RTRS I BNTV: Patriote i izdajnici na NATO putu

U nedjelji koju je obilježio sporazum političkih lidera o formiranju vlasti, RTRS se iz petnih žila trudio opravdati Dodikove aktivnosti, a BNTV je ponudio daleko izbalansiranije informacije o ovom događaju

RTRS I BNTV: Patriote i izdajnici na NATO putu
Foto: Caspian News

RTRS: Još jedna pobjeda Milorada Dodika

5. – 11. august 2019.

DOGOVOR O FORMIRANJU VLASTI: Događaj nedjelje na političkoj sceni Bosne i Hercegovine bio je dogovor lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a o formiranju Vijeća ministara i potpisivanje 12 principa o funkcioniranju vlasti u BiH. “Još jedna politička pobjeda Milorada Dodika”, jasno se dalo iščitati iz sadržaja izvještaja koji je sačinio Aleksandar Crkvenjaš. Svjesno je prenebjegnuto da se gledatelji informiraju o sadržaju makar ključnih principa, a fokus je stavljen na Dodikovo i novinarovo tumačenje dijela koji se odnosi na nastavak suradnje s NATO alijansom. “Riješen je nepremostiv problem sa SDA oko nastavka saradnje sa NATO savezom”, navodi Crkvenjaš. Potom slijedi izjava Dodika u kojoj pobija samog sebe i tvrdi da RS nikada nije u pitanje dovodila suradnju sa ovim vojnim savezom.

KONTROLISANE REAKCIJE: Zanimljive su i reakcije koje su uslijedile iz RS-a. Pomno birajući sugovornike, od predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića do perjanice SNSD-a i dežurnog komentatora svih političkih dešavanja u BiH, Staše Košarca, koji je poručio da “nema ulaska BiH u NATO i da se odustalo od izrade MAP-a”, te upozorenja da “RS treba biti oprezna u vezi svega  dogovorenog”, kao da se svjesno tražilo opravdanje vezano za postizanje dogovora oko formiranja vlasti u BiH.

PODRŠKA DODIKU: Reakcije na sporazum lidera vladajućih stranaka nisu jenjavale ni u narednim danima. Novinari RTRS-a, očekivano, fokusirali su se na punu podršku koju su lideri vladajućih stranaka dali Miloradu Dodiku, odnosno sadržaju principa o budućem političkom djelovanju u BiH. I više puta podvukli da sporazumom nije prejudicirano članstvo BiH u NATO, nego da to znači da će RS ostati na principu deklaracije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta.

DVA NA JEDNOGA: Izjava lidera SDS-a Mirka Šarovića da je “Milorad Dodik stavljanjem potpisa na sporazum potpisao kapitulaciju” stala je u jednu rečenicu. Komentaru na nju kroz izjave Dodika i Staše Košarca dali su tri puta više prostora.

UPORNI ŠAROVIĆ: Kako SDS nije pokazao namjeru da odustane od optužbi da su sporazumom “SNSD i Dodik potpisali kapitulaciju i prihvatili da BiH uđe u NATO”, tako su u dnevnicima izlagane reakcije, tj. građena je odbrana SNSD-a. Tek u sredini izvještaja koji je priredila Ljiljana Preradović 7. avgusta provukla se jedna rečenica u kojoj se iznose stavovi SDS-a, a zatim nizanje analitičara, eksperata i članova provladinih asocijacija koji su odgovarali na optužbe SDS-a.

KRIV JE SDS: Zanimljiva je bila  i očigledna namjera da se značaj ove teme relativizira. Tako je Branka Kusmuk dobila zadatak da “analitički“ sagleda rad aktuelnog Vijeća ministara, s posebnim akcentom na rad srpskih članova. Zaključak: “najnesposobniji saziv u istoriji BiH“. O ulozi SNSD-ovih zastupnika u blokadi realizacije svih zakona i odluka Vijeća ministara, očekivano, ni riječi. Kriv je samo SDS, zaključila je Kusmuk, “zbog kojeg će RS dugo vidati rane koje su joj srpski državni ministri zadali“.

Ocjena: 1

BNTV: Izbalansirano o formiranju vlasti

5. – 11. august 2019.

DETALJNO O DOGOVORU ZA FORMIRANJE VLASTI: Kroz izvještaj o dogovoru čelnih ljudi SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju Vijeća ministara i potpisivanju 12 principa funkcioniranja vlasti u BiH, BNTV je predstavio široku sliku onoga što je potvrđeno potpisima Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Prezenter Dnevnika pročitao je ključne stavke principa koji se odnose na dosljednju primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih aneksa, neupitnost teritorijalnog integriteta BiH i nastavka i dinamike suradnje BiH s NATO alijansom. I izjave o navedenom, i Dodika i Izetbegovića, kako bi javnost imala izbalansiran uvid u ključna pitanja za BiH.

PROSTOR ZA ŠAROVIĆA: Očekivano, uredništvo Dnevnika BNTV-a posvetilo je značajan prostor reakcijama koje su uslijedile na postizanje dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH. U Dnevniku 6. avgusta, udarne minute ustupljene su predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću. Iako je Šarović dao dobru analizu sadržaja sporazuma uz poseban fokus na promjenu političkog kursa Milorada Dodika glede članstva BiH u NATO, držimo da je pet minuta izjave, bez novinarske intervencije, predugo.

BLAGI CINIZAM: Vezano za ovu temu, izdvajamo i način na koji su prezentirane reakcije koje su uslijedile od strane stranaka vladajuće koalicije u RS-u. Iako se protivimo da se u izvještajima uključuju komentari novinara, blagi cinizam koji je bio provučen nije utjecao na sadržaj, odnosno na ključne stavove koje su lideri pozicije o tome iznijeli.

ZA I PROTIV NATO-a: Kako su dani od potpisivanja sporazuma lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA prolazili, mogućnost da bh. vlast profunkcionira u punom kapacitetu sve je više, nažalost, ostajala u sjeni političkih prepucavanja na političkoj sceni RS. Ko je patriota a ko izdajnik, ko jeste istinski a ko nije za članstvo BiH u NATO iz ugla SDS-a i SNSD-a, bile su  udarne teme Dnevnika 7. avgusta. Kojima je posvećeno predugih sedam minuta a da gledateljima nije ponuđeno ništa doli potvrde duboke polarizacije koja vlada između najveće vladajuće i najveće opozicione partije u Republici Srpskoj.

POLOŽAJ RADNIKA: U središtu pozornosti novinara BNTV-a bili su ponovo sindikati i njihove aktivnosti. Od sabora Konfederacije sindikata RS do alarmantnih podataka Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS, koji djeluje u sastavu Saveza sindikata RS, koji su upozorili na sve teži položaj radnika kako u realnom sektoru tako i javnim preduzećima.

PRAVDA ZA DAVIDA: Vladimir Kovačević podsjetio je na 500 dana od prvog okupljanja građana koji traže istinu o ubistvu banjalučkog mladića Davida Dragičevića. Umjesto na Trgu Krajine, na kojem policija i dalje zabranjuje mirne građanske proteste, Banjalučani su se 7. avgusta okupili na mjestu gdje je pronađeno Davidovo tijelo. Kovačević je u izvještaju naveo i sve ključne podatke o borbi Davidovih roditelja i članova grupe Pravda za Davida da se do istine i počinioca ubistva dođe, nemaru policije i tužiteljstva, te policijskoj represiji prema Davidovim roditeljima i članovima grupe PzD.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iz onoga što je gledateljima Dnevnika 2 ponudilo uredništvo RTRS-a može se samo zaključiti da je ovo bila nedjelja koju je pojeo sporazum lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA o formiranju Vijeća ministara BiH. Uredništvo BNTV-ovog Dnevnika takođe je značajnu pažnju posvetilo ovoj temi. No gledatelji su dobili daleko uravnoteženiji uvid u ovaj događaj, a istovremeno ostavljen je i značajan prostor za teme koje okupiraju svakodnevnicu građana.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Referirajući se na sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Mirjana Minić napravila je paralelu između onoga što je na ovu temu Dodik kazao nakon potpisivanja sporazuma i svega onoga što je ranije govorio. Bez suvišnih obrazloženja, novinarka je koncizno predočila Dodikovu političku nedosljednost.

IZDVOJENO
I više nego sramnom smatramo činjenicu da su saboru Konfederacije sindikata RS posvećene samo dvije rečenice, koje je pročitala prezenterka Dnevnika 7. avgusta. U trenutku kada se radnici u bh. entitetu RS suočavaju s nizom egzistencijalnih problema, kada se više od tri godine čeka na potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, a kao odgovor na to, radno sposobno stanovništvo svakodnevno odlazi iz BiH, uredništvo Dnevnika nije našlo za shodno da javnost informiše o ključnim zahtjevima koje su članovi Konfederacije uputili prema Vladi i poslodavcima. Pritom, kada se otvaraju teme vezane za položaj radnika u RS-u, uzimaju se samo izjave Saveza sindikata RS (SSRS). Iako već godinama SSRS gubi i članstvo i ugled među radnicima, pa se Konfederacija po snazi s njim izjednačila.
Minus sedmice

RTRS
Sa godišnjeg odmora vratila se Branka Kusmuk i nastavila uobičajenim načinom neprofesionalnog izvještavanja. Na meti se ovog puta našao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je od 6. avgusta preuzeo i funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Izborni zakon BiH ne poznaje princip nespojivosti funkcija izvršne i zakonodavne vlasti, novo Vijeće ministara nije formirano, pa čak i da je podnio ostavku na funkciju čelnog čovjeka izvršne vlasti, Zvizdić bi na istoj ostao. Zna to Kusmuk, negdje usput to i provlači kroz izvještaj, no od svojih zluradih komentara ne odustaje. Zvizdića optužuje da si je “dao ovlaštenja kakva su imali samo monarsi”, naziva ga “svemogućim Zvizdićem” te emitira izjavu Milorada Dodika koji zaziva OHR da koristi svoje ovlasti i spriječi spajanje funkcija. Na osnovu ovog, ali i nebrojenih priloga u kojima je Kusmuk kršila sve postulate profesionalnog izvještavanja, na koje smo upozoravali, imamo dojam da uredništvo Dnevnika svjesno ispituje granice do kojih može ići. Zbog činjenice da Regulatorna komisija za komunikacije (RAK) ne želi da se miješa u svoj posao, granice za RTRS ne postoje.
BNTV
Nijedan izvještaj.