RTRS I BNTV: Željka Cvijanović pozvala OHR da pomogne oko penzija

Predsjednica Republike Srpske zapanjila je javnost takvom porukom, što odanom RTRS-u nije smetalo da spornu izjavu preuzme od ruske Federalne novinske agencije

RTRS I BNTV: Željka Cvijanović pozvala OHR da pomogne oko penzija
Foto: Capital.ba

RTRS: Gore ne može

  1. – 15. august 2021.

ZAPREPAŠTENI I UVRIJEĐENI: Trećina Dnevnika 2 emitovanog devetog avgusta bila je posvećena odluci Suda BiH o određivanju pritvora bivšem generalu Vojske RS Milomiru Savčiću zbog kršenja mjera zabrane. Inače, zabrane su izrečene u predmetu u kojem se sudi za ratni zločin počinjen nad bošnjačkim zarobljenicima s područja Srebrenice u julu 1995. godine. U zahtjevu za određivanje pritvora, tužitelj Ibro Bulić taksativno je naveo Savčićeve istupe u javnosti, ali iz RS-a su svi navodi složno odbačeni u već viđenom maniru – od Milorada Dodika, preko advokata, do gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Evo samo nekih od komentara koje je Gvozden Šarac uvrstio u izvještaj: „pređena crvena linija“, „pokušaj zastrašivanja Srba“, „odluka nema veze s pravom i pravdom i usmjerena je protiv svih Srba iz RS-a“, „zaprepašteni smo čime se pravosuđe BiH bavi“.

NIJE NEGIRAO, NEGO PODRŽAO: Ovdje treba navesti da i Savčićev advokat i Šarac insistiraju da je ovim počela primjena „nametnutog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida“. Koji Savčić, zaključuje se u izvještaju, nije negirao, nego je samo podržao novi Izvještaj ekspertne komisije koji je oformila Vlada RS i koji je utvrdio da se u Srebrenici nije desio genocid i da „nisu osnovane tvrdnje srpskih autošovinista da je ubijeno preko osam hiljada srebreničkih Bošnjaka“.

„Kršenje ljudskih prava, kršenje Ustava BiH, Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov, to je inkvizicijski sud“ – komentari su koji su uslijedili nakon što je Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu protiv Savčića pošto ga sudska policija nije našla na adresi i odvela u pritvor. Iza svih napada na Sud BiH tek se omakla i činjenica da je pritvor određen zbog kršenja mjera zabrane po optužnici za ratne zločine. No vrhunac licemjerja svakako je komentar Milorada Dodika koji se pita „zašto general mora biti na kućnoj adresi“. Pa potom dodaje: „možda je čovjek na godišnjem odmoru“.

POMOZI OKO PENZIJA: Iz istog Dnevnika 2 izdvajamo i dijelove intervjua Željke Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju u kojem je poručila da će RS „imati obavezu da štiti svoje građane od primjene Inzkovog zakona“. Kako, predsjednica RS-a ne pojašnjava. Iz intervjua je izdvojen i dio u kojem poziva visokog predstavnika da „pomogne u rješavanju socijalnih pitanja i povećanju plata i penzija“. Šta god da je bila namjera uredništva Dnevnika koje je ovaj intervju pripremalo, u konačnici on je samo potvrdio svu hipokriziju i bahatluk predsjednice RS-a spram građana. Ili je ključna poruka trebala biti da će vlast RS-a štititi nacionalne interese, a OHR treba da se brine o životnom standardu Srba u RS-u.

Ocjena: 1, no i to je previše za ono što je gledateljima ponuđeno u dnevnicima tokom protekle nedjelje

 

 

BNTV: Relativiziranje bijega

  1. – 15. august 2021.

VATROGASCI U DRUGOM PLANU: Baviti se velikim nacionalnim temama za vlast je uvijek jednostavnije nego se uhvatiti u koštac s realnim problemima s kojima se građani svakodnevno suočavaju.

I dok Milorad Dodik, Željka Cvijanović i udružena opozicija lamentiraju nad „nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida“ ili pak određivanjem pritvora  generalu vojske bosanskih Srba, kojem se sudi za ratni zločin, u Hercegovini kojom haraju požari, vatrogasci bez adekvatne opreme nadljudskim snagama vode borbu protiv vatrene stihije.

No, njima je prostor ustupljen u drugoj polovini Dnevnika 2 devetog avgusta. Uredništvo je procijenilo da je vijest dana odluka Tužilaštva BiH da istragu nad hrvatskim oficirima koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene tokom vojne akcije Bljesak u Zapadnoj Slavoniji ustupi susjednoj državi.

NE DAJU NAM DA NEGIRAMO GENOCID: Sud BiH je devetog avgusta odredio pritvor Milomiru Savčiću, generalu vojske bosanskih Srba i predsjedniku Boračke organizacije RS, protiv koga se pred tom institucijom vodi proces pod optužbom za ratne zločine počinjene na području Srebrenice u julu 1995. godine. Štura vijest istog dana u Dnevniku 2, uz izjavu njegovog advokata, koji tvrdi: „Zabranit će nam da i u odbranama negiramo genocid“. Dan kasnije, Sud BiH raspisao je za Savčićem međunarodnu potjernicu, jer „nije pronađen na kućnoj adresi“. Nije čovjek igla pa da nestane. No, ponovo, osim kratke vijesti, uredništvo Dnevnika 2 nije našlo za shodno da se šire pozabavi ovim slučajem. A pitanja je mnogo: da li je napustio BiH ili se od zakona u njoj krije; ako je pak napustio zemlju, kako je iz nje izašao ako iz državnih agencija tvrde da nije evidentiran pri prelasku granice; ko mu je u bijegu pomogao?

Izostanak odgovora na ova pitanja time je ponovo potvrdio odnos uredništva Dnevnika 2 ove medijske kuće prema licima srpske nacionalnosti optuženim za ratne zločine.

Izdvojeno

Jelena Trivić, poslanica Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini, eksponirana je političarka. Stoga smatramo da unatoč činjenici da je ekonomistica po struci, ne bi trebala biti u izvještajima potpisivana i tretirana kao ekonomska analitičarka, posebno u situacijama kada komentira odluke Vlade RS u toj sferi.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Ko govori istinu, a ko obmanjuje građane, pitanje je na koje odgovor javnost nije dobila ni od članova Predsjedništva BiH, pa time ni od RTRS-a i BNTV-a. U verziji RTRS-a, „spin majstor Željko Komšić“, „spin sarajevski mediji“ i BNTV radili su sinhronizovano na razbijanju srpskog jedinstva tvrdnjom da je Milorad Dodik, unatoč odluci Narodne skupštine RS, učestvovao na telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH. Novinari BNTV-a ostali su pri saopštavanju dostupnih podataka, bazirajući se na izvor državnog predsjedništva. Kolateralna šteta su institucije BiH. Odnosno, realna opasnost da „svesrpsko jedinstvo“ ugrozi funkcionisanje Centralne banke BiH, pa šta košta da košta.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Teme u čijem su fokusu bili mladi BiH: dale su sliku potpunog nepovjerenja koje ta generacija osjeća prema predstavnicima vlasti u našoj zemlji i zbog koje, potvrđuju istraživanja objavljena u izvještajima, više od polovine njih želi napustiti BiH jer za sebe ovdje ne vide nikakvu perspektivu.

Minus sedmice

RTRS

Gostovanje Milorada Dodika u Dnevniku 10. avgusta imala je samo jedan cilj: napad na BNTV. „BN je izdajnička kuća, srpsko je prokletstvo da imate takve izdajice, to su bolesnici, laž, laž, laž je sve što oni prenose“, samo je mali dio onoga što je Dodik naveo.   Povod, izvještaj koji se bavio pitanjem da li je Dodik prekršio odluku Narodne skupštine i učestvovao na telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH. Od RTRS-a, ponovit ćemo sa žaljenjem po ko zna koji put, navikli smo da je megafon vlasti. Ali čak i tu bi trebala postojati crta koja se ne prelazi. A to je da javni servis ustupa prostor za napade na drugi medij a da istovremeno ne postoji profesionalna obaveza da se čuje i stav druge strane.

BNTV

Relativiziranje bijega Milomira Savčića, generala vojske bosanskih Srba kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine, nakon što su mu određene mjere pritvora.

 

About The Author