Google odobrio distribuciju Trumpove društvene mreže Truth Social

Truth Social vratio je Trumpovu prisutnost na društvenim mrežama više od godinu dana nakon što mu je zabranjen pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu

Google odobrio distribuciju Trumpove društvene mreže Truth Social

Google je odobrio aplikaciju za društvene mreže Truth Social bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za distribuciju u Google Play Storeu, potvrdio je glasnogovornik kompanije.

Očekuje se da će Trump Media & Technology Group (TMTG), koja upravlja Truth Socialom, aplikaciju uskoro učiniti dostupnom u Trgovini Play, rečeno je iz Googlea.

– Bilo je zadovoljstvo raditi s Googleom i drago nam je što su nam pomogli da konačno donesemo Truth Social svim Amerikancima, bez obzira na uređaj koji koriste – rekao je glavni izvršni direktor TMTG-a Devin Nunes u izjavi.

Truth Social, koji je pokrenut u Sjedinjenim Državama u Apple App Storeu u februaru, prethodno nije bio dostupan u Play Storeu zbog nedovoljne moderacije sadržaja.

Google je za Truth Social izrazio zabrinutost zbog kršenja pravila Trgovine Play koja zabranjuju sadržaj poput fizičkih prijetnji i poticanja na nasilje.

Bez Google i Apple trgovina većina korisnika pametnih telefona ne može jednostavno preuzeti Truth Social. Google Play Store glavni je način na koji korisnici Android telefona u Sjedinjenim Državama preuzimaju aplikacije.

Korisnici Androida mogu nabaviti aplikacije putem konkurentskih trgovina ili ih preuzeti direktno s web stranice, iako to često zahtijeva dodatne korake i sigurnosna dopuštenja.

Truth Social vratio je Trumpovu prisutnost na društvenim mrežama više od godinu dana nakon što mu je zabranjen pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu nakon nereda 6. januara 2021. godine na američkom Kapitolu, nakon što je optužen za objavljivanje poruka koje potiču nasilje.

Izvor: Reuters/AFP

About The Author