U Beogradu otvorena izložba nagrađivanog bh. fotografa ‘Duša Srebrenice’

Otvaranje izložbe prošlo je uz skandiranje desničarskih grupa koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića nedavno osuđenog na doživotnu robiju zbog zločina počinjenih i u Srebrenici

U Beogradu otvorena izložba nagrađivanog bh. fotografa ‘Duša Srebrenice’

Izložba fotografija “Duša Srebrenice” koje su rezultat dugogodišnjeg rada na pričama o srebreničkoj tragediji sarajevskog više puta nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića otvorena je u Beogradu.

Serijal fotografija “Duša Srebrenice” dobitnik je fotografskog priznanja “Hrvoje Polan”, koje je pokrenuo magazin Grain, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i njemačke nevladine organizacije forum ZFD, kancelarije u Beogradu, sa ciljem prepoznavanja i podrške autorskoj angažiranoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije i doprinosu razvoju kulture sjećanja.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije kazao je da je prostor NGO HUB-a u kojem je izložba postavljena osmišljen da bi se otvoreno govorilo o stvarima o kojima se ne govori u ovom društvu.

– Ova izložba je važna jer je odnos srpskog društva prema Srebrenici duboko pogrešan i jedna od najvećih omči koju ima oko vrata i koja se sve više steže tom nacionalističkom propagandom koju pomalo sada i čujete slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida, negiranjem ljudskih tragedija – rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, izložba je simbol onoga što je najvažnije, a to su ljudski životi, sudbine i tragedije koje su oslikane na fotografijama.

Autor Poturović zahvalio je na priznanju “Hrvoje Polan”, istakavši da je velika čast dobiti tu nagradu jer je u pitanju nagrada koju je dobio od ljudi iz Srbije.

Međutim, otvaranje izložbe prošlo je uz osiguranje policije jer je grupa desničara organizirala proteste ispred izložbenog prostora. Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe.

Oni su kasnije pokušali da NGO HUB-u priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu također zaustavila policija. Osim skandiranja Ratku Mladiću, koji je u Haagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostaloga, i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni su uzvikivali i „Srebrenica nije genocid“.

Trojicu mladića koji su pokušali da uđu na izložbu prije nego što je zvanično otvorena, policija je legitimirala, a oni su se potom pridružili grupi koja je dva sata skandirala, a predvodio ih je vođa Narodne patrole Damnjan Knežević.

Demonstrante, koji su protestirali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao „jurišnicima srpskog svijeta“ i istakao kako oni ne bi trebalo da budu u fokusu, pozivajući okupljene da svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina.

Urednik digitalnog magazina za dokumentarnu i uličnu fotografiju „Rain“ Ivan Čoko rekao je da se Poturović srebreničkom tragedijom bavi na vrlo direktan, neposredan, ali izuzetno emotivan način, ocjenjujući da je Poturović vješto zaobišao klišee kojima se mediji hrane samo tog 11. jula praveći stvari paradoksalnim.

Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu. Za fotografiju se zainteresirao u ranim studentskim danima i to posebno za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina ta znatiželja i želja za prikazivanjem istine prerasla je u profesiju fotoreportera.

Rat je dramatično promijenio fizičko, ekonomsko i socijalno okruženje u kojem je odrastao. Djetinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu tokom rata je jednim dijelom uticalo na kasnije prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere.

Svojim radom ističe priče koje podižu svest o važnim temama koje mogu pokrenuti pozitivne promjene u društvu. Fotografijama nastoji da podstakne kod gledalaca razmišljanje, probudi empatiju ili da nadu.

Radovi Midhata Poturovića bili su izloženi u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i širom Evrope. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih se mogu izdvojiti International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi), Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini.

Izložba će u NGO HUB-u biti otvorena do 13. jula.

Izvor: AA/N1

About The Author