RTRS I BNTV: Oprečni izvještaji o protestima ispred OHR-a

Reporter BNTV-a objasnio je gledateljima sve što su trebali znati o protestima i onom što im je prethodilo. Na RTRS-u ponovo politizirano izvještavanje

RTRS I BNTV: Oprečni izvještaji o protestima ispred OHR-a
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba

 

RTRS: Ko je išao u Izrael?

  1. – 25. juli 2022.

 

IZOSTALI KOMENTARI: Milorad Dodik zvanično je još uvijek član Predsjedništva BiH. Tako ga potpisuju ispod izjava i u Dnevniku 2 RTRS-a. Ali istovremeno, u izvještajima o njegovoj trodnevnoj posjeti Izraelu nijednom nije navedena uz Dodikovo ime i funkcija. Dilemu da li je u Izraelu boravio kao član državnog predsjedništva, lider SNSD-a, izaslanik predsjednice RS-a ili kao građanin, razriješio je sam Dodik u izjavi za RTRS po povratku u BiH. „Ja sam Milorad Dodik i tamo predstavljam Republiku Srpsku i srpski narod“, pojasnio je. U svakoj drugoj državi ovo bi bilo predmet brojnih komentara; u BiH su oni izostali i tako smo još jednom vidjeli stvarnu sliku političkog života ove države.

BAHATO PONAŠANJE: Iz izvještaja o boravku u Izraelu izdvajamo i najavu u Dnevniku 20. jula u kojoj se navodi da je tokom posjete Zidu plača „Dodik poželio zdravlje svim dobrim ljudima i samostalnost Republike Srpske“. Bahato, neprilično za sveto mjesto. Ali Dodikovim domaćinima, Svjetskoj cionističkoj organizaciji, koja mu je dodijelila i odlikovanje, to očito nije zasmetalo.

MAHERI OBMANA: A kako su i lider SNSD-a i RTRS maheri obmana, tako je gledateljima saopšteno da se Milorad Dodik sastao i sa izraelskim predsjednikom. U zbilji, „sastanak“ se sveo tek na kratko kurtoazno rukovanje u prolazu povodom svečanosti koju su priredili svjetski cionisti.

RASISTIČKA IZJAVA: Preduzetnici u Republici Srpskoj suočavaju se sa nedostatkom radne snage i traže sve više radnika van BiH. Ukazuju na niske kvote i za izdavanje radnih dozvola. Ovaj izvještaj izdvajamo zbog  rasističke izjave predstavnika agencije za posredovanje u zapošljavanju RS. Koja, po svemu sudeći, nije zasmetala novinarima Dnevnika 2 javnog servisa RS-a. A koji traži rigoroznije mjere pri izdavanju radnih dozvola za radnike „iz zemalja trećeg svijeta jer se kulturološki ne mogu uklopiti u naše društvo“. Na sreću, oni kojima su radnici potrebni, takve predrasude nemaju.

NEMA IZVJEŠTAJA, SAMO REAKCIJE: U kojem pravcu će ići izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko ih nametne visoki predstavnik međunarodne zajednice, još uvijek nije ozvaničeno. No dok je većina medija dala ključne naznake izmjena izbornih pravila, RTRS se time nije bavio. Ali jeste reakcijama lidera SNSD-a na njih. I tako nastavili s uobičajenom praksom da gledateljima prenose reakcije na sadržaje o kojima ih ne informišu.

Koliko su podjele u BiH sveprisutne i koliko se RTRS trudi da ih podvuče svjedoče i izvještaji koji su se bavili toplotnim valom koji je pogodio Evropu, pa tako i BiH. No u izvještajima RTRS-a toplotni val samo je „stigao i u Republiku Srpsku“. Zanimljivo je vidjeti da li se zaustavio na entitetskim linijama razgraničenja, pa nije dopro do Federacije BiH. Trebala su proći četiri dana i da toplotni talas dosegne svoj maksimum pa da se u prilogu (23. juli) gledatelji informišu o stanju u BiH.

Ocjena: 1

 

BNTV: Toplotni udar poštuje entitetske granice

  1. – 25. juli 2022.

KLIMA U UDARNIM MINUTAMA: Toplotni val kome se kraj ne nazire, ali i brojni požari u BiH, regionu i svijetu uzeli su u udarnim minutama dnevnika primat nad političkim temama. Ono što bilježimo vezano za izvještavanje o talasu vrućina jeste da, jednako kao i na RTRS-u, i gledateljima Dnevnika BNTV-a saopštava se da je „stigao i u Republiku Srpsku“. Politički narativ u kojem se Bosna i Hercegovina tek rijetko i gotovo pod moranje spominje, nažalost, dominantan je čak i kada su u pitanju elementarne nepogode. Što i nije čudno, jer i vremenska prognoza se plasira kao „vrijeme u Republici Srpskoj i ostalim dijelovima BiH“.

POVRATAK EPIDEMIJE: Iako se informacije o porastu broja zaraženih koronavirusom plasiraju u drugoj polovini Dnevnika, ipak je evidentno da se ti podaci, jednako kao i povećan broj hospitalizovanih, više ne mogu zanemariti. Ruska agresija na Ukrajinu, ekonomska i energetska kriza te rastuća inflacija bacili su pandemiju Covida-19 u drugi plan. No da je stanje u bh. entitetu Republika Srpska zabrinjavajuće, jasno se dalo iščitati iz vijesti emitovane u Dnevniku 24. jula da je Univerzitetski klinički centar RS zabranio posjete pacijentima zbog porasta broja zaraženih.

EPIDEMIJA STEČAJA: A da su i pandemija i ekonomska kriza utjecali te i dalje utječu na privredu RS-a vidi se i iz izvještaja o tome da je u BiH samo za 15 dana ovog mjeseca 110 preduzeća otišlo u stečaj. I da se u Republici Srpskoj gasi svako treće malo preduzeće.

PRODAJA LJUBIJE: Vlast ovog bh. entiteta to očigledno ne brine, javnosti je ukazano u izvještaju koji se bavio nastavkom netransparentne prakse prodaje državnih preduzeća. Na red je došao Rudnik željezne rude „Ljubija“, čiju je prodaju tokom boravka u Izraelu dogovorio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tako će „Ljubija“ biti ipak prodana fantomskom američko-kanadskom konzorciju, koga zastupa kontroverzni ruski biznismen Evgenij Zotov. Kako bi realizovala ono što je i naumila još prije nekoliko godina, Vlada RS „Ljubiju“ je skinula s liste strateških preduzeća i time omogućila njenu prodaju direktnom pogodbom. U konačnici, za 50,7 miliona KM Republika Srpska će ostati bez još jednog važnog prirodnog resursa.

Da u politici nema dosljednosti, novinari Dnevnika ukazali su na primjeru promjene politike RS-a prema SAD-u. Naime, iako je Milorad Dodik pod američkim sankcijama, iako je specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabriela Escobara „častio“ najružnijim riječima i nazivao ga lažovom, upravo je s njim o stanju u BiH razgovarala predsjednica RS-a Željka Cvijanović tokom boravka u SAD-u. Novinari BNTV-a slijedom toga postavljaju pitanje mijenja li vlast RS-a odnos prema Americi. Za sada odgovor od zvaničnika ne stiže.

Ocjena: 5

 

Kako su izvještavali o protestima?

Protestima građana ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika otvoren je Dnevnik BNTV-a 25. jula. Novinar Aleksandar Simić fokus je stavio na izjave građana i njihove razloge zašto se protive izmjenama Izbornog zakona, o čijem se sadržaju za sada samo spekuliše u javnosti. Gledatelji su upoznati i sa navodnim izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se tiče Federacije BiH, te različitim stavovima probosanskih i hrvatskih stranaka o njima.

Za RTRS, protesti u Sarajevu su izraz „nezadovoljstva bošnjačkih stranaka“. Izvještaj je emitovan u 11. minutu Dnevnika, uz podvlačenje prezentera: “Da se to desilo u RS-u, svi bi se digli na noge, i međunarodna zajednica i Christian Schmidt, a ovako ništa“. Vesni Stakić najvažnije je bilo saopštiti ko je od stranačkih lidera došao prvi na skup, potom se emituje izjava lidera SDA. Izjave okupljenih građana za Vesnu Stakić nisu bitne, a kadrovi kojima je izvještaj „pokriven“ evidentno su snimljeni dok su se građani još okupljali, pa se stvara dojam da ih je bilo jedva nekoliko desetina. I u konačnici, bilježe se reakcije funkcionera SNSD-a koji kritiku usmjeravaju na opoziciju u RS-u. Zašto, ostalo je nejasno, osim što je u svrhu predizborne kampanje upravo SNSD-a.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Koliko se politika uvukla u sve pore društva i koliko su nosioci vlasti spremni igrati se ljudskim sudbinama svjedočili smo na primjeru neuspjelog pokušaja zapošljavanja učiteljice Nade Vasiljević. Ni dvije i po godine rada u istoj školi ni fakultetska diploma nisu bili dovoljni uvjeti za zasnivanje stalnog radnog odnosa. U TV podcastu „Pretres“, Vasiljević je kazala kako su je ministrica prosvjete RS-a Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić za posao ucijenile prikupljanjem glasova za Ujedinjenu srpsku. Danima nakon objavljivanja ovog podcasta oglasila se ministrica Trivić tvrdeći da konkursne procedure nisu u njenoj nadležnosti. O konkretnim optužbama ni riječi.

Minus sedmice

RTRS

Nakon Milorada Dodika, sada i novinari Dnevnika Bošnjake nazivaju muslimanima. Tome smo svjedočili u prenošenju dijelova njegovog intervjua RTS-u. Očekivano, Dodik ništa nije novo rekao, odnosno, po ko zna koji put je ustvrdio da je Christian Schmidt lažni visoki predstavnik, kojeg je „pobješnjeli Zapad poslao“, te da je Bosna i Hercegovina neuspjela država. Svojoj klasičnoj paleti izjava dodao je i uvrede bazirane na etničkom porijeklu parlamentarca u njemačkom Bundestagu Adisa Ahmetovića. „Njegovi su roditelji iz Kotor Varoša, što više govori o Bundestagu nego o njemu. On je prepisao deklaraciju SDA“, prenosi RTRS  Dodikovu izjavu.

BNTV

Uredništvo Dnevnika nastavlja s praksom da do iznemoglosti eksploatišu jednog političkog analitičara ili ekonomskog eksperta. Da li je riječ o pukoj lijenosti i nezainteresovanosti novinara, o nedostatku vremena da se traže novi sugovornici ili nečem trećem, tek, time se gubi na raznolikosti mišljenja o određenim temama.

 

About The Author