilosrdno preispituju političke odnose. Od uticajnih televizija ne očekuje se da samo prate događaje, već i da stvaraju javno mnijenje, insistirajući na političkoj odgovornosti ili dovijajući se sa pitanjima koja njihovi urednici i novinari smatraju svrsishodnim, a koja drugi ne postavljaju. Naprimjer, ako su pojedini članovi SDA isključeni ili ukoreni, mogli su se i ugostiti kako bi se sa njima pretresli odnosi u stranci.

 

About The Author