Sve više ubijenih novinara u Gazi

Udruženje stranih novinara pridružilo se pozivu za istragu ubistva Samera Abu Daqqe

Sve više ubijenih novinara u Gazi
Foto: Ahmad Hasaballah/Getty Images

U južnom gradu Khan Younis danas je sahranjen snimatelj i novinar Al Jazeere Samer Abu Daqqa koji je podlegao ranama nakon napada na školu u Gazi. Ukopu su prisustvovali i novinari koji su mu odali počast.

Abu Daqqino tijelo, s njegovim pancirnim prslukom i kacigom, nošeno je kroz gomilu u gradu Khan Yunis prije nego što je pokopano u grobu koji su iskopali kolege novinari.

Novinari u Gazi prenose “ljudsku i plemenitu poruku” svijetu usred tekućeg rata u Gazi i nastavit će raditi unatoč izraelskim napadima, rekao je Al Jazeerin Wael Dahdouh na Abu Daqqinoj sahrani.

– Nastavit ćemo obavljati svoju dužnost s profesionalizmom i transparentnošću – ustvrdio je, dok su ožalošćeni oko njega plakali. Dahdouh je ozlijeđen u istom izraelskom napadu u kojem je ubijen Abu Daqqa.

Sin palestinskog snimatelja Samera Abu Daqqe, kazao je za TV mrežu Al Jazeera, da njegova porodica planira pokrenuti tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom protiv Izraela.

Yazan Abu Daqqa rekao je da će “zahtijevati pravo svog oca i pokrenuti tužbu pred ICC-om i trebam vašu podršku u tome”, kazao je tokom intervjua.

Govoreći iz Belgije, Yazan je rekao da su izraelske snage namjerno gađale njegovog oca, koji je “radio svoj posao novinara, prenoseći svoju poruku svijetu”.

Sve više i više novinara koji dokumentiraju strahote izraelskih zločina i rat u Pojasu Gaze meta su – direktno ili preko svojih porodica – samo kako bi im se nanijelo toliko boli da ih to spriječi da nastave raditi, piše Al Jazeera.

Nemaju načina da zaobiđu metke i bombe. To je istina o onome šta se događa. Ipak neke stvari treba dokumentirati. Priču o Gazi i njezinim ljudima treba ispričati svijetu, a to je vjerovatno najveći motivator za novinarsku zajednicu u Gazi, unatoč neposrednoj prijetnji njihovim životima.

Udruženje stranih novinara (FPA), koje predstavlja novinare koji rade u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima, pridružila se sve većem broju onih koji pozivaju na istragu ubistva snimatelja Al Jazeere. Naveli su da Abu Daqqa bio prvi član udruženja koji je ubijen u ratu u Gazi.

– Smatramo da je ovo ozbiljan udarac ionako ograničenoj slobodi medija u Gazi i pozivamo vojsku na brzu istragu i objašnjenje – naveli su.

Kažu da su uznemireni šutnjom vojske na pozive za hitnu istragu i objašnjenje zašto je napala to područje i zašto Samer nije mogao biti evakuiran na vrijeme kako bi mu bila pružena pomoć. Naime, izraelska vojska spriječila je medicinare da dođu do Abu Daqqe i on je nakon nekoliko sati iskrvario.

S druge strane u komentarima za CNN, izraelska vojska tvrdi da poduzima “sve operativno izvedive mjere kako bi zaštitila i civile i novinare”. Vojska “nikada nije i nikada neće namjerno gađati novinare”, rečeno je. “S obzirom na razmjenu vatre koja je u toku, ostanak u aktivnoj borbenoj zoni nosi svojstven rizik”.

U međuvremenu izraelska policija napala je novinara Anadolu Agency u okupiranom Istočnom Jeruzalemu koji je kasnije hospitaliziran. Dva su policajca suspendirana s dužnosti jer je policija objavila da je pokrenula istragu o incidentu.

S druge strane, Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UN-ove agencije koja pruža pomoć Palestincima, kaže da je “užasnut klevetačkim kampanjama usmjerenim protiv Palestinaca i onih koji im pružaju pomoć”.

– Tražim od vas da nam pomognete u borbi protiv dezinformacija i netačnosti. Kao glavni povjerenik UNRWA-e, iskusio sam to više nego jednom jer je i naša agencija jedna od meta ovog rata – rekao je.

Također, grupa za pristup internetu NetBlocks.org potvrdila je prekide telefonskih i internetskih veza u Gazi od četvrtka navečer, koji su se nastavili i u subotu ujutro, ometajući operacije pomoći i spašavanja.

– Ne mogu dovoljno naglasiti strašne posljedice ovog prekida komunikacija na našu sposobnost pružanja osnovne humanitarne pomoći – rekla je Fikr Shalltoot, direktorica grupe za medicinsku pomoć Palestincima u Gazi, za novinsku agenciju AP iz Egipta, gdje se nalazi.

– Ne možemo komunicirati s našim partnerima radi pružanja vitalnih zdravstvenih usluga. Nismo u mogućnosti čak ni provjeriti naše kolege, od kojih je većina raseljena iz svojih domova i izgubila najmilije – kazala je.

NetBlocks je evidentirao i najduži nestanak struje u više od dva mjeseca rata.

Izvor: Al Jazeera

About The Author