RTRS I BNTV: ODLAZAK DRAŠKA STANIVUKOVIĆA

Dok BNTV ukazuje na sve izraženije atake na građanske slobode u Republici Srpskoj, RTRS uglavnom šuti ili opravdava ponašanje vlasti. Zauzvrat, Vlada RS-a uplatila je RTRS-u grant od tri miliona KM

RTRS I BNTV: ODLAZAK DRAŠKA STANIVUKOVIĆA
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

RTRS: Permanentna predizborna kampanja

11. – 17. februar 2019.

EKSPERT GALIJAŠEVIĆ: Policijska potraga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, koja je rezultirala njegovom likvidacijom, događaj je koji je s posebnom pažnjom ispraćen u dnevnicima. Reporteri su izvještavali s mjesta na kojem je Gačić lociran i ubijen u razmjeni vatre s policijom, te prenosili izjave policije vezane za samu akciju.

No, ovaj događaj bio je povod za otvaranje teme o tome koliko bivših pripadnika brigade „El-Mudžahid“, koja je djelovala od 1993. u okviru Trećeg korpusa Armije BiH, boravi u BiH i predstavljaju li tempiranu bombu. Nažalost, ključni sagovornik bio je samozvani ekspert za terorizam Dževad Galijašević, čime je i otvaranje ovog pitanja dobilo pristrasnu političku konotaciju. Na istom fonu urađen je i izvještaj o najavi SAD-a da će u BiH biti vraćeni njeni državljani koji su kao pripadnici ISIL-a zarobljeni u Siriji. Novinarka Vesna Stakić tvrdi da institucije BiH, prije svega Ministarstvo sigurnosti, nemaju podatke o broju osoba koje će biti vraćene, a potom navodi saznanje RTRS-a da će prvi biti vraćen Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. Za ovaj grad Stakić ističe da je „jedno od nebrojenih utočišta za radikalne islamiste“, koji će ga primiti „nakon što odsluži benignu kaznu“. Razvija Stakić potom tezu, temeljenu ponovo na Galijaševićem tvrdnjama, da na teritoriji BiH „pod bošnjačkom kontrolom ima 100 paradžemata koji će primiti na desetine žena i djece u Siriji ideološki zatrovanih“.

NAJLOŠIJE PELENE ZA ODRASLE: Afera „pelene“, koja je izbila nakon što je poslanik PDP-a Draško Stanivuković obznanio da je Fond zdravstva RS-a uvezao pelene najlošijeg kvaliteta za potrebe invalidnih osoba koje na njih imaju pravo, našla je svoje mjesto i u Dnevniku RTRS-a. I u već viđenom maniru namjerne političke diskreditacije Stanivukovića kao opozicionog poslanika, u uvodu izvještaja novinar tvrdi da je za sve odgovorna Agencija za lijekove BiH, „koju vodi Stanivukovićev partijski kolega“. Tek na kraju izvještaja emitovano je i saopštenje Agencije, odnosno „izjava Stanivukovićevog partijskog druga“, da ona nema nadležnost vršenja kontrole kvaliteta medicinskih pomagala. Ali to je RTRS, pa se ovakvom načinu izvještavanja, nažalost, više ne možemo čuditi, nego ga tek konstatovati.

Izdvojeno

Predsjednica i premijer RS-a tokom protekle sedmice obišli su Trebinje i Doboj. A RTRS je u već viđenom maniru okrenuo glavu na činjenicu da su te formalno radne posjete bile samo već dio uobičajene zloupotrebe službenih funkcija za predizbornu kampanju: u oba grada završavala se kampanja za vanredne izbore za gradonačelnike. U Trebinju to je kandidat SNSD-a, u Doboju zajednički kandidat otcijepljenog krila SDS-a i SNSD-a.

Ocjena 2

BNTV: Režimska represija u RS-u

11. – 17. februar 2019.

NAPADI NA STANIVUKOVIĆA: Sadržaj udarnih vijesti/izvještaja u dnevnicima u sedmici iza nas na najbolji način svjedočio je o represiji vlasti kojoj su izloženi građani bh. entiteta Republika Srpska, tačnije Banjaluke.

O demoliranju automobila Draška Stanovukovića, poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a, i svemu što je nakon toga uslijedilo novinari BNTV-a podrobno su izvijestili gledatelje. Bez komentara, jer policijska saslušanja kojima je bio podvrgnut Stanivukovićev saradnik Ivan Begić, odnosno snimci policijski prijetnji koje su mu bile upućene, te zabrana Stanivukoviću da ih pusti na sjednici NSRS-a govorili su sami za sebe. Prije svega, zbog kontradiktornih saopštenja koja su stizala iz policije, a koja su potvrdila da rade sve samo ne ono za šta su plaćeni, odnosno, da štite građane. A posljedice su jasne, Stanivuković je saopštio da zbog sigurnosnih razloga napušta Banjaluku i BiH.

Otuda je tek mala utjeha činjenica da su pripadnici MUP-a RS-a identifikovali osobu koja je telefonom prijetila novinarki Milkici Milojević.

AFERA „PELENE“: Novinari su pažnju posvetili i aferi „pelene“, još jednom u nizu pokazatelja potpunog odsustva brige za kategorije stanovništva kojima je pomoć najpotrebnija. Naime, posao nabavke pelena za invalidne osobe povjeren je firmi koja je na tržište plasirala one najlošijeg kvaliteta. I dok su institucije u RS-u sa sebe skidale odgovornost, u Dnevniku 14. februara gledatelji su se kroz priču obitelji s teško oboljelim djetetom mogli uvjeriti koliko problema to izaziva u svakodnevnom životu.

HRANA ZA BESKUĆNIKE: Siromaštvo s kojim je suočeno sve više građana potvrđuje se i kroz porast broja korisnika javnih kuhinja, među kojima je i „Mozaik prijateljstva“ u Banjaluci. Iako svakodnevno osiguravaju hranu za 900 korisnika i pružaju usluge dnevnog centra za najstarije i najugroženije Banjalučane, inspekcija im je odlučila zabraniti rad jer nemaju upotrebnu dozvolu za objekt i rješenje za bavljenje socijalnom skrbi. Novinari Dnevnika skrenuli su pažnju javnosti na ovaj problem, a što je rezultiralo makar reakcijom gradonačelnika najvećeg grada u RS-u, koji je dao podršku radu ove javne kuhinje i obećao pomoć u rješavanju administrativnih problema.

PRAVDA ZA DAVIDA: Paljenjem svijeća ispred hrama u Banjaluci, otkako je policija zabranila okupljanja na Trgu Krajine, članovi grupe „Pravda za Davida“ i njihovi sugrađani i dalje traže istinu o ubistvu mladića Davida Dragičevića. Novinari Dnevnika svakodnevno donose izvještaje sa tih okupljanja, a gledatelji su imali priliku čuti i obraćanje Davidovog oca Davora Dragičevića. On je koncem prošle godine morao napustiti Banjaluku, te je najavio da je započeo s Davidovom majkom proces za izmještanje posmrtnih ostatak njihovog sina u Austriju.

A kako se sve to odražava na onaj dio građana koji se sa stanjem u društvu ne mire svjedočili smo u izvještaju o novom valu odlaska medicinskog kadra iz RS-a. Oni su se masovno odazvali pozivu Agencije za rad i zapošljavanje, koja posreduje pri zapošljavanju u Njemačkoj.

Policijska potraga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem i njegova likvidacija jedna je od tema koja je također ispraćena u dnevnicima uz navođenje svih ključnih informacija vezanih za cijeli slučaj.

ZAŠTO SE PROTESTUJE U SRBIJI: I ove subote (16. februar) u bloku vijesti iz regiona emitovana je vijest o protestima u Srbiji „Jedan od 5 miliona“. Za razliku od ranijih izvještaja, gledatelji su konačno saznali šta je to građane Beograda i brojnih drugih gradova u Srbiji ponukalo da izađu na ulice, koji je bio povod prvog protesta „Stop krvavim košuljama“ i koji su to zahtjevi koji se upućuju prema tamošnjoj vlasti.

Izdvojeno

Izvještaj o obilježavanju dana boraca vojske RS-a emitovan u Dnevniku 14. februara svojim sadržajem identičan je svim izvještajima koji se bave tematikom položaja demobilisanih boraca u ovom bh. entitetu. Red fraza o „stvaraocima RS-a“, sjećanje na one koji su, kako se uvijek ističe, „svoje živote ugradili u temelje RS-a“, a onda red žalopojki o teškom materijalnom položaju te populacije. I nikada se ne ide dalje od toga. Niti se propituju uzroci zašto su bivši borci gurnuti na marginu društva, niti ko je za to odgovoran.

Ocjena 6

Komparativna analiza

U dnevnicima RTRS-a gledatelji nisu informisani o grantu od tri miliona KM koje je Vlada ovog bh. entiteta javnom servisu RS-a osigurala za ovu godinu. O tome je javnost obavijestio BNTV. I otvorio pitanje opravdanosti dodjele tog novca. Pitanje koje postavljaju i mnogi građani RS-a, iako su svjesni da je to naknada za lojalnost, jer RTRS nije njihov servis nego sluga i glasnogovornik vlasti. A što se, kao što vidimo, finansijski obilato nagrađuje

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Ne izdvajamo nijedan izvještaj, ali konstatujemo da je uredništvo Dnevnika, ipak, spoznalo da neke teme od interesa za građane ne može prešutjeti. Pa su o njima izvijestili, uz sve manjkavosti: o aferi „pelene“, pokušajima entitetske inspekcije da zatvori javnu kuhinju „Mozaik prijateljstva“ u Banjaluci, ali i brojnim problemima, iako u ublaženoj verziji, zbog kojih u septembru bombastično otvorena bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu još nije u funkciji.
BNTV
Izvještaj o aferi „pelene“ kroz priču obitelji koja uz bolesno dijete i nemogućnost da nabavlja kvalitetnije pelene od onih koje može dobiti uz preporuku ljekara najbolje osjeća nebrigu i bahatost vlasti.

Minus sedmice

RTRS
Potpuno ignorisanje demoliranja automobila narodnog poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, policijskih saslušanja i prijetnji upućenih njegovom saradniku Ivanu Begiću, kontradiktornih saopštenja u vezi s tim koja su dolazila iz MUP-a RS-a, te ignorisanje najave Stanivukovića da zbog sigurnosnih razloga napušta Banjaluku – krajnje je neprihvatljiv način rada javnog medijskog servisa RS-a.
BNTV
Nijedan izvještaj.