TREBAJU LI PENZIONERI SVOJU TELEVIZIJU?

IZDVAJAMO

“Oni su poklonili čitav svoj radni vijek izgradnji ove zemlje, ugradili se u temelje na kojima i danas počiva određeni dio društva, pa smatram da su zaslužili svoj kutak u kojem će se obrađivati teme njima bliske, važne i zanimljive”, kaže o osobama starije dobi Brankica Rudan, urednica i voditeljica emisije Treća dob, koja se tri sezone emitirala na TVSA

TREBAJU LI PENZIONERI SVOJU TELEVIZIJU?

Iako bi se svaka informativna emisija koja u sebi sadrži informacije o datumu isplate penzija mogla staviti u kategoriju sadržaja koji tretira starije stanovnike naše zemlje, zapravo su programi ovdašnjih televizija poprilično siromašni specijaliziranim emisijama koje bi mogle biti zanimljive penzionerima i generalno osobama starije dobi. U moru informacija koje s malih ekrana svakodnevno zapljuskuju gledatelje, najčešće ne postoji strategija o osiguravanju korisnih i zanimljivih sadržaja objedinjenih na jednom mjestu u okviru polusatne ili jednosatne emisije.

Ipak, svijetli primjer postojao je na TVSA: emisija Treća dob, revijalnog, ali i informativnog karaktera, emitirana je pune tri sezone na ovoj kantonalnoj televiziji. Urednica i voditeljica emisije je Brankica Rudan, koja kaže kako je ideja došla sasvim slučajno, kad su ona i njene kolege uvidjeli kako u programskim šemama ovdašnjih TV kuća ne postoji niti jedan sadržaj za populaciju koju obuhvata emisija Treća dob.

Savjeti o zdravlju i ishrani

Treća dob emisija je TVSA revijalnog karaktera koju smo skoro pune tri sezone emitirali srijedom, u udarnom terminu od 20 sati.” Rudan smatra kako stariji stanovnici itekako zaslužuju svoj sadržaj na televiziji: “Oni su poklonili čitav svoj radni vijek izgradnji ove zemlje, ugradili se u temelje na kojima i danas počiva određeni dio društva, pa smatram da su zaslužili svoj kutak u kojem će se obrađivati teme njima bliske, važne i zanimljive.”

Kroz emisiju Treća dob, Rudan i ekipa TVSA trudili su se prikazati pozitivne vrijednosti onoga što nazivaju “zlatne godine” te pokazati na razne načine da za njih život nije prošao i da su sposobni da sebi i društvu podare još mnogo toga korisnog i dobrog. “Teme smo pronalazili u životu ove populacije, u njihovim bavljenjima raznim hobijima, odlascima na izlete, druženjima, razgovoru, upijajući mudrosti koje su nesebično dijelili s nama. Mnogo su nam dali kroz ove tri sezone, a bili su istovremeno jako sretni što mogu sve to podijeliti s nama i veoma zahvalni što neko na ovaj način misli na njih.”

Naša sugovornica navodi i kako se kroz emisiju trudila rješavati problematiku osoba treće dobi, od prepreka na koje nailaze u institucijama ili na ulici, generalno u životu, a nerijetko su Treću dob upotpunjavali savjeti o zdravlju, ishrani, vježbanju, dugovječnosti, rekreaciji u određenim godinama… “Imali smo osmišljenu i malenu kuhinju, gdje smo za minimum novca pripremali zdravu hranu. Često su naše teme doticale prevenciju najčešćih oboljenja starije populacije te izlječenje i sve ono što ih je zanimalo. Jednostavno, osluškivali smo šta nam kažu i u skladu s tim vodili se kroz ovaj projekat.”

Rudan navodi i kako je kroz emisiju praćeno djelovanje sarajevskog Centra za zdravo starenje, koji je oaza za mnoge Sarajlije i u kojem su doživjeli procvat svojih zlatnih godina, pronašli prijatelje, a neki i ljubav. “Njihov je svijet šareniji, poput dječijeg, dobronamjeran, pun topline i ljubavi, pa su mi danas mnogi od njih prijatelji na društvenim mrežama, a nije neuobičajeno da se sa svojim divnim starijim prijateljima nađem u šetnji, na kafi ili u gostima.”

Starimo dostojanstveno

Dubljim analiziranjem i lokaliziranjem sadržaja u kojima su zastupljene starije osobe, došli smo i do pomena vrijedne aktivnosti koju je prije više od četiri godine proveo Crveni križ Tuzlanskog kantona. Projekat “Starimo dostojanstveno” realiziran je uz pomoć UNDP-ja, a uz partnerstvo s Domom penzionera u Tuzli. U okviru projekta, emisija Pečat vremena na TVTK, u januaru 2012., posvećena je radu Dnevnog centra za starije osobe, a koji je uz pomoć projekta “Starimo dostojanstveno” otvoren u Tuzli u oktobru 2011.

Osobama starije dobi svakako je korisna i emisija Putevi zdravlja, urednice i voditeljice Olivere Dodig. Ovaj TV magazin o zdravlju sedmično pruža informacije o prevenciji različitih bolesti, ali i o tome kako dobiti pomoć na minimalno štetan i invazivan način ako se bolest ipak pojavi. Pored zdravlja, tu su i teme o ishrani, tjelovježbi i poboljšanju kvalitete života, koje sasvim sigurno nailaze na dobre reakcije kod populacije treće dobi. Dobri primjeri, iako se ne radi o specijaliziranim emisijama, jesu gostovanja starijih osoba u jutarnjim ili programima otvorenog tipa ovdašnjih TV kuća, a u kojima govore o svojim postignućima ili onome što ih tišti, ovisno o temi.

Iako televizijske kuće u BiH, u pravilu, ne nalaze za shodno da svoj sadržaj obogate emisijama koje bi tretirale problematiku penzionera, ili onih koji to tek trebaju postati, zapravo je mnogo postojećih sadržaja okrenuto upravo njima. Uz već postojeće informativne emisije, koje naši stariji sugrađani rijetko propuštaju, tu su i reprize nekada popularnih serija i filmova, ali i svaki sadržaj koji tretira kulturnu baštinu BiH vjerovatno nailazi na pozitivne komentare kod starijih gledatelja.

About The Author