ATV I FACE TV: SEDMICA U KOJOJ JE ATV BILA PROVINCIJALNI, A FACE TV SVJETSKI MEDIJ

Iza nas je sedmica u kojoj je Face TV gotovo briljirala, što je posebno bilo vidljivo u obradi Rezolucije o Srebrenici. Istovremeno, ATV se nije odvojila od provincijalnog pristupa, grubo kvareći sve dobro što su do sada uradili. Šteta…   ATV: DA LI I KAKO KOMENTIRATI VIJEST?  11. – 17. juni 2015. KOMENTARI SU OK, […]

ATV I FACE TV: SEDMICA U KOJOJ JE ATV BILA PROVINCIJALNI, A FACE TV SVJETSKI MEDIJ

Iza nas je sedmica u kojoj je Face TV gotovo briljirala, što je posebno bilo vidljivo u obradi Rezolucije o Srebrenici. Istovremeno, ATV se nije odvojila od provincijalnog pristupa, grubo kvareći sve dobro što su do sada uradili. Šteta…

 

ATV: DA LI I KAKO KOMENTIRATI VIJEST? 

11. – 17. juni 2015.

KOMENTARI SU OK, ALI… ATV Vijesti u ponedjeljak počinju najavom ekskluzivnog objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici, a u nastavku zapravo gledamo prilog koji je pripremljen kao komentar. Najmanje je govora bilo o samom tekstu Rezolucije, jer se gradio osvrt na političke okolnosti u okviru kojih se donosi Rezolucija. Namjerno ističemo da je u pitanju komentar, a ne više komentara, jer novinarka Rada Kokošar potencirala je mišljenje Boška Jakšića, nadovezujući ga na stavove bh. zvaničnika koji smatraju da se radi o nepromišljenoj političkoj odluci ili antisrpskom poduhvatu Velike Britanije. Da je kojim slučajem novinarka iznijela više stanovišta i suprotstavljenih izjava, izdvajajući opet ono što uredništvo favorizira, komentarisanje bi imalo mnogo više smisla i dobilo bi na težini.  ATV bi trebala shvatiti da ako se o kontroverznoj stvari objavljuje tek jedno mišljenje, to je onda (o)ponašanje provincijalne televizije koja smatra da drugačiji pogledi i druge ideološke konotacije nemaju pravo izražaja, osim u svojim jednako jednobojnim izdanjima.

KAKO OTMJENO POENTIRATI: Dan poslije, Đurđijana Vujović demonstrirala je kako se obrađuje pitanje oko kojeg postoje različita tumačenja. Otkazanu posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića našem glavnom gradu izložila je pogledima analitičara, ali i kratkim presjekom svih informacija, nenametljivo ističući nešto što bi moglo protumačiti kao njen stav. Na kraju priloga, Vujovićka u mini anketi objavljuje umirujuće stavove građana Sarajeva koji su mišljenja da se posjeta trebala desiti jer dijalog uvijek treba ohrabriti. Novinarka je ubacivanjem uvjerljivih izjava tzv. običnih građana poentirala, promovišući politiku razgovora i regionalnog zbližavanja, i to na vrlo vješt i otmjen način. Zdravorazumskim izjavama dobronamjernih prolaznika.

IZDVOJENO:

Završavajući prilog, Đurđijana Vujović se obratila gledateljstvu praveći nekoliko koraka ispred Predsjedništva BiH dok se odjavljivala. I to blago kretanje dok se odjavljuje prilog čini se veoma efektnim i treba ga praktikovati, jer njime se pojačavaju uvjerljivost i kontakt sa gledateljem.

ČEMU UOPŠTE IDEOLOŠKI FRONT? U ranijim monitorinzima redovno je isticano da je primijećen napredak u izvještavaju o hapšenju ratnih zločinaca, te da se više ne kriju ili ne fabrikuju osnovne informacije, naprimjer, najobičnijim izbjegavanjem pominjanja svih tačaka optužnice. U srijedu nam Nenad Knežević donosi vijest o hapšenju ratnog zločinca, a nakon što niko od njegove porodice i mještana nije htio razgovarati, novinar odlučuje ubaciti izjavu predstavnika porodica poginulih boraca VRS. Njegova izjava, koja potencira da se radi o namjernom hapšenju Srba, najblaže rečeno je promašena tema, ili konstrukcija kojom novinar uspostavlja atmosferu zavjera i ideoloških sukoba. To opet otvara pitanja koliko je moralno vijest o hapšenju lica optuženog za ratne zločine dočekati nepriličnom izjavom kojom se otvara ideološki front, umjesto da se odgovorno saopštavaju sve potrebne informacije.

PLUS SEDMICE:

Vujovićkin prilog o kontroverzi otkazivanja posjete predsjedniku Srbije. Sadržajno i uzbudljivo u svega nekoliko minuta.

MINUS SEDMICE:

Odluka Nenada Kneževića da fabrikuje vijest o hapšenju ratnog zločinca srpskog etničkog porijekla citiranjem navodno suprotstavljenih izjava porodica srpskih ratnih žrtava. Do kada ćemo biti izloženi jeftinim ideološkim sukobima koji skreću pozornost sa glavne vijesti?

OCJENA: 5

FACE TV: SEDMICA SA DVA PLUSA

11. – 17. juni 2015.

MALA ŠKOLA DŽEILANE PEĆANIN ALLISON: Svako javljanje Džeilane Pećanin Allison u program Face TV-a predstavlja priliku da se naša TV publika upozna s visokim profesionalnim standardima izvještavanja upućene sagovornice. U srijedu smo mogli čuti o američkoj predsjedničkoj predizbornoj trci koja se trenutno odvija u unutarstranačkim redovima i bilo je zadovoljstvo slušati pažljivo birane riječi i jezgrovito portretisanje najzapaženijih kandidata. Vašingtonska saradnica Face dnevnika čini ono što toliko nedostaje našim medijskim radnicima – obraća pažnju na kulturu izražavanja, trudeći se da bude odmjerena, koncizna, ali i da da svestran pregled. Izbjegava opšta mjesta. Ponavljanja. Izvlači najbitnije iz svoje argumentacije. Posebno fasciniraju lakoća i elokventnosti u njenom nastupu, ali i osjećaj da sve što je rekla jeste zapravo dobro pripremljena, skraćena, verzija mnogo duže analize koju bi takođe mogla izložiti. Ukratko, njena obraćanja su trenuci kada se sarajevska televizija pretvara u mnogo veći medij. I to, nažalost, traje najčešće koliko i njeno pojavljivanje.

KONAČNO CJELOVITA PRIČA, BRAVO! Prilog o tekstu nacrta Rezolucije o Srebrenici ispričan je bez greške (utorak, 16. jun, urednik Srđan Kureljušić). Na početku su citirane najupečatljivije odredbe, a potom se tvori priča o svim umiješanim političkim strujama, ali i poznatim ili pretpostavljenim stavovima. Od manjeg bh. entiteta, preko ruskih zvaničnih i manje poznatih stavova iz svijeta do citiranja srbijanskih medija. Zaokružena i smislena priča koja u sebe upija sve refleksije na Rezoluciju koja je zadrmala region. Svestranim pregledom svih okolnosti gledalac je dobio cjelovite informacije i ostavljeno mu je da sam donosi zaključke. Ukratko, gledali smo ozbiljan i temeljen pristup koji zaokružuje reakcije, pretresajući ih s ciljem njihovog objelodanjivanja, a ne skrivanja ili fabrikovanja. I to zaslužuje svaku pohvalu.

IZDVOJENO:

Nova scenografija u vidu panorame Sarajeva napredak je u odnosu na suviše jednostavan ambijent kakav smo do sada gledali.

NAPORNO RAMAZANSKO REKLAMIRANJE: Urednica Erna Saljević pretjerala je u srijedu s reklamnim najavama specijalnog vjerskog programa, opterećujući sadržaj dnevnika do mjere kada smo mogli zaboraviti da gledamo informativnu emisiju. To je posebno bilo upečatljivo jer se u najavi isticalo kako se radi o “nenametljivom” ramazanskom programu.

PLUS SEDMICE:

Rijetke su sedmice kada se teško odlučiti koji od priloga zaslužuje laskavi epitet plusa sedmice. Iako je priča o Rezoluciji iscrpna i zanimljivo je predočena, do krajnjih potankosti, javljanje Džeilane Pećanin Allison prava je poslastica za pratitelje spoljnopolitičkih prilika, ali i slabije informisanu publiku.

MINUS SEDMICE:

Reklamiranje drugih emisija (posebno onih drugačijeg karaktera) u dnevniku mora biti dozirano i svedeno na minimum. Najave ramazanskog programa bile su agresivne i naporne.

OCJENA: 9

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Iza nas je sedmica u kojoj je Face TV gotovo briljirala, a to je posebno bilo vidljivo u obradi Rezolucije o Srebrenici. Odavno jedan domaći medij nije obradio vijest uključujući detalje iz svih izvora da bi na koncu skrojio priču koja za rezultat ima informisane gledatelje. Ali gledatelje koji nisu indoktrinirani ili kojima nije nametano mišljenje, već su im date sve  kolajuće interpretacije i saznanja. Istovremeno, ATV se nije odvojila od provincijalnog pristupa koji je iznosio informacije o Rezoluciji kroz prizmu podgrijavanog ideološkog sukoba i podrške  jednoj strani u tom zamišljenom sukobu. Strah nas je da se tu radi o nečemu mnogo gorem od provincijalne bolećivosti. Na djelu je jedinstveno poricanje genocida u Srebrenici u najvećem djelu javnosti u Republici Srpskoj i dubina tog poricanja prožima gotovo sve medije, za šta oni opet snose najveću odgovornost. No, upravo na opisanoj razlici u obradi Rezolucije koja izaziva svakovrsne političke reakcije vidjeli smo kako se medij može ponašati. Obrasci su itekako različiti, jer jedan je zarobljenost u ideološkoj službi, čime se demonstrira jednoumlje kojim se dugoročno kockate svojim ugledom (ATV). Drugi je odvažno isticanje svih informacija, bez obzira koliko one nisu u skladu s uredničkim i novinarskim vrijednostima (FACE TV). Poslije toga slobodni ste komentarisati pristrasno i lično, ali prvo treba predočiti stvari.

(U ponedjeljak, 22. juni čitajte analizu Nine Zelenike: Al Jazeera i N1)

About The Author