10 NOVINARA UHAPŠENO, MATERIJALI ZAPLIJENJENI U KINSHASI

Reporteri bez granica (RSF) pridružuju se partnerskoj organizaciji u Demokratskoj Republici Kongo Journalist in Danger (JED), u osudi brutalnog policijskog pretresa na TV kuću baziranu u Kinashasi, koji se dogodio 25.7.2018., pri čemu je policija uhitila 10 novinara, pretresajući prostorije te zaplijenivši materijale. Prenosimo dio saopćenja za javnost organizacije Journalist in Danger (JED): “Journalist in Danger […]

10 NOVINARA UHAPŠENO, MATERIJALI ZAPLIJENJENI U KINSHASI

Reporteri bez granica (RSF) pridružuju se partnerskoj organizaciji u Demokratskoj Republici Kongo Journalist in Danger (JED), u osudi brutalnog policijskog pretresa na TV kuću baziranu u Kinashasi, koji se dogodio 25.7.2018., pri čemu je policija uhitila 10 novinara, pretresajući prostorije te zaplijenivši materijale.

Prenosimo dio saopćenja za javnost organizacije Journalist in Danger (JED):

“Journalist in Danger (JED) osuđuju pretres članova Kongoanske nacionalne policije na Kin Lartus, kompaniju koja proizvodi aktualni televizijski sadržaj koji distribuira nekoliko televizijskih kanala u Kinshasi. Tijekom racije policija je pretresla i otuđila materijale te uhitila 10 novinara koji su se našli u redakciji u to vrijeme. Šest novinara je pušteno istu večer nakon intervencije odvjetnika Maki Makiesea. Četvero ostalih novinara – Jean Jacques Kabeya, Ritha Musau, Doya Mayi i Fretace Mbamanku – su proveli noć u ćeliji.

Ne ulazeći u suštinu slučaja, JED osuđuje pretres i oduzimanje materijala, što je daljnji onemogućilo rad ovog medija. JED smatra ovaj napad na medije ozbiljnim narušavanjem medijske slobode.”

Više na RSF.orf

About The Author