RTRS i BNTV: RTRS sve gori, BNTV sve bolja

RTRS se sve manje bavi temama bitnim za život. Posebno je deprimirajući način na koji se pričalo o U16 reprezentaciji BiH u košarci, u kojoj imena i prezimena imaju samo oni koji dolaze iz RS-a. BNTV, s druge strane, najviše vremena posvećuju temama važnim za gledaoce, upozoravajući na sve izvjesniji krah ekonomije   RTRS: Nepokolebljivo […]

RTRS i BNTV: RTRS sve gori, BNTV sve bolja

RTRS se sve manje bavi temama bitnim za život. Posebno je deprimirajući način na koji se pričalo o U16 reprezentaciji BiH u košarci, u kojoj imena i prezimena imaju samo oni koji dolaze iz RS-a. BNTV, s druge strane, najviše vremena posvećuju temama važnim za gledaoce, upozoravajući na sve izvjesniji krah ekonomije

 

RTRS: Nepokolebljivo veličanje Milorada Dodika

13. – 18. august 2015.

KAKVI SU MEĐUNACIONALNI ODNOSI? Da je prihvatljivo kritički govoriti o međuetničkim tenzijama samo kada počinioci nisu iz onog naroda kojeg RTRS navodno predstavlja, jasno je iz priloga o namjerno ostavljenoj plinskoj boci na ulazu u džamiju u Omerovićima kraj Tomislavgrada. Vezana vijest o napadima u Prijedoru tretirana je kao napad pojedinaca “od ranije poznatih policiji”, te je posebno naglašeno da su u pitanju “izolovani incidenti”. Smirujući ton bi bio za svaku pohvalu, da u prilogu koji je uslijedio nije potpuno izbjegnuta bilo kakva precizna informacija o napadima, te je sve banalizovano korištenjem generalnih termina kao što su “građani Prijedora” i “dobri međunacionalni odnosi”. Odabir izjava građana je, ipak, pozitivan, kao i izjava načelnika CZB Prijedor, te gradonačelnika Marka Pavića.

LEGENDARNI RASADNIK TALENATA: Urednici RTRS-a su na sve načine pokušali prvo izbjeći, a zatim minimizirati uspjeh bh. U16 reprezentacije u košarci. Tako je u dnevniku od 16. avgusta u potpunosti izignorisana priča o finalnoj utakmici (dok je, recimo, naglašen nastup Novaka Đokovića u Rodgers Cupu), da bi u dnevniku od 17. augusta, u prilogu o dočeku zlatnih košarkaša posebno bilo naglašeno da su među košarkašima BiH igrači “iz Pala, Banjaluke i Gradiške”. U jednom od najkraćih priloga u ovom izdanju dnevnika, imenima i prezimenima navedeni su samo igrači iz RS-a, a zatim je uslijedio i citat čestitke Milorada Dodika da je “Republika Srpska rasadnik mladih i talentovanih sportista, što potvrđuje i ovaj uspjeh”. Bezobrazan i bezobziran tretman reprezentacije naše države koja je postigla evropski uspjeh poraz je samo i jedino RTRS-a.

DODIK, APSOLUTNA POZITIVA: Spinovanje svake izjave Milorada Dodika kao apsolutno pozitivne, te dozvoljavanje povezivanja tema koje bi trebale biti tretirane kao odvojene, ili tretirane na kritički način, nastavilo se i ove sedmice. U dnevniku od 19. avgusta, Dodikova izjava o referendumu povezana je tako sa novim Zakonom o radu, te su zajedno predstavljene kao jedan te isti prioritet vlade, što je ne samo očito nelogično, već graniči s apsurdom, a sve kroz prizmu Dodikovog poziva na sastanak sa opozicijom, što bi ga trebalo predstaviti kao razumnog i tolerantnog političara. U vezanom prilogu Nade Veletić, jasna podjela na crno i bijelo dodatno je podvučena kritikom radnika i sindikata, koji su optuženi da “prijete ulicom” umjesto dijaloga, te im se spočitalo napuštanje sastanaka s Vladom i poslodavcima. Katastrofalan tretman bitne teme u kojoj je jasno na čijoj su strani urednici i novinari RTRS-a, a uz veličanje Milorada Dodika, teško da se može nazvati novinarstvom.

PLUS SEDMICE:

Pozitivan primjer dobre vijesti i pravilnog postavljanja prioriteta sigurno je prva vijest u dnevniku 15. avgusta, o pomoći poljoprivrednicima iz Fonda solidarnosti radi ovogodišnje suše. U vezanom prilogu, posebno treba pohvaliti činjenicu da su za sagovornike odabrani i predstavnici vlasti, ali i poljoprivrednici.

MINUS SEDMICE:

Ove sedmice nije potrebno tražiti bolji primjer od katastrofalnog odnosa RTRS-a prema U16 reprezentaciji BiH u košarci. Zlatnim bh. momcima definitivno nije dato dovoljno prostora, što je još jedan argument koji odlično ilustrira stalnu antidržavnu politiku ove TV kuće.

Ocjena: 1

BNTV: A sad malo o novinarstvu

13. – 18. august 2015.

PROFESIONALNA ANALIZA: Što je RTRS gori, to je BNTV bolji i bolji. Dok se RTRS ove sedmice većinom bavio kritikom radnika i sindikata i promovisanjem politike Milorada Dodika po pitanju usvajanja novog Zakona o radu, na BN-u su se posvetili daljoj analizi sve teže ekonomske situacije u RS-u i pronalaženju i prezentaciji što tačnijih informacija. Tako je udarna tema dnevnika od 13. avgusta voditelja Gorana Gajića bio novi Zakon o radu, kao i sve gora pozicija radnika i stanovnika RS-a u cjelini. U odličnom prilogu na samom početku dnevnika, građanima je pružena prilika da se podrobnije informišu o trenutnoj poziciji vlasti ali i opozicije po pitanju novog ZoR-a kroz izjave resornog ministra Milenka Savanovića i članova stranke Napredna Srpska. Tim putem je jasno predočeno da je osnovni problem nepoznavanje sadržaja novog zakona “bez obzira na interesovanje građana”. Kritikovana je netransparentnost, ali i rečeno da ministar Savanović ipak planira pozvati socijalne partnere na pregovore prije slanja prijedloga zakona pred odgovarajuće državne organe na usvajanje.

ODLIČNI PRILOZI DUBRAVKA CURAĆA: BNTV je nastavio pratiti priču o Fabrici tekstila Nikola Tesla i ove sedmice. Još jedan u nizu odličnih priloga Dubravka Curaća o razvoju situacije u ovoj firmi, gdje je 40 radnica ostalo bez posla jer im direktor ne želi produžiti ugovor o radu, sadržavao je i izjave samih radnica, kao i direktora. Direktorova izjava da su u pitanju “radnice koje svojim ponašanjem, neispunjavanjem norme i ugrožavanjem poslovnog partnera nisu zaslužile da im se produži ugovor o radu” suprotstavljena je izjavama radnica, od kojih treba izdvojiti onu u kojoj jedna od otpuštenih radnica kaže da “oni nas gledaju kako gladujemo i prevrćemo kontejnere”. Najpozitivniji aspekt tretmana ove teme je da je gledaocima na kraju ostavljeno da sami donose zaključke iz predočenih informacija.

IZ UGLA PROIZVOĐAČA: Odličan je bio i prilog Milana Kovača koji je poslužio kao ilustracija vijesti da pomoći vlade zbog suše nema za poljoprivrednike i prerađivače. Tretman ove teme iz ugla proizvođača, gdje je činjenica da su domaći prerađivači prinuđeni da uvezu sirovine povezana sa padom kvaliteta proizvoda, a samim tim i izvoza, sadržavala je zanimljive i tematski bitne izjave direktora Vitaminke i fabrike Spektar Drink, koji su pojasnili zbog čega je uvoz resursa iz drugih država loš za domaću ekonomiju na vrlo direktan način. Građani su tako mogli saznati da zbog transporta sirovina iz drugih zemalja domaćim proizvodima raste cijena, te se gubi kvalitet jer roba putuje danima, što je autor priloga fantastično uvezao sa pričom o suši, prikazavši na ovaj način da suša ujedno uništava i kvantitet i kvalitet domaće proizvodnje.

PLUS SEDMICE:

Prilog Gorana Vasića o drastičnom padu kupovne moći u RS-u sadržavao je sve elemente dobro tretirane vijesti. Od izjava građana, preko razgovora sa predsjednikom Pokreta potrošača, skrenuta je pažnja na galopirajući rast cijena i sve gore uslove života na najbolji način. Vasić je posebno dobro poentirao u zaključku, rekavši da građani “o sitnim zadovoljstvima ne razmišljaju, a posljednjeg luksuza niko se ne sjeća”, što je dodatno osnažilo ljudsku notu u tretmanu ove teme.

MINUS SEDMICE:

Prva vijest u dnevniku BNTV-a od 16. avgusta bio je komentar Mladena Ivanića na ideju premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Ivanićeva izjava da ova ideja “pokazuje superiornost Srba i anarhičnost drugih političara drugih naroda” nije smjela biti predočena ovako nekritički. Drugi dio izjave, da “spremnosti za pomirenje nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara, jer je njihova polazna teza da su samo Srbi činili zločine”, još je problematičnija, te ovakav tretman vrlo osjetljive teme od strane urednika BNTV-a zaista čudi.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA:

RTRS se očito sve manje bavi temama bitnim za RS i BiH u cjelini. Teško je izdvojiti bar jednu temu u ovosedmičnim dnevnicima koja je tretirana na etički prihvatljiv način, gdje se posebno ističe deprimirajući način na koji se pričalo o U16 reprezentaciji BiH u košarci, u kojoj imena i prezimena imaju samo oni koji dolaze iz RS-a. O BNTV-u i kvaliteti njihovog programa, s druge strane, zaista nije potrebno trošiti previše riječi, a da su njihovi prioriteti postavljeni na pravo mjesto svjedoči i činjenica da iz sedmice u sedmicu najviše vremena posvećuju temama od apsolutnog značaja za gledaoce, upozoravajući pritom na elementarni problem sve izvjesnijeg kraha ekonomije.

(U petak, 21. august čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

About The Author