U Sarajevu konferencija ‘Novinarstvo kao prvi nacrt historije’

Istraživanje Mediacentra Sarajevo prikupilo je više od 2.500 medijskih dokaza iz arhive sudskih spisa MKSJ-a te više od 30 iskaza novinara koji su svjedočili na poziv tužilaštva i odbrane

U Sarajevu konferencija ‘Novinarstvo kao prvi nacrt historije’

Mediacentar Sarajevo organizirat će 4. aprila regionalnu konferenciji o ulozi i zastupljenosti medija kao dokaza, te novinara i novinarki kao svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Novinski izvještaji domaćih i stranih dopisnika koji su izvještavali sa svih strana u sukobima na području bivše Jugoslavije predstavlja značajan dokazni materijal u procesima pred MKSJ.

Istraživanje Mediacentra Sarajevo provedeno u okviru projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“ prikupilo je više od 2.500 medijskih dokaza iz arhive sudskih spisa MKSJ-a, što je u prosjeku oko pet posto medijskih dokaza po istraženom sudskom predmetu, te više od 30 iskaza stranih i domaćih novinara koji su svjedočili na poziv tužilaštva i odbrane.

Tokom svjedočenja, novinari su govorili o iskustvu ratnog izvještavanja, profesionalnim standardima u ratnom okruženju, i detaljno opisivali susrete sa optuženima, njihovim saradnicima i žrtvama.

Odluka novinara da svjedoče, izazvala je različite reakcije medijske zajednice, te dok su je jedni podržavali, drugi su izražavali zabrinutost kako će taj čin utjecati na status objektivnosti i neutralnosti medija.

Tokom 2021. i 2022. godine, Mediacentar je zabilježio iskustva 14 novinara i novinarki koji su svjedočili pred Tribunalom. Detalje iskustva svjedočenja i razloge za svoje odluke da svjedoče podijelili su Anthony Birtley, Andrew Hogg, Alija Lizde, Branimir Grulović, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Jacky Rowland, Jeremy Bowen, John Sweeney, Martin Bell, Sead Omeragić, Slavoljub Kačarević, Veton Surroi, i Zvezdana Popović.

S ciljem rasvjetljenja nedovoljno istražene uloge novinara i novinskog materijala pred MKSJ, Mediacentar Sarajevo organizira diskusiju o temi medija kao dokaza i novinara kao svjedoka pred sudom.

Konferenciju će otvoriti Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini i Boro Kontić iz Mediacentra Sarajevo, a na prvom panelu razgovarat će se o temi iskustva ratnog izvještavanja iz BiH i regije, uključujući i osvrt na sadašnje okruženje i rat u Ukrajini.

Diskusija će se fokusirati na pitanja održavanja profesionalnih medijskih standarda u ratnom okruženju, na zadržavanje novinarske objektivnosti tokom izvještavanja kroz konkretne primjere iskustva novinara/ki i njihove motivacije.

Drugi panel će se fokusirati na pitanje kako se mediji koriste na sudu i koja je vrijednost medija kao dokaza, a na trećem panelu ćemo razgovarati sa novinarima koji su svjedočili pred Tribunalom, njihovim iskustvima i dilemama.

Ovaj događaj se organizira u sklopu projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“ kojeg implementira Fondacija Mediacentar, a uz finansijsku podršu vlade Kraljevine Nizozemske kroz MATRA program.

Izvor: Mediacentar

About The Author