RTRS I BNTV: Siromaštvo, štrajkovi i nezadovoljstvo

Plus nedjelje

RTRS
Tema Vesne Stakić o uvozu genetski modifikovane soje koja se u BiH koristi za stočnu ishranu. Novinarka otvara pitanje zašto ne postoji obaveza da se i na proizvodima od mesa, mlijeka i jaja označava da ti prehrambeni proizvodi u sebi sadrže GMO organizme.
BNTV
Cijeli Dnevnik emitovan 23. oktobra. Dobar primjer kako se pažnja javnosti može zadržati upravo na temama koje su od interesa za građane i njihov položaj u društvu. Jer politička kadroviranja, štrajkovi radnika na jednoj i bahaćenje vlasti na drugoj strani, realnost su bh. entiteta Republike Srpske.

Minus nedjelje

RTRS
Milorad Dodik je Milorad Dodik, pa tako sve što govori predsjednik ovog bh. entiteta mora biti pomno zabilježeno u dnevnicima RTRS-a. Tako je bilo i 25. oktobra kada je vijest dana bio dio razgovora kojeg je za RTRS s Dodikom vodio novinar Mato Đaković u emisiji Telering. Govorio je Dodik, po ko zna koji put, da će se “BiH raspasti, a RS opstati”, o NATO-alijansi, napadao državne institucije, hvalisao se kako “u ekonomskom pogledu RS stoji odlično”. A Đaković, kao što je to prošle nedjelje činila u razgovoru s Dodikom i Marijana Đurđević, bio je tek ukras u studiju kako bi se fingirao dijalog, a ne monolog entitetskog predsjednika.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Siromaštvo, štrajkovi i nezadovoljstvo

RTRS nudi sliku Republike Srpske u kojoj su jedino politička pitanja bitna, jer su socijalno-ekonomska već riješena. BNTV ukazuje na siromaštvo, štrajkove i otvoreno građansko nezadovoljstvo

RTRS: Red monologa kod Mate Đakovića

23. – 29. oktobar 2017.

REALNI RAZLOZI: “Bosna i Hercegovina je neodrživa zemlja.” Ovo je zaključak Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju čiji je sadržaj opširno prenesen gledaocima Dnevnika 24. oktobra. U izvještaju se, između ostalog, navodi i da u cijeloj BiH “funkcioniše jedino Vlada RS”, te da je razumljivo da zbog stanja u kojem se BiH nalazi “Vlada Republike Srpske ima realne razloge da krene u odcjepljenje od BiH”.

O samom institutu, odnosno, kada je osnovan, ko su mu članovi, osim da je, kako smo naveli, američki, nije ništa rečeno. Što opravdano otvara pitanje koliko su stavovi o stanju u BiH, izrečeni u spomenutom istraživanju, relevantni.

BEZ RASPRAVE: Deklaracija, koja je na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH predložena iz kluba SDS-a, o trasi autoputa Sarajevo-Beograd, nije u Dnevniku mogla proći bez komentara. Argumenti gradonačelnika Tuzle, Brčkog i Sarajeva o ekonomskoj opravdanosti te trase, kao i podrška Vlade Federacije BiH, ostali su u sjeni političkog stava SNSD-a u izvještaju koji je gledaocima predstavljen. Iako izjave zastupnika te stranke ne daju protuargumente, već imaju isključivo političke ocjene, novinar zaključuje da je “rasprava bespredmetna jer je već odlučeno suprotno nadležnostima RS-a”.

ČUVAJMO ENTITESKU “GRANICU”: Jedna od tema kojom se gotovo u kontinuitetu bave novinari Dnevnika RTRS-a jeste prodaja zemljišta u BiH, posebno u RS-u, građanima arapskih zemalja. Odnosno, kako to novinar Gvozden Šarac naziva ‒ “na entitetskoj granici”. Teško da Šarac ne zna da unutar BiH nema entitetske granice, već samo međuentitetska linija razgraničenja, ali kada niko ne reaguje na činjenicu da predsjednik RS-a Milorad Dodik ovaj bh. entitet naziva državom, onda ni upotreba termina “entitetska granica” nije neuobičajena. Zbog načina na koji je RTRS o tom pitanju izvještavao, saopšteno je u Dnevniku 23. oktobra, Javni RTV servis RS-a dobio je tužbu načelnika Voje Gašanovića i dijela građana opštine Istočni Stari Grad. Gašanović je optuživan da je vršio “nezakonite prodaje opštinskog zemljišta kako bi se na teritoriji RS-a naselili građani arapskih zemalja”.

SELEKTIVNO O RASIPNIŠTVU: Branka Kusmuk bavila se nabavkom novih zavjesa za sjedište Predsjedništva BiH. I podsjetila na što je sve i koliko novca državno Predsjedništvo proteklih godina izdvojilo. Dobra tema, imaju li se u vidu navedeni iznosi. Samo je šteta što se u isto vrijeme novinari RTRS-a ne bave i pitanjem koliko je plaćen luksuz u kojem u “Palati Republike” uživa predsjednik RS-a Milorad Dodik. Ili koliko novca se izdvaja za luksuzne automobile ministara u Vladi RS-a.

Izdvojeno

Nakon nekoliko godina snimanja i ko zna koliko uloženog novca iz budžeta RS-a, a potom debakla koji je među publikom i kritikom doživio film Na mliječnom putu Emira Kusturice, sada će se ponovo zavući ruka u džepove građana. Kroz ugovor o realizaciji serije na osnovu materijala snimljenog za taj film, koji je Kusturica potpisao s direktorom RTRS-a.

Ocjena 2

 

BNTV: Političke teme u fokusu

23. – 29. oktobar 2017.

PROTESTI, ŠTRAJKOVI I LUKSUZ: Da dnevnici mogu držati pažnju gledalaca i kada su političke teme u fokusu, dokaz je Dnevnik emitovan 23. oktobra. Otvoren je dešavanjima u Opštoj bolnici Zvornik čiji radnici već danima protestuju zbog smjene direktora te zdravstvene ustanove.

Slijedio je potom izvještaj o nastavku štrajka radnika Banje Dvorovi iz Bijeljine, te onaj o novčanim sankcijama koje je uprava Željeznica RS-a izrekla radnicima koji su tokom septembra bili u štrajku glađu.

Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj novinarke Danine Milaković o nastavku prakse Vlade RS-a vezane za nabavku luksuznih automobila za potrebe ministara. Novinarka je predočila specifikaciju koja je zatražena za novi automobil ministrice omladine i sporta RS-a. I na čijem luksuzu bi ministrici pozavidjele njene kolege iz daleko bogatijih zemalja nego je to BiH i njen entitet Republika Srpska.

Uredništvo BNTV-a nastavlja s dobrom praksom praćenja određenih dešavanja u kontinuitetu. Primjer je stanje u Opštoj bolnici Zvornik, koja je zoran primjer kako radnici imaju sve manje strpljenja za politička kadroviranja koja idu na štetu zaposlenih i, u ovom slučaju, pacijenata.

PREDUGO JE: Iz političkog bloka bilježimo izvještaj o “Skupštini naroda” opozicionih stranaka okupljenih u Savez za promjene, održanoj u Prijedoru. Osim uključenja u Dnevnik tokom trajanja ovog događaja, gledaoci su mogli vidjeti i čuti izjave lidera SDS-a, PDP-a i NDP-a prije početka same “Skupštine naroda”. Iako smatramo da su izjave sve trojice lidera bile duge, razlog je vjerovatno nedostatak vremena da se izvještaj montira, pa su iste i emitovane u integralnom obliku.

TRŽIŠNI KAPITALIZAM: Iz Dnevnika 24. oktobra (urednica Suzana Rađen-Todorić), izdvajamo dobro vezanje priloga o temama koje jesu sumorna stvarnost BiH. Osim izvještaja Centra civilnih inicijativa (CCI) o Stanju nacije, koji je skrenuo pažnju na poražavajuću ekonomsko-socijalnu sliku društva, novinar Radoš Krstajić ukazao je da upravo zbog ekonomskih razloga sve više građana napušta BiH. I da vlast umjesto da se nad tim podatkom zabrine, samo odgovara da je “to tako u tržišnom kapitalizmu”.

PROTIV EKONOMSKE LOGIKE: Gdje prestaje logika, tu počinje BiH, najbolji je opis sadržaja priloga koji je emitovan u Dnevniku 25. oktobra. Naime, zastupnici SNSD-a u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasali su protiv prijedloga zastupnika SDS-a Mladena Bosića da se usvoji deklaracija o trasi autoputa Sarajevo-Beograd. Kroz izjave gradonačelnika Tuzle, Brčkog i Bijeljine, te premijera Federacije BIH, dati su ekonomski pokazatelji opravdanosti navedene trase. Koju vlasti RS-a odbijaju isključivo iz političkih razloga.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Prema onome što je emitovano u dnevnicima RTRS-a i BNTV-a, izgleda kao da bh. entitet Republika Srpska živi u dvije paralelne stvarnosti. Jednoj, okupiranoj samo političkim pitanjima, jer su ona ekonomsko-socijalna riješena, ako je suditi prema javnom servisu ovog bh. entiteta. I drugoj, sastavljenoj od sve evidentnijeg siromaštva, štrajkova, građanskog nezadovoljstva, o kojima izvještavaju novinarke i novinari BNTV-a.

About The Author