BHT1 I FTV: Hoće li biti rata?

Kakve je poruke američki ambasador poslao domaćim političarima, šta želi postići Željka Cvijanović u UN-u, ima li kraja političkim tenzijama u BiH – ove su teme preovladavale dnevnicima oba javna TV servisa proteklih sedam dana

BHT1 I FTV: Hoće li biti rata?

 

BHT1: Narkokartel

  1. – 30. april 2024.

BLACK TIE 2: BHT1 detaljno prati dešavanja nakon akcije kodnog naziva „Black Tie 2“. Za 18 uhapšenih je državno Tužilaštvo predložilo pritvor i mjere zabrane, a u prilogu se navode i izjave advokata nekoliko uhapšenih osoba koji tvrde da su optužbe tužilaštva neutemeljene. Prilog je trebao imati i detalje o tome za šta se sve terete uhapšeni, što je nepisano pravilo novinarstva – jer ne moraju svi znati o čemu se zapravo radi.

CVIJANOVIĆ VS. LAGUMDŽIJA: Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj redovnoj sjednici na dnevni red stavi razrješenje Zlatka Lagumdžije sa pozicije ambasadora BiH pri UN-u. Predstavnici iz Republike Srpske nezadovoljni su zbog učešća Lagumdžije u izradi nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici. Na BHT1 očito ne smatraju da ova informacija treba dodatno objašnjenje, izjave, analitiku, razložno kontekstualiziranje zahtjeva. Gledatelji nisu dobili nikakvu novu informaciju.

VAŽNOST DODATNIH OBJAŠNJENJA: Protokolarne informacije o održanim sastancima i susretima nekad i ne trebaju imati dopunske informacije. Međutim, u trenutku kad se BiH nalazi na vrhuncu političke i sigurnosne krize, onda je vijest da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao s ambasadorima država članica Kvinte u Sarajevu trebala dodatne informacije, osim one da će legalni organi BiH, zajedno sa saveznicima, institucionalnim putem zaustaviti sve one koji nastoje destabilizirati prilike u ovoj državi. Uznemirena javnost traži i u medijima razloge da umiri vlastitu paniku, pa bi dobro postavljeni prilozi koji demistifikuju nagomilane tenzije mogli doprinijeti tome. I zato su danas više nego ikad potrebni.

Ocjena: 7

 

FTV: Čović i Dodik

  1. – 30. april 2024.

GODIŠNJICA RADA FEDERALNE VLADE: Godinu je dana rada Vlade FBiH. U samom sjedištu izvršne vlasti rezimiraju se efekti, bez, kako se navodi u najavi, puno samokritike. Za ovu godišnjicu, u prilogu Dnevnika 2 se kroz analizu Svetlane Cenić secira rad izvršne vlasti većeg bh. entiteta: ona potcrtava nedostatak reformi, bolji standard, otvaranje radnih mjesta, ali i navodi kako ne manjka zaduženja. Sa govornice iz sjedišta federalne vlade poruka ministra razvoja, poduzetništva i obrta upućena opoziciji: „Prestanite crtati metu na čelu svakom od nas pojedinačno… Sud o našem radu neće dati opozicija, nego građani ovog entiteta i ove države.“

JUŽNA INTERKONEKCIJA: Sa Energetskog samita u Neumu američki ambasador u BiH Michael Murphy poručuje kako je potreban zakon o Južnoj interkonekciji te da sat otkucava. Oštre kritike na račun političara, bez navođenja imena, ali kako obrazlaže reporterka, prozvani su se sigurno prepoznali, a navode se i u prilogu – nije to samo Dragan Čović, već i Milorad Dodik. Poruka je jasna: BH Gas mora biti nositelj projekta Južna interkonekcija, nema opravdanja za novog operatera. „Političari koji gledaju svoju ličnu i političku korist su smetnja ovom projektu. Opstruiraju ga i drže taocem ciničnih zahtjeva poput stvaranja novog odvojenog operatera jer vide priliku da povećaju svoju moć i da se obogate. Nema opravdanja za novog operatera“, kategoričan je ambasador Murphy. Reporterka poentira na kraju: Ovisnost o ruskom gasu loš je recept za političku i energetsku stabilnost, Južna interkonekcija između upozorenja američkih zvaničnika i stranačkih interesa. Jaka i energetski stabilna Bosna i Hercegovina ili oslabljena država a jaki pojedinci? Ishod će biti poznat kada bude jasno u čijim rukama će biti kontrola i ventili.

RAT ILI MIR: Gostujući u Dnevniku 2, Alija Kožljak, šef Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, smiruje tenzije nagomilane lažnim informacijama i provokacijama te razborito objašnjava kakva je situacija u BiH trenutno. Sve ovo kontekstualizirano je kroz najrazličitije najave o tome da su ugroženi mir i sigurnost u BiH. Konkretna pitanja voditeljice i razložni odgovori sugovornika daju gledateljima korisne informacije i dubinski uvid u aktuelni – krizni politički trenutak naše zemlje. Na ovaj prilog se nastavlja i nova serija izjava Milorada Dodika o mirnom razlazu i razdruživanju. Prva reakcija je stigla od ministra vanjskih poslova BiH Dine Konakovića: „Milorad Dodik se razdružio sa svojom pameću… Njegova priča o secesiji je dosadila, katastrofalno će se provesti i on i svi oni koji u to krenu, i poručujem mu da se s time ne igra.“

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Prvomajski praznici donose i priliku za oba servisa da se bave radničkim pravima, a FTV donosi prilog o tome da su samo dvije sindikalne organizacije odlučile iskazati svoje nezadovoljstvo – metalci i radnici iz trgovine i uslužnih djelatnosti. Propituju se nejedinstva u sindikatima i govori o tome kako upravo tako profitiraju poslodavci – zbog nemoći i neusaglašenih stavova sindikata da se izbore za prava radnika. Pobrojavaju se i podaci o primanjima, poštivanju ugovora, uslovima rada, ukratko, o obespravljenoj radničkoj klasi koja i ostaje prepuštena samovolji poslodavaca.

U cijelom analiziranom periodu najveći dio sadržaja oba javna servisa zaokupljale su dnevnopolitičke teme, aktuelna politička kriza i najave eventualnih sukoba.

Plus sedmice

BHT1

Obilježavanje godišnjice rada Vlade FBiH donosi nam na BHT1 analitički prilog o tome šta su konkretni rezultati. Sugovornica Rubina Čengić, novinarka, smatra kako će revizorski izvještaji uskoro pokazati kako je Vlada raspolagala javnim novcem. U reporterski izvještaj su uvrštene izjave onih koji bi trebali biti najvažniji – građana BiH. Ocjene su različite – od toga da aktuelna federalna vlast radi na boljitku kvaliteta života građana do onih nezadovoljnih i razočaranih.

FTV

Mjuzikl Pinocchio, čija je premijera upriličena u Pozorištu mladih Sarajevo, donosi nam i dobar prilog na FTV-u. Tema je pitka, podsjeća na pristojniji život, onakav kakav odavno trebamo i zaslužujemo. A i sama činjenica da vlada veliko interesovanje za ovu predstavu daje nadu da se ne vrti sve u ovoj zemlji oko politike i rata. Autorska ekipa donosi svoje viđenje mjuzikla, a u fokusu priče je glavni junak – glumac Mario Drmać, čije teatarske bravure zaista zaslužuju dužnu medijsku pažnju. I FTV nam donosi dašak normalnosti kroz ovaj prilog.

Minus sedmice

BHT1

Prilog o tome kako je SDS, koji se finansira iz budžeta RS-a, pronašao rješenje kako da njegovi zaposlenici dobiju svoje lične dohotke nakon što mu je blokiran račun, potreban je, ali morao bi sadržavati i činjenicu zašto je ova stranka od 2004. na crnoj listi SAD-a i OHR-a, kao i zašto im je nedavno blokiran i jedini važeći tekući račun. Ovako postavljen prilog izgleda kao borba za prava (nezasluženo) obespravljenih.

FTV

Kad se citiraju dijelovi govora kojim će se članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratiti u UN-u, onda bi bilo poželjno citirane dijelove obrazložiti, dodati kontekst i gledateljstvu ponuditi dubinsku analizu napisanog govora. Ovako dobijamo politički pamflet napravljen po perspektivi gledanja na krizu u BiH kroz prizmu vladajuće garniture RS-a. I posebno je to bilo potrebno s obzirom na prethodni prilog koji je govorio o usvajanju rezolucije o Srebrenici iz ugla onih koji se to najviše tiče – majki Srebrenice.

 

About The Author