Tinejdžer s Floride optužen za hakiranje na Twitteru

Korišteni su nalozi poznatih ličnosti, uključujući Bidena, Obamu i Muska, za ostvarivanje dobiti u vrijednosti od 100.000 dolara

Tinejdžer s Floride optužen za hakiranje na Twitteru
Foto: Getty Images

Sedamaestogišnji tinejdžer s Floride optužen je da je hakirao profile slavnih ličnosti na Twitteru uključujući demokratskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i izvršnog direktora Tesle Elona Muska, javili su zvaničnici.

Devetnaestogodišnji Britanac i 22-godišnjak iz Orlanda na Floridi također su optuženi prema američkom saveznom zakonu da su pružali pomoć u tom napadu, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Tužitelj na Floridi identificirao je 17-godišnjaka Grahama Clarka iz Tampe i optužio ga kao odraslu osobu za 30 krivičnih djela prevara. Clark je zaradio najmanje 100.000 dolara koristeći račune slavnih osoba da bi prikupio ulaganja od korisnika Twittera.

– On je dijete u dobi od 17 godina koje je tek završilo srednju školu – rekao je državni tužilac Floride Andrew Warren iz okruga Hillsborough, u koji je uključena i Tampa, dodajući ipak da to nije običan 17-godišnjak.

Mason Sheppard, 19-ogodišnjak iz Bogner Regisa iz Britanije koji je koristio pseudonim Chaewon, optužen je za prevare i pranje novca, dok je Nima Fazeli iz Orlanda, 22 godine pod nadimakom Rolex, optužen za pomaganje.

Twitter je objavio da cijeni brzu akcije nadležnih institucija.

Sredinom jula lažni tweetovi koji prikupljaju ulaganja u digitalnu valutu bitcoin hakirali su 45 provjerenih Twitter računa, uključujući one koji pripadaju Bidenu, bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami i milijarderu Billu Gatesu.

Twitter je objavio kako su hakeri vjerojatno pročitali i neke direktne poruke, a ostvarili su dobit veću od 100.000 dolara.

Izvor: Reuters

About The Author