U Mijanmaru uhapšena još dva novinara dok se nastavlja obračun s medijima

Od preuzimanja vlasti vojna vlada uhapsila je 98 novinara od kojih je 46 do kraja jula ostalo u pritvoru

U Mijanmaru uhapšena još dva novinara dok se nastavlja obračun s medijima
Foto: Ilustracija

Vojna vlada Mijanmara uhapsila je još dva lokalna novinara, što je najnoviji slučaj u opsežnom suzbijanju medija od državnog udara koji se dogodio 1. februara.

Sithu Aung Myint, kolumnist medija Frontier Myanmar i komentator radija Glasa Amerike, te Htet Htet Khine, freelance novinarka koja je radila za burmansku službu BBC-ja, uhapšeni su 15. augusta, javila je TV Myawaddy.

Sithu Aung Myint optužen je za pobunu i širenje lažnih informacija na društvenim mrežama za koje je TV Myawaddy rekao da su bili kritični prema hunti.

Htet Htet Khine optužena je da je skrivala Sithu Aung Myint, osumnjičenog za kriminal, te da je podržavala vladu nacionalnog jedinstva u sjeni.

Reporteri bez granica (RSF) rekli su da su dva novirana zadržana “incommunicado” i da je njihovo pritvaranje nezakonito.

– Oštro osuđujemo proizvoljne razloge njihovog pritvaranja, koji odražavaju brutalnost s kojom se vojna hunta odnosi prema novinarima – kazao je šef ureda RSF-a za Aziju i Pacifik Daniel Bastard.

Mijanmar je i dalje u nestabilnom stanju i zemljom upravlja vojska, pod kojom je ubijeno više od 1.000 ljudi, prema aktivističkoj grupi koja je pratila ubistva snaga sigurnosti.

Vojska, koja je oduzela licence mnogim medijima, kaže da poštuje ulogu medija, ali da neće tolerirati izvještavanje za koja vjeruju da su lažna ili da će izazvati nemire.

U izvještaju CPJ-a (Committee to Protect Journalists – Odbor za zaštitu novinara) prošlog mjeseca navedeno je da su mijanmarski vladari učinkovito kriminalizirali nezavisno novinarstvo.

Human Rights Watch rekao je da je vojna vlada, koja je uhapsila 98 novinara od puča, prestala s krivičnim progonom medijskog osoblja. Od ukupnog broja uhapšenih, 46 je do kraja jula ostalo u pritvoru.

Izvor: Reuters

About The Author