BHT1 i FTV: Borba za Dženana

Pitanje četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jedna je od najvažnijih tema u centralnim informativnim emisijama BHT1 i FTV-a. Politička utrka za delegatsko mjesto je zasjenila druge probleme, a nije da ih nema

BHT1 i FTV: Borba za Dženana
Foto: Dado Ruvic/Reuters

BHT1: Ko nas je sve sramotio?

  1. – 29. novembar 2022.

NAPOMENA: Tokom Svjetskog prvenstva došlo je do reorganizacije programske sheme BHT1 te je težište centralne informativne emisije prebačeno na Dnevnik 3, koji smo i pratili u posmatranom periodu – izuzimajući dva dana kada su emitovani i Dnevnici 2.

KAKO SE SRAMOTI(LO) PREDSJEDNIŠTVO BiH: Šta će biti prioriteti u vanjskoj politici novog saziva Predsjedništva BiH: Ukrajina ili NATO – otvorena pitanja čekaju na usaglašavanje. Denis Bećirović: punopravno članstvo u EU i NATO-u. Bivši član Predsjedništva Milorad Dodik: BiH neće u NATO. Sve ovisi o tome na koji će se način formirati parlamentarna većina, a onda i izvršna vlast, i hoće li članovi Predsjedništva BiH krenuti drugačijim putem od protekle četiri godine. Politolog Danijel Vidović ističe kako nismo imali državnu vanjsku politiku, a to je, kako tvrdi, dovelo do sramoćenja BiH na međunarodnoj sceni, koje se najviše ogleda kroz najnoviji slučaj suzdržanosti Misije BiH prilikom glasanja u UN-u o stanju ljudskih prava u Iranu. Zašto reporterka, a ni Vidović nisu imali i druge brojne primjere sramoćenja osim ovog navedenog, nije nam jasno.

SASVIM OBIČAN DAN: U Beogradu je održan sastanak Milorada Dodika i Željke Cvijanović s Aleksandrom Vučićem – u Dnevniku BHT1 se ne problematizira niti spominje činjenica da su predstavnici institucija BiH ponovo odsustvovali s obilježavanja Dana državnosti. Prenesene su izjave aktera susreta bez ikakvog popratnog konteksta. “Stari ideali i stari datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom devedesetih, i to od strane onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a”, prenosi BHT1 obrazloženje predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Imamo li ikakvu reakciju na ovakvu izjavu, kritički osvrt na nju? Nemamo. Pažnja Dnevnika BHT-a je, u međuvremenu, okrenuta ka izboru četvrtog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te se kroz većinu informativnih emisija provlači ova tema različitim uklonima i izjavama. Opet je tu politički analitičar Velizar Antić. Voljeli bismo čuti i vidjeti nova lica u Dnevnicima – možda dobijemo i drugačije stavove.

TRČKARANJE ZA HDZ-om: Prate se novi detalji oko formiranja vlasti nakon izbora, a posebna pažnja pridaje se reakcijama iz SDA, čiji predsjednik Bakir Izetbegović poteze Osmorke naziva trčkaranjem za HDZ-om te kaže da nije mudro formirati vlast bez SDA. Visoko sudsko i tužilačko vijeće oglasilo se povodom napada na sudiju Suda BiH Branka Perića koji su uslijedili nakon njegove odluke u slučaju Dženana Memića. I opet je BHT1 tek prenio vijest – ne problematizirajući sami govor sudije Perića i prozivanje medija za nekorektno izvještavanje o ovom slučaju preko kojeg se prelama povjerenje građana Bosne i Hercegovine u pravosuđe.

Ocjena: 4

 

FTV: Neko u Sarajevo, neko u Beograd

  1. – 29. novembar 2022.

BORBA ZA PRAVDU: Svi optuženi u slučaju ubistva Dženana Memića oslobođeni su krivice za prikrivanje dokaza, odluka je Suda BiH. Porodica Memić najavljuje pravnu i borbu na ulicama. Dobar prilog u kojem novinarka donosi relevantne detalje po čitanju presude i reakcije porodice Memić. “Ne mogu ubiti a da ne odgovaraju!”, poručuje Muriz Memić u govoru pred Sudom BiH. Izjave se redaju, podršku Memićima pruža i Davor Dragičević, a advokat Ifet Feraget razložno obrazlaže šta sve presuda Suda BiH nije opravdala. Reporterka donosi i detaljan pregled događaja od ranijih godina, skoro sedam, koliko traje borba za pravdu, borba za Dženana. Navodi se kako je događaj od početka pod budnim okom javnosti.

PRAZNIK U BEOGRADU: Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Od tri, opet u organizaciji dva člana Predsjedništva: Denis Bećirović i Željko Komšić. Protokolarno i očekivano praćenje Dana državnosti BiH – naravno da je zabilježena, kao i svake godine, činjenica da prijemu ne prisustvuje član Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Umjesto na prijemu, predsjedavajuća Predsjedništva je u Beogradu: Željka Cvijanović i njezin stranački šef Milorad Dodik su za prvu zvaničnu posjetu izabrali Srbiju i Aleksandra Vučića. Pričali su o svemu: od politike do fudbala. Odličan prilog reportera FTV-a iz Beograda, Dejana Kožula, koji na poseban način prenosi detalje posjete, ne ostavši dužan gledateljima ni dirljivu poruku Milorada Dodika kako cijela Republika Srpska navija za reprezentaciju Srbije na Svjetskom prvenstvu.

NASILJE NAD ŽENAMA: Svaki sat širom svijeta bude ubijeno pet žena. Uredništvo Dnevnika 2 ispravno donosi odluku da nasilju nad ženama posveti tematski blok. Gošća Dnevnika je Sabiha Husić, direktorica Udruženja Medica Zenica, koja skoro tri decenije djeluje na polju zaštite žrtava nasilja i borbe protiv nasilja nad ženama. Odličan izbor sagovornice, koja argumentovano, temeljno i pozivajući na preventivu obrazlaže sve aspekte problema. Skoro osam minuta sasvim zasluženo je odvojeno za ovo gostovanje u Dnevniku 2 FTV-a.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

Uživo su reporteri FTV-a u Mrkonjić Gradu, Sarajevu i Banjoj Luci. Dobro praćenje obilježavanja Dana državnosti BiH. Posebne su poruke upućene iz Mrkonjić Grada, potpuno drugačije od onih koje svakodnevno slušamo – bez prebrojavanja nacija, etniteta i entiteta, bez kantona i županija. Antifašizam u izvornom obliku. Slične prizore smo vidjeli i na BHT1. Istovremeno, FTV se bavila problemima radnika, navodeći kako bez realnog sektora nema stabilne države ni punih budžetskih kasa. A upravo oni koji pune te kase najčešće prava traže na ulicama. Dobro reportažno javljanje Berine Pašalić iz Zenice o uslovima u kojima radnici odlaze u penziju – često s oboljenjima koja su posljedično izazvala upravo njihova radna mjesta. Dolaze li bolja vremena za radnike na teškim poslovima u metalskoj industriji? Ujedno su se bavili i još jednom važnom temom – saniranjem posljedica požara koji su poharali Hercegovinu tokom ljetnih mjeseci i nedostatkom letjelica, kanadera i druge opreme potrebne za brže i efikasnije djelovanje. S druge strane, BHT1 puno više pažnje posvećuje prognozama kako će izgledati nova Vlada Republike Srpske, ko će dobiti koje ministarske pozicije i koliko će štete imati manje stranke u tom entitetu. BHT1 ima i intervju s Olivérom Várhelyijem, povjerenikom EU-a za proširenje, čije najzanimljivije dijelove su emitovali tokom Dnevnika 2. Usto, BHT1 donosi priču o četvrtom delegatu u Domu naroda BiH – kupuje li SNSD glasove opozicionih poslanika? Sve oči su uprte u pet poslanika Pokreta za državu, jer od njihovog glasanja ovisi hoće li SNSD dobiti toliko željenog četvrtog delegata. O presudi u slučaju “Memić” se u Dnevniku BHT1 također izvještava s lica mjesta, ali ni oni kao ni u Dnevniku FTV-a ne problematiziraju riječi sudije Perića o medijskom izvještavanju.

Plus sedmice

BHT1 

Poskupljenja u BiH ne jenjavaju, skuplji hljeb, rastu i cijene drugih namirnica. Pekarski proizvodi su od marta do danas porasli za 70 posto. Odličan prilog donosi i malo drugačiju sliku BiH: govori se o letargiji građana koji ne izlaze na ulice iako je situacija s poskupljenjima neizdrživa. Čak i sami, u anketi, sarkastično govore o sebi i sugrađanima koji ne reaguju na divljanje cijena. Ujedno ekonomski stručnjaci upozoravaju na skoro potpuni izostanak mjera ublažavanja posljedica inflacije, i to svih vlada na svim nivoima vlasti.

FTV

Oba plusa sedmice ovaj put pripadaju istoj vijesti i dobrom reagiranju na nju. FTV, kao i BHT1, nastavlja pratiti dešavanja s inflatornim kretanjima, te donosi priču o novom valu poskupljenja, ovog puta hljeba – kao najvažnije namirnice svakog domaćinstva. Dobar izbor uredništva je da u prvim minutama Dnevnika 2 na ovu vijest reaguju u prvom redu penzioneri, izražavajući očaj i nevjericu. Gost Dnevnika je ekonomski stručnjak i univerzitetski profesor iz Tuzle Željko Rička, koji objašnjava trendove i navodi faktore koji utiču na globalna formiranja cijena, ali naglašava da država treba djelovati na način da zaštiti građane BiH od djelovanja inflacije, koja je trenutno 17 posto. Do 18. minute je trajao prilog o temi životno važnoj svima nama: poskupljenjima kojim kraja ne vidimo.

Minus sedmice

BHT1

Vijest o podizanju optužnice protiv Kerima Lučarevića, koji se tereti za slučaj “Dobrovoljačka” da u svojstvu komandanta Vojne policije nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela, samo je prenesena iz saopćenja Tužilaštva BiH. Zašto ovaj prilog nema dodatne uklone, već samo puko čitanje detalja iz optužnice? Gdje su podsjećanja na ono što se desilo u Dobrovoljačkoj ulici, na uloge svih aktera, na dosadašnje podizanje optužnica, gdje je stručni, advokatski ugao teme? Neko od aktera slučaja “Dobrovoljačka?” Nema.

FTV

U zapravo odličnom prilogu o presudi u slučaju “Memić”, jedan je detalj, ali važan, zaboravljen. Ono što je trebalo dobiti posebnu pažnju, a nije, jeste izjava sudije Perića na račun medija: “Bilo je dosta nekorektnog medijskog izvještavanja kojim se namjerno ili nesvjesno kompromitovao sud i oštećeni. Sve to obeshrabruje sud”. O ovome je Dnevnik 2 trebao imati svoj uklon – prilog, na kraju krajeva, prozvani su mediji koji slučaj ubistva Dženana Memića prate svih ovih godina.

About The Author