Georgiev, Zovko i Kovačević: Ne bojimo se

Novinari žrtve napada nastavit će posao raditi kao i prije tih događaja

Georgiev, Zovko i Kovačević: Ne bojimo se
Foto: N1

Urednik Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgiev, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i novinar BN TV-a Vladimir Kovačević na razne načine u proteklom periodu bili žrtve napada, a Kovačević je preživio pokušaj ubistva na banjalučkim ulicama.

Oni su bili gosti Pressinga na N1 televiziji kada su poručili da se ne boje, pojasnivši da će svoj posao raditi kao i ranije.

Kovačević je večeras podsjetio na detalje svoje priče, sudski epilog događaja, nalogodavcima i motivima napada, dodajući da je priča dobila djelomičan sudski epilog u kojem je prvoosumnjičeni osuđen na četiri godine zatvora, a drug napadač je u bjekstvu.

– To se desilo u augustu prošle godine, pratili smo šta se dešavalo, tok suđenja, a potom i liječenja. Moglo je biti i puno drugačije. Najveći problem je što se nikada zvanično neće saznati ko je nalogodavac – stava je Kovačević.

Kaže da se spominju različita imena, ali teško će se zvanično znati odgovori, navodeći da je teško očekivati da će zvanične institucije do kraja ići do otkrivanja nalogodavaca.

– U svakom slučaju, ono što mogu tvrditi, jeste da je motiv definitivno moj rad u pet, šest, sedam godina na različitim medijima. Ako nije direktno povezano s političarima, jeste s ljudima koji su bliski vladajućoj eliti u Republici Srpskoj – kazao je.

Georgiev je dodao da nije imao iskustva slična onome koje je preživio njegov kolega Kovačević ocjenjujući situaciji u svakodnevici novinara problematičnom i iz razloga što napadi često dolaze od vlasti.

– Živimo u situaciji koja je problematična zbog toga što napadi dolaze od vlasti. Vlast ne želi da čuje drugi glas, oni su vlasnici istine i oni koji pokušavaju da postave neko pitanje vrlo brzo postaju meta – napomenuo je.

Ocijenio je i da Srbija ima dobru tradiciju nerazjašnjenih napada na novinare podsjećaju da je njegov kolega bio bombordovan, postavili su mu bombe u prostoriju gdje je spavao s porodicom, a sličan slučaj bio je i s Teofilom Pančićem u javnom prijevozu.

– Ko će biti odgovoran ako mi se nešto dogodi? Svi napadi koji su zasada, Bogu hvala, verbalni, i predstavljaju vrstu pritiska, oni su kretali s vrha države. Sadašnji predsjednik je nama posvetio prvu vanrednu konferenciju za novinare kad smo objavili priču o arapskim partnerima – podsjeća.

Predsjednik ih je tada optužio da rade protiv države, a poslije toga je krenula rutinska kampanja, na društvenim mrežama, tabloidima i TV stanicama zbog čega je bio predmet specijalnih emisija nekih televizijskih stanica.

Hrvoje Zovko poručio je da je suštinski problem napada na novinare taj što se ne saznaju nalogodavci, dodajući da odgovornost snose i institucije koje toleriraju i potiču histeriju prema novinarima.

U Hrvatskoj je primjetan, kaže, povratak narativa iz devedesetih godina te postavlja pitanje kako bi ovo tužno hrvatsko društvo izgledalo da nema istraživačkih novinara, a to što je situacija u Hrvatskoj bolja nije nikakva utjeha.

Dobio je, dodaje, 25. septembra dobio nezakonit otkaz na osnovu neistinite prijave nakon svađe gdje sam okarakteriziran kao nasilnik.

– HRT je podnio tri tužbe protiv mene, za otuđenje neke opreme, potvrdu ugleda i časti i tužili su me osim parničnom i u krivičnom postupku – istaknuo.

U Sarajevu je prošle sedmice napadnuta redakcija Radio Sarajeva, a nakon tog napada, novinari su u bosanskohercegovačkoj prijestolnici mirno protestvovali na ulicama.

Izvor: N1 televizija

About The Author